Hamilelikte Suçiçeğine Dikkat!
Hamilelikte Suçiçeğine Dikkat!
Bizi Takip Et
“Hamile bir anne, hala, teyze veya abla olabilirsiniz. Çocuğunuzun, kardeşinizin veya yeğeninizin okulun açıldığı ilk gününde yanında olmak isteyebilirsiniz. Aman dikkat! Böyle vakalarla zaman zaman karşılaşıyoruz. Çocuklardan hamilelere bulaşabilen suçiçeği hastalığı yüzünden bebeğinizi kaybedebilirsiniz…
Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları-Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir: “Suçiçeği çocukluk çağı hastalığı olmakla birlikte erişkinlerde de görülebilen bir hastalıktır. Erişkinlerde görülen hastalığın çocuklardan farkı; daha ciddi seyretmesi ve hatta ölümcül olabilmesidir. Erişkinler içinde hastalığı en ağır geçirenler, hamilelerdir. Hamilelerde görülme sıklığı, yaklaşık 10 binde 5’tir. Suçiçeği, havadaki virüs parçacıklarının solunması ya da enfeksiyon geçiren kişiyle direkt temasla bulaşır. İlk temastan 14-15 gün sonra ciltte döküntü ortaya çıkar. Kuluçka süresi 14 gündür yani döküntüler ortaya çıkmadan 1-2 gün önce hastalık başkalarına bulaşır” diyerek özellikle hamilelerin kalabalık okul ortamlarından uzak durmaları gerektiğinin altını çizdi.
“20. HAFTAYA KADAR ÇOK TEHLİKELİ”
Evde veya sık görüşülen akrabalar arasında okul çağı çocuğu varsa hamilelerin çok daha fazla dikkat etmesi gerektiği konusunda uyaran Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları-Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir: “Hamilelikte suçiçeği geçirilmesi riskli bir durumdur. Suçiçeğine bağlı olarak hamilelerde pnömoni (zatürre) ölümcül olabilir. Hamilelikte suçiçeği, özellikle 20. haftaya kadar tehlikelidir. Gebeliğin son üç ayında suçiçeği geçirilmesi çok tehlikeli değildir. Gebelerde; düşük doğum, bebeklerde; gözlerin normalden küçük olması, katarakt, göz enfeksiyonları, görme sinirlerinde küçülme, kollarda, parmaklarda ya da bacaklarda kısalık, beyin iltihabı, kafanın normalden küçük olması, zeka geriliği görülür. Bu nedenle 8- 20. haftalar arasında suçiçeği geçirilirse; gebeliğin sonlandırılması düşünülebilir. Suçiçeği aşısı olduktan sonra üç ay gebe kalınmaması önerilir” dedi.
İçeriği Paylaşın