Hangi Meyveyi Ne Zaman Tüketmeli?
Hangi Meyveyi Ne Zaman Tüketmeli?
Bizi Takip Et
Uzmanlar, bebek ve çocuklarda meyve tüketiminin önemi ve bilinmesi gerekenlerle ilgili önerilerde bulunurken, iyi tarım uygulamalarıyla üretilmiş olanların tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Aynı zamanda yaz aylarında hangi meyveler tüketilmeli ve faydaları hakkında bilgilendiriyor.
Meyvelerin ve doğanın saflığını korumak için duyarlı ve kontrollü tarım uygulamalarını hayata geçiren Türkiye’nin meyve markası Doal, yaz mevsimi meyvelerinin mutfaklardaki yerini alırken, tüketiminin faydaları hakkında kullanıcıları bilgilendiriyor. Özellikle 0 – 2 yaş arası bebeklerin beslenmesinde ve çocukluk döneminde dengeli beslenme alışkanlıkları oluşturulurken nelere dikkat edilmesi ve meyvenin önemi hakkında bilgiler için sağlık profesyonellerinin önerilerini yakından takip ediyor.
Erken yaşta edinilen doğru beslenme alışkanlıkları bireylere yaşam boyu sağlık avantajı sunuyor. Çocukların ilk ve en önemli besini olan anne sütünün ardından yeni gıdalarla tanışmasında ise meyvelerin çok önemli bir rolü bulunuyor. Vitamin, mineral ve lif deposu olarak da kabul edilen meyveler, bebeklikte ek gıdalara geçişte en sağlıklı alternatifler arasında yer alırken, ilerleyen yaşlarda da dengeli beslenmeye önemli katkılar sağlıyor. Ancak her gıdada olduğu gibi meyve seçiminde ve tüketiminde de dikkatli olmak gerekiyor.
Bebeklerin özellikle 6. aydan sonra sindirim enzimleri daha fazla geliştiğinden, ek gıda tüketimine hazır olduklarını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, meyve tüketimi hakkında şunları söylüyor: “Meyveler, bebeklerin
ek gıdalara geçişinde önemli bir rol oynar. Tatları ve dokuları bebekler tarafından kolay kabul edilir ve genellikle kolay sindirilirler. Gerek lif, vitamin ve mineral içerikleri gerekse kolay enerji kaynağı olmaları nedeniyle meyveler, bebek ve çocukların beslenmesinde önemli bir role sahiptir”
Buna ek olarak, bebeklerin hareketlenmeye başladıkları andan itibaren ihtiyaç duydukları enerjiyi meyvelerden alabileceklerini belirten bir diğer Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Ela Tahmaz ise “Meyvenin içindeki su sıvı ihtiyacını ve doğal şeker de harcanan enerjiyi karşılayacaktır. Burada da önemli olan mevsimine uygun, üreticisini bildikleri, kontrollü tarım ile yetiştirilmiş, mümkünse sertifikalı meyveleri tercih etmektir.” diyerek meyve tercihinde dikkat edilecek noktaların altını çiziyor.
BİLİNÇLİ MEYVE TÜKETİMİ NE DEMEK, EBEVEYNLER ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ?
Çocuklarda, meyveler sıklıkla sindirim düzenleyici olarak kullanılır. Sağlık uzmanları, hem kabızlık hem ishal gibi sorunlarda, meyvelerin tedavi edici özelliğini önemsemektedir. Demir eksikliği olan çocuklarda da demir damlası veya şurubu ile veya yemeklerle beraber meyve verilmesi demirin emilimini arttırır.
Okul çağı çocuklarının günlük beslenmesinde öğün atlamamak, özellikle kahvaltı ile güne başlamak, proteinden zengin ana öğünler tüketmek önemlidir. Uzun okul saatlerinde ara öğünlerle destek olmak açısından sağlıklı atıştırmalıklar değer kazanır. Meyveler gerek tek başına porsiyon olarak, gerekse süt ve yoğurda katılarak sağlıklı atıştırmalık şeklinde kullanılabilir. Meyveler, her gün ve günde birkaç öğün olacak şekilde tüketilmelidir. Çünkü meyveler, şeker, yağ, tuz oranlarının düşük; lif, vitamin, ve mineral içeriklerinin görece yüksek olması nedeniyle birim başına daha faydalı kalori sağlar.
Sağlık Profesyonellerinden Meyveler Hakkında Yaz Tüyoları:
. Şeftalinin en iyi zamanı hazirandan ağustosa kadardır. Kalorisi düşük, yağ içermeyen ve buna karşın pek çok besleyici madde içerir.
. Tam 10 farklı vitamin içeren şeftalinin içindeki A vitamini sağlıklı gözler için faydalıdır. Vücudu toksinden arındıran C vitamini ile önemli antioksidanlardan biri olan klorojenerik asit içeriyor.
. En çok besin lifi içeren meyveler arasında yer alan kayısı kemikler için önemli kalsiyum, fosfor, manganez, demir ve bakır mineralleri bakımından zengindir. 1 adet kayısı günlük potasyum ihtiyacının yüzde 3’ünü karşılar. Demir içeren meyve ve sebzeler arasında ilk sıralarda yer alan kuru kayısının 100 gramı 6 mg demir içerir ve bu miktar günlük ihtiyacın yüzde 35’ine denk gelir.
. Antioksidan açısından zengin kiraz, pek çok organı hücre kasına karşı korur. Buna ek olarak tam bir vitamin ve mineral deposu olan kiraz C, A, K vitaminleri ile fosfor, demir ve kalsiyum gibi önemli mineraller bakımından çok iyi bir kaynak. Son zamanlarda kirazda uykusuzluğa iyi gelen melatonin hormonu olduğu da saptanmıştır ve uykuya geçmekte zorlanan 4 yaş üstü çocuklara yatmadan önce kiraz verilmesi uykuya geçişi hızlandırabilir.
. Erikler de dengeli besin öğesi içerikleri, zengin lif yapıları ile bebek beslenmesinde ek gıdalara başlanırken ilk tercihler arasında yer alır. Şeker ve yağdan zengin değildir, sodyum bulunmaz. Kabızlık sorununun çözümüne yardımcıdır.
. Kabızlığı olan çocuklarda kayısı, erik ve armut faydalıdır. Bu meyvelerin püresini bol suyla tüketen çocukların kabızlıktan korunması mümkündür. Özellikle meyvenin tüketiminden sonra su içirilmesi, meyvenin lifinden faydalanılmasını sağlarken kabızlığı çözmede de yardımcı olur.
. İshalde muz özellikle hem kaybedilen potasyumu yerine koyar hem de ishali azaltır.
. Demir eksikliği olan çocuklarda demir damlası veya şurubu ile veya yemeklerle beraber meyve verilmesi demirin emilimini artırır.
İçeriği Paylaşın