Hamilelikte Diş Eti Hastalıkları

Hamilelikte Diş Eti Hastalıkları

Hamilelikte Diş Eti Hastalıkları

Bizi Takip Et


Diş ve diş eti hastalıkları genellikle önemsenmeyen, üzerinde durulmayan rahatsızlıklar olarak görülse de uzmanlar aksini söylüyor; “Dişlerinizi kaybedebilirsiniz”. Birçok sağlık sorununa yol açan diş eti hastalığı (periodontal hastalık) özellikle gebelik döneminde anne ve çocuk sağlığı konusunda da ciddi önem taşıyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinem Yıldız Çiftlikli diş eti hastalıklarının vücudun diğer sistemlerini de etkileyebileceğini belirtiyor. Diş eti hastalıklarının erken doğumu tetiklediğini belirten Çiftlikli “Orta şiddetteki bir periodontal hastalıkta, diş etinde yetişkin bir insanın avcunun içi kadar bir iltihaplı yüzey oluşuyor. Avuç içinin herhangi bir nedenle tamamen iltihaplandığını hayal etmek çok korkutucu. İşte bu iltihabın kaynağı olan bakteriyel enfeksiyon sadece ağız içinde değil bütün vücutta bir iltihabî cevabı aktive ediyor. Dolayısıyla bir gebenin karnında taşıdığı bebeğini etkilememesi düşünülemez. Tek başına sebep olabilir mi, Diş eti hastalığın erken doğumu ve düşük doğumu tetiklediği yönünde bir düşünce mevcut.” dedi.

“DİŞ ETİ RAHATSIZLIĞI OLAN HAMİLELERİN YÜZDE 14.5’İNİN BEBEKLERİNİN DÜŞÜK KİLODA DOĞDUYOR”

Periodontal muayenelerinde diş eti rahatsızlığı ortaya çıkan hamilelerin yüzde 14.5’inin bebeklerinin düşük kiloda doğduklarının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Çiftlikli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Periodontal muayenelerinde sağlıklı bulunanların yüzde 7.3’ünün bebekleri düşük ağırlıklı doğarken, periodontal hastalığa sahip olanların yüzde 14.5’inde bu durum görülmüş. Aynı zamanda hem erken doğum, hem düşük doğum ağırlığı, hem de erken doğuma ve düşük doğum ağırlığı görülme oranının periodontal hastalığa sahip olanlarda çok daha yüksek olduğunu artık biliyoruz.”

Diş eti ile ilgili rahatsızlıklardan korunmanın en önemli yolunun ağız bakımı olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Sinem Yıldız Çiftlikli, şunları kaydetti: “Doğru ağız bakımının nasıl yapılacağını bir profesyonelden öğrenerek uygulamak önemli. Diş fırçalama ve diş ipi (veya arayüz fırçası) kullanımı, tedavi gerektirmeyen veya gerekli tedavilerin yapılmış olduğu bir ağızda fazlasıyla yeterlidir. Gebelik düşünüldüğünde önce bir diş hekimine görünüp gerekli tedaviler yapıldığı takdirde hamilelik sırasında da bu konuda sorun yaşanmayacaktır. Günde sabah-akşam olmak üzere 2 kez diş fırçalama ve 2 defa da diş aralarının temizliğinin yapılması ile en fazla 10 dakika gibi bir süreyi kendimize ayırırsak, bu riskleri almaya hiç gerek kalmayacaktır.’


İçeriği Paylaşın