Hamilelikte Diş Tedavisi Yapılabilir
Hamilelikte Diş Tedavisi Yapılabilir
Bizi Takip Et
Hamilelikte pek çok şey önemli olduğu gibi ağız sağlığı da önemlidir. Vücuddaki fizyolojik değişiklikler ağızda da görülmektedir. Tükrük miktarı ve içeriğinin değişmesi, beslenme alışkanlığı hormanlardaki değişmeler çürüklere, erozyonlara, periodontal hastalıklara neden olmaktadır. Hamilelik sürecinde hormonal dengede değişim yaşanır, progesteron hormonunun gebelik boyunca yüksek seyretmesi nedeniyle, diş etlerinde şişmeler, kolay kanamalar ve kızarıklıklar şeklinde gözlenen dişeti iltihapları meydana gelir. Biz buna gebelik gingivitisi diyoruz. Bu dönemde dokularda direnç azalmış enfeksiyona daha müsayit bir zemin oluşmuştur. Gebeliğin ikinci üç ayında daha belirgin hale gelen bu durum diş plağı ve lokal iritasyonla daha da şiddetlenir. Bu kanamalar gebelerin %30’unda vardır. Kişinin dişeti hastalığı geçmişi varsa daha büyük olasılıkla gebelik gingivitisi görülebilir. İyi bir ağız bakımı ve C vitamini takviyesiyle rahatsızlık hafifletilebilir. Ancak bu durumun kalıcı olmamasını sağlamk için diş temizliği yaptırmak gerekir.
Hamilelikte beslenme alışkanlıklarının değişmesi, abur cubura karşı düşkünlük, ağız sağlığı üzerinde olumsuz faktörlerden biridir, diş çürüklerinde artışa sebep olmaktadır. İlk aylarda görülen kusmalar, mide içeriğinin yemek borusundan yukarı doğru kaçması(reflu) ağız ortamında asiditeyi artırmaktadır. Bu da dişler üzerinde çürükler ve erozyonlara(aşınma) sebep olmaktadır. Bu durumda ağız asiditesi yüksek olduğu için hemen fırçalamak uygun değildir. Bol suyla Ya da varsa bikarbonatla çalkalanması asidin tamponlanmasını sağlar, ancak 20-30 dakika sonra fırçalamak daha uygundur.
Hamilelikte parasetamol kullanılabilir
Hamilelik döneminde dişetinde gittikçe büyüyen fırçalandıkça kanayan kitlelerde olabilir. Ağız hijyenine dikkat etmeyenlerde daha çok görülen bu patolojik kitle (granüloma gravidorum) gebeliğin 3-4. aylarında başlar ve hızla büyümeye devam eder. Genellikle doğum sonrası kaybolur. Kaybolmadığı durumlarda hekim tarafından yapılan küçük bir ensizyomla problem çözülür.
Tıbbi bakıma alınmamış derin çürükler tüm vücuda yayılacak enfeksiyon kaynağı olarak, hem hamileyi hem de bebeği riske atar. Mümkünse hamilelik öncesinde ağız bakımı yaptırıp ağızdaki olası problemleri çözmek gerekir. Hamilelik öncesinde ağız bakımı yapılmadıysa 3-6 aylar arasındaki dönem bunun için en uygundur. Bu dönemde doğru olan hastanın kadın doğum uzmanıyla görüşüp düşük, erken doğum riski, aşırı korku gibi durumları gözden geçirip tedavisinin yapılmasıdır. Her dönemde dolgu, diş çekimi, apse tedavisi yapılabilir. Ağrının yapacağı stres bebek için daha zararlıdır. Hamilelik döneminde fetusa zararlı olduğu bilenen ve etkileri henüz bilinmeyen ilaçlar kullanılmamalıdır. Ağrı kesici olarak parasetamol, antibiyotik olarakta penisilin ve sefalosporinler uygundur. Tetrasiklin ve streptomisin grubu antibiyotikler hamileliğin hiçbir döneminde kullanılmamalıdır. Diş röntgen filmi çektirmekten kaçınılmalıdır. Ancak çok gerekli olduğunda anneye giydirilen kurşun önlükle çekilebilir.
Ağız bakımı hayatın her döneminde olduğu gibi hamilelik döneminde daha hassasiyetle yapılmalıdır. Hamilenin hiçbir şikayeti olmasa bile her üç aylık dönemde bir kez diş hekimi kontrolü yaptırmaları tavsiye edilir.”
Kaynak: – Acıbadem Hastanesi web sitesi
(www.acibadem.com.tr)
İçeriği Paylaşın