Hamilelikte Bacak Krampları Nasıl Önlenir?

Pek çok kadın hamilelik döneminde kramplarla mücadele ediyor. Hamilelik döneminde yaşanan bu krampların nedeni tam olarak bilinmiyor ancak uzmanlar tarafından magnezyum ve kalsiyum eksikliğinin neden olduğu düşünülüyor.

Hamilelikte Bacak Krampları Nasıl Önlenir?

Bizi Takip Et


Hamilelik döneminde birçok kadın çeşitli psikolojik sıkıntıların yanı sıra fiziksel zorluklar da yaşamaktadır. Hamileliğin ilk haftalarında yaşanan mide bulantıları daha sonra yerini bel ağrılarına ve rahim ağrılarına bırakır. Kimi anne adayı bu sıkıntıların bazılarını kimi ise zaman zaman hepsini yaşar. Özellikle 20'li haftalardan sonra başlayan bacak krampları anne adayının uyku düzenini altüst ederek yaşam standartlarını düşürür. Peki hamilelikte bacak krampları neden olur, hamilelikte bacak kramplarına ne iyi gelir?   

HAMİLELİKTE BACAK KRAMPLARI NEDEN OLUR?

Hamilelik döneminde yaşanan bacak kramplarının kesin nedeni belli değildir, ancak kalsiyum ve magnezyum eksikliğinin bacak kramplarına neden olduğu düşünülmektedir. Hamilelikte iyonlar plasenta ve fetüste toplandığı için damar içi sıvı miktarı artar ve anne adayının kanındaki magnezyum seviyesi düşer. Gebelikte ihtiyaç duyulan yüksek magnezyum miktarının sadece besinlerle karşılanabilmesi mümkün değildir, bu nedenle hamilelik döneminde magnezyum ve kalsiyum desteği oldukça önemlidir. Doktorunuza danışarak size uygun vitamin desteğini alabilirsiniz.

Bacak kramplarının bir başka nedeni ise vücuttaki fosfor fazlalığı ve büyüyen uterusun toplardamar sisteminde yarattığı baskıdır. Bu durum nedeniyle oluşan dolaşım problemleri de kramp oluşumunda önemli birer etkendir. Aynı zamanda gün içinde fazla ayakta kalarak yorulma, aşırı kilo ve varis problemleri bacak kramplarını arttırırr.

KRAMP GİRİNCE NE YAPMALI?

Kramp giren bölgeye açma germe hareketleri uygulayın, hafif masaj yapın ve daha sonra sıcak havlu koyun. Bu yöntemler kaslarınızın gevşemesini sağlayarak ağrınızı hafifletir.

HAMİLELİKTE KRAMP NASIL ÖNLENİR? 

* Magnezyum ve kalsiyum açısından zengin besinler tercih edin

* Doktorunuza danışarak takviye ürünler kullanın

* Çiğ kabak çekirdeği tüketin

* Düzenli yürüyüş yapın

* Uzun süre ayakta kalmayın

* Uzun süre oturmayın

* Aklınıza geldikçe ayak bileklerinizle dairesel hareketler çizin

*Mümkünse hamileli yogası yapın

* Aşırı kilo almamaya gayret edin

* Gece yatmadan ılık duş alın


İçeriği Paylaşın