Hasta Yakınlarına Müjde: Alzheimer Merkezi Açılıyor
Hasta Yakınlarına Müjde: Alzheimer Merkezi Açılıyor
Bizi Takip Et
Kadıköy Belediyesi’nin, Alzheimer hastalarının sosyal yaşama katılmalarını sağlayacak, hasta yakınlarını destekleyecek “Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi” 21 Eylül Dünya Alzehimer Günü’nde hizmete açılacak.
19 Mayıs Mahallesi’nde yapılan 2 katlı binanın ilk katında Alzheimer hastalarına hizmet verilirken ikinci katı ise sosyal yaşam evi olarak kullanılacak. Alzheimer hastalarının tüm gün yararlanacağı merkezde hastaları yaşama bağlamak, yaşam enerjisi vermek, günlük yaşam faaliyetlerini keyifli geçirmelerini sağlamak ve zihinsel rehabilitasyon çalışmalarıyla, hastalığın evre atlamasını geciktirmek amaçlanıyor.
Merkezde çorap eşleştirme, pirinç nohut, fasulye ayıklama gibi zihinsel aktiviteler; düğme dikme, sulu boya, hamur yoğurma gibi psiko-motor aktiviteleri ve ahşap boyama, çiçek yapımı gibi sanat aktiviteleri yapılacak. Bunun yanı sıra germe-gevşeme egzersizleri, yürüyüş programları, top egzersizler de yer alacak.
HASTA KABULÜ NASIL?
Merkezden hizmet alabilmek için hastanın Alzheimer hastalığı olduğunu gösteren tıbbi belgesinin olması, Kadıköy’de ikamet etmesi ve hastalığın 1 veya 2. evresinde olması gerekiyor. Hastalar talep halinde hasta refakatçi eşliğinde, evinden araçla alınıp merkeze getirilecek. Öğle yemeklerini merkezde yiyecekler. Tümüyle ücretsiz olan bu hizmetten olabildiğince fazla Alzheimer hastasının yaralanması için bir kişi haftada en fazla iki gün merkezden gün boyu yararlanabilecek.
TÜRKİYE’DE 800 BİN ALZHEİMER HASTASI VAR
Alzheimer Sosyal Yaşam Evi projesine ilişkin konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, ‘‘Kadıköy’ün nüfusunun büyük bir kısmını yaşlı vatandaşlarımız oluşturuyor. Yaşlı vatandaşlarımızın yaşamla bağlarını güçlendirmek ve sosyalleşme dönemlerini uzatmak için yaptığımız çalışmalarımızdan biri de Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi. Bu proje ile ilgili olarak görüştüğümüz kurumlardan biri olan Türkiye Alzheimer Derneği Kadıköy Şubesi’nden aldığımız bilgilere göre Türkiye’de 800 bin Alzheimer hastası var. Alzheimer hastalığının ilerlemesini önlemek için sosyal hayata katılım önemli. Sosyal yaşama katılmak, üretmek ve paylaşmak hastalığı tamamıyla ortadan kaldırmasa da ilerlemesini ve ağırlaşmasını önleyebiliyor. Alzheimer hastalarının bakımı da çok zor ve yorucu. Biz hem hastalar için bu hastalığın daha yavaş ilerlemesini sağlamayı ve onların yaşamla olan bağlarını güçlendirmeyi hem de hasta yakınları için kendilerine vakit ayırabilecekleri ve aynı zamanda destek alabilecekleri bir yer olarak tasarladık. Umarım bu proje başka yerlere de örnek olur ve çoğalır” dedi.
HASTA YAKINLARINA EĞİTİMLER
Engelli bireylerin erişiminin gözetildiği binanın bodrum katında 2 seminer odası yer alıyor. Bu alanda hasta yakınlarına rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilecek; bireysel-grup psikoterapileri, eğitimler ve seminerlerle hasta yakınlarına destek olunacak. Hasta yakınlarına pek çok hasta yakının ihtiyaç duyduğu Alzheimer hastalarında beslenme, Alzheimer hastasının ev güvenliği, hastalığın hukuksal boyutu konularında bilgiler ve eğitimler verilecek.
SOSYAL YAŞAM EVİ
Binanın birinci katında yer alacak Sosyal Yaşam Evi’nde ise 65 yaş ve üzerindeki yurttaşların aktif ve sağlıklı yaş almalarına yardımcı olmak, psikolojik destek sağlamak, sosyalleşmelerine ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunarak koruyucu, önleyici ve destekleyici hizmetler sunulacak. Sosyal Yaşam Evi’nde tansiyon ve şeker ölçümü gibi sağlık hizmetleri, kişisel bakım hizmetleri, kişisel gelişim faaliyetleri, sosyo-kültürel faaliyetler, psiko-sosyal destek hizmetleri, eğitsel hizmetler gerçekleştirilecek. Sosyal Yaşam Evi’nin çatısında ise küçük tarımsal faaliyetlerin yapılacağı bir sebze bahçesi hazırlanıyor.
ALZHEİMER MERKEZİ’NDE VERİLECEK HİZMETLER
Hastalar için:
- Hatıraları canlandırma, zihinsel aktiviteler (kelime türetme, hikaye anlatma, bulmaca çözme vb)
- Ev içi aktiviteler (çorap eşleştirme, pirinç nohut, fasulye ayıklama vb)
- Psiko-motor aktiviteler (düğme dikme, sulu boya, hamur yoğurma vb)
- Sosyo-duygusal aktiviteler (anılarını aktarma, sohbet)
- Eğlence ve hobi, sanat aktiviteleri (ahşap boyama, çiçek yapımı, nefes ve ritim çalışmaları)
- Fiziksel aktiviteler (bedensel egzersizler, germe gevşeme egzersizleri, yürüyüş, gezi)
- Gezi programları (Mahalle parkı gibi yakın yerlere gezi)
Hasta yakınları için:
- Destek, bilgilendirme seminerleri (yaşlı bakımı, Alzheimer hastalarında beslenme, ev güvenliği, fizyoterepi vb)
- Danışma ve psikolojik destek programları,
- Evde bakımı yapılan hastaların yakınlarına veya bakıcılarına evde hijyenik bakım, ilaç düzenleme eğitimi,
- Yatağa bağlı hastalarda görülen yaraların evde sağlık ekibimiz tarafından tedavisi
ALZHEİMER NEDİR?
Alzheimer hastalığı gittikçe ilerleyen bir şekilde bilişsel yeteneklerin yıkımına neden olan bir beyin hastalığıdır. Kişi yavaş yavaş çevre ile iletişim kurma yeteneğini, karar verme yeteneğini kaybeder. Günlük yaşam aktivitelerini yerine getiremez. Belleğini kaybeder. Anormal davranışlarda bulunur. Kişilikte bir değişiklik olur, kaygı artar.
İçeriği Paylaşın