Hangi Hastalık İçin Mavi Papyon Taktım?


Bizi Takip Et


Ne yapsam acaba? Bundan sonra kolye yerine zaman zaman papyon mu taksam? Aynanın karşısına geçip baktım da; papyon bende hiç fena durmamış. Papyonun 2018 kadın modasında sonbahar-kış trendleri arasında yer aldığını sakın sanmayın. Hem bu kadar moda bağımlısı da olmayalım, kendi tarzımızı yaratalım değil mi? İnsana, hayatında bir değişim yapması ya da çevresinde fark yaratması için bazı şeyler ilham verir. Benim ilhamım da prostat kanserine dikkat çekmek amacıyla başlatılan kampanya kapsamında kadın gazetecilere gönderilen mavi papyon oldu.

Astellas İlaç’ın yürüttüğü “Tak Bir Mavi Kravat, Prostat Kanserine Dikkat” kampanyası çerçevesinde papyonla çekilen fotoğraflarımızı sosyal medyada paylaşmamız isteniyordu. Kampanyanın çok sayıda kişiye ulaşması için erkek gazetecilerin de mavi kravatlı fotoğraflarını #takbimavikravat #prostatkanserinedikkat etiketleriyle kullanmaları gerekiyordu.  İşte, bu yüzden papyonun uyum sağlayacağını düşündüğüm biri gömlek, diğeri elbise iki giysi seçtim hemen. (Papyon takmaya ne kadar da meraklıymışım meğerse!)

Esra Kazancıbaşı Öztekin

KLASİK MOTOSİKLETLİ CENTİLMENLERİN MAVİ KRAVATLI YOLCULUĞU…

Prostat kanseri farkındalık kampanyasının ikinci ayağı ise, sadece klasik görünümlü motosikletlerin katıldığı geleneksel “Centilmenlerin Yolculuğu” etkinliğinde gerçekleştirilecek. Yarınki etkinliğe katılacak motosikletçiler, mavi kravatları ile sürüşü gerçekleştirirken prostat kanserine dikkat çekecekler.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlem Er, prostat kanserinin ilerleyen yaşlarda görülme sıklığının arttığını belirterek şu bilgiyi veriyor:

“Prostatın büyümesine bağlı olarak gelişen idrara çıkmakta zorlanmak, gece idrarları ya da idrar yapılmasına rağmen rahatlayamamak gibi sorunlar prostat kanserinin de habercisi olabilir. Prostat kanseri ilerlediğinde kemik, bel ve sırt ağrıları ile kendini gösterebilir. Yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Bu nedenle erken tanıyı çok önemsiyor ve tedavide olumlu sonuca ulaşmayı hedefliyoruz. İlerleyen evrede kemoterapi ile birlikte veya kemoterapi olmaksızın yeni nesil ilaçlarla tedavi uygulayabilmektedir.”

KANSER DE, PROSTATİT DE PSA’YI YÜKSELTEBİLİR!

Prostat kanseriyle ilgili aklınızdan çıkarmamanız gerekenlere gelince:

. Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen ikinci kanserdir.

. Uzmanlar, erkeklere 40’lı yaşlardan itibaren PSA testi yaptırmalarını öneriyorlar. Ailesinde prostat, meme, yumurtalık kanseri öyküsü olan erkeklerin başlangıç PSA değerini mutlaka ölçtürmeleri tavsiye ediliyor.

. Ancak her PSA yüksekliğinde paniğe kapılınmamalı. Prostatit, iyi huylu prostat büyümesi de PSA yüksekliğine neden olabiliyor. Bu yüzden erkeklerin düzenli aralıklarla hekimlerine giderek prostat kontrollerini yaptırmaları büyük önem taşıyor. Bu satırları okuyan risk grubundaki erkeklere soruyorum:

“Prostat kontrollerinizi yaptırdınız mı? Tuttuğunuz takımın maçlarına ayırdığınız zamanı kendi sağlığınızdan esirgemeyin! Prostat kontrolünüz için mutlaka hekiminizi arayın.”

Esra Kazancıbaşı Öztekin

sagligimicin@gmail.com

Not: Bu yazı 29 Eylül 2018 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.


İçeriği Paylaşın