Hepatit B Ve Hepatit C Hastalarında Cinsel Yaşam

Hepatit B Ve Hepatit C Hastalarında Cinsel Yaşam

Hepatit B Ve Hepatit C Hastalarında Cinsel Yaşam

Bizi Takip Et


Cinsel yolla bulaşan viral hepatitler konusunda acaba kaçımız yeterli bilgiye sahibiz? Partneri taşıyıcı ya da kronik hasta olan bir kişi Hepatit B’den nasıl korunabilir? Şüpheli bir ilişkiden ne kadar süre sonra hepatit bulaşıp bulaşmadığı belli olur? Riskli bir ilişki yaşayan kişi hepatitten korunmak için hangi önlemleri almalı? Sarılık cinsel yolla nasıl bulaşır?

Tabii, bir de Hepatit B ve Hepatit C gibi kronik hastalıkların cinsel yaşama olan yansımaları var. Viral hepatitler için uygulanan tedaviler, hastalığın kendisi, siroza, karaciğer yetmezliğine ya da karaciğer kanserine dönüşme riskinin yarattığı stres acaba cinselliği nasıl etkiliyor? Sertleşme sorunu yaşayan hepatitli hastalar, ereksiyon sağlayıcı ilaçları kullanabilir mi?Hepatitler ve cinsel yaşam konusunda merak edilen bu konularda Sağlık Adası Yayınları’ndan çıkan “Sorular ve Yanıtlarla Hepatitler” isimli kitapta ayrıntılı bilgi yer alıyor. Gazeteci Esra Kazancıbaşı Öztekin’in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan  Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Viral Hepatitlerle Savaşım Derneği Başkanı  Prof. Dr. Fehmi Tabak,’ın kitapta verdiği bazı bilgiler şöyle:

. Cinsel yolla hangi viral hepatitler bulaşabilir?
“Cinsel yolla Hepatit B ve C bulaşabilir. Bunlar kronikleşme, siroza dönüşme ve karaciğer kanserine yol açma riski olan hepatitlerdir. Dolayısıyla cinsel temas ile bu iki viral hepatitin bulaşması hem kişi açısından, hem de ülkemiz açısından son derece önemli bir sağlık problemidir.

Türkiye’de de yüzde 4-5 gibi taşıyıcılık oranı var. Bu rakam nüfusun 2-3 milyonuna denk geliyor. Hepatit B’nin cinsel yolla bulaşma riski Hepatit C’den daha fazladır. Kan yoluyla bulaşmaya baktığımızda, Hepatit B daha bulaşıcıdır. İğne batması sonrası hepatit B’nin bulaşma riski yüzde 10-30 iken, hepatit C’de bu oran yüzde 1 ile 3 arasındadır.

Hepatit C’nin cinsel yolla bulaşma ihtimali daha düşüktür. Ama Hepatit C’de bir başka sorun vardır;  kronikleşme riskinin yüksek olması. Kronikleşme oranı Hepatit C’de yaklaşık yüzde 85 iken; Hepatit B’de bu oran yaklaşık yüzde 5’dir.

. Cinsel yolla geçen Hepatit B ve C için en çok kimler risk grubuna girer?
“Başlıca risk grupları şöyle sıralanabilir:
. Partnerlerinde  Hepatit B ve Hepatit C bulunan kişiler
. Birden fazla partneri olanlar
. Cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalık nedeniyle genital bölgesinde bir yarası bulunanlar
. Homoseksüeller”

ÖPÜŞME İLE HEPATİT GEÇME RİSKİ…

. Öpüşmeyle viral hepatitler geçebilir mi? Öpüşmenin şekli etkili midir?
“Tükürük, meni, vajina salgısı gibi vücut sıvılarında Hepatit B virüsü, Hepatit C’ye göre daha yüksek miktarlarda bulunur. Ancak gene de en önemli bulaşma kaynağı kanla temastır. Viral hepatitlerin öpüşme sırasında tükürükten geçme riski çok düşüktür. Eğer, kişinin ağız içinde, dilinde, dudağında yara ya da diş etlerinde kanama varsa az bir ihtimal olmakla birlikte öpüşmeyle hepatit geçebilir. Burada önemli nokta derinin ve mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Diş etleri sık kanayan kişiler hem virüsü alma, hem de hastalığı bulaştırma açısından riskli kişilerdir.”

HEPATİT TEDAVİSİNE BAĞLI CİNSEL İSTEKSİZLİK

. Peki, Hepatit B ve C tedavisi için kullanılan ilaçlar cinsel yaşamı nasıl etkiler?
“Hepatli hastalarda tedavi amacıyla interferonlar ve  antiviral dediğimiz ağızdan alınan ilaçlar kullanılır. Ağızdan alınan ilaçlar genellikle libido üzerinde cinsel isteksizlik gibi bir problem yaratmazlar.

İnterferon tedavisi ile halsizlik, yorgunluk, libido kaybı ve ereksiyon güçlükleri kısa sürelidir. Tedavi boyunca, hatta tedavi kesildikten bir süre daha devam edebilir. Ancak bunlar interferon kullanımına bağlı olduğu için geçicidir.”

SERTLEŞME  SAĞLAYAN  İLAÇLAR KARACİĞERE ZARAR VERİR Mİ?

. İnterferon tedavisi gören bir erkek, ereksiyon sorunu yaşıyorsa sertleşme sağlayıcı ilaç kullanabilir mi? Bu tür ilaçlar karaciğeri nasıl etkiler?
“Bazen sirozlu hastalarımız da bizden bu ilaçları isteyebiliyorlar. Eğer, hepatitli hastada diyabette varsa, erken dönemde dahi sertleşmeyle ilgili problemi olabiliyor. Böyle vakalar için üroloji uzmanlarıyla da görüşüyoruz. Sertleşme sağlayan ilaçları kontrollü kullanmaları kaydıyla verebiliyoruz.Yararını gördüklerini söylüyorlar.”

. Hepatit B’li ya da C’li kişiler hastalığın kendine ya da tedavinin yan etkilerine bağlı olarak görülebilen cinsel problemleri hekimleriyle rahatça paylaşabiliyorlar mı?
“Evet, paylaşıyorlar çünkü kronik hepatitli hastaların tedavi süreleri çok uzundur. İlk ve öncelikli olarak hastalığa, tedavisine odaklanıyorlar. Ama yıllarca gidip geldikçe, hekimleriyle samimi oldukça eğer cinsel problemleri varsa söyleyebiliyorlar. Takibe aldığımız hastalar için nerdeyse aile hekimi gibi oluyoruz.

Bu konuda kadın hastalarla erkek hastalar arasında fark var. Kadınlar cinsel sorunlarla ilgili o kadar rahat açılamıyor. Klinikteki bayan meslektaşlarımız da kadın hastaların kronik hepatitlere bağlı olabilecek bir cinsel yakınmadan bahsetmediklerini, o konulara hiç girmediğini söylüyorlar.”

PARTNERİNİZ TAŞIYICI İSE  HANGİ ÖNLEMLERİ ALMALISINIZ?

. Partnerinde Hepatit B ya da Hepatit C olan bir kişi cinsel yaşamında nelere dikkat etmeli?
“Hepatit B açısından bakacak olursak birincisi, eşlerden birine Hepatit B tanısı koyulduğu zaman mutlaka aile taraması yapmak lazım. İlk olarak hepatitli kişinin eşi taranmalı.

Toplumumuzda Hepatit B’li taşıyıcı yüzde 4-5 civarında ama eşlerini taradığımız zaman taşıyıcılık oranları artabiliyor. Mutlaka hastalık bulaşacak diye bir şey yok, eşe bulaşmamış olabilir, prezervatifle korunuyor olabilir. Partnerinde Hepatit B olan kişilerin kendisi bu virüsle temas etmemişse, hemen aşı yapıyoruz. Antikor oluştuktan sonra ikinci dozdan sonra kontrol ediyoruz. Koruyucu seviye 10 ünitenin üzerine çıktıysa artık herhangi bir şekilde korunmaya ihtiyaç kalmaz. Ömür boyu hastalık bulaşma bulaşma-bulaştırma riski olmaksızın birlikte olabilirler.

Karşımıza çıkabilecek ikinci durum ise; taşıyıcının partnerine de hastalık bulaşmasıdır. Kronik hepatit olmuşsa yapacak bir şey yoktur. Ancak bu daha nadir rastlanan bir durumdur.

Üçüncü durum ise partnerde yıllar içinde sanki aşılanmış gibi antikor oluşmasıdır. Bu durumdaki kişilere önerilecek bir şey yoktur. Çünkü doğal olarak antikoru oluşmuş ve koruyuculuk gelişmiştir. Çiftler arasında artık Hepatit B bulaşma tehlikesi yoktur.

Bir de evli olmayıp, sık sık partnerini değiştiren veya çoğul partneri olan taşıyıcılar ya da kronik hastalar var. Bu gruba girenlere hastalığı karşı tarafa bulaştırmamak açısından mutlaka prezervatif öneriyoruz.”

Sağlık Adası yayınlarından çıkan “Sorular ve Yanıtlarla Hepatitler” isimli kitapta, Hepatit B, C, D enfeksiyonlarında cinsel yolla bulaşma ve korunma konusunda merak edilen aşağıdaki soruların yanıtlarını da bulabilirsinizHepatitli hastalar ve hasta yakınları için bir başucu rehberi olan kitap, kitapevlerinin yanısıra, zincir marketlerde de satışa sunulmaktadır. Kitabı ayrıca online kitapçılardan da temin etmek mümkün.

VİRAL HEPATİTLER VE CİNSEL SORUNLAR

. Viral hepatitlerin oral seksle bulaşma riski nedir?

. Viral hepatitlerin anal seksle bulaşma riski nedir? Hangi hepatit daha çok bulaşabilir?

. Adet döneminde sekste hepatit bulaşma riski nedir?

. Hepatit D cinsel yolla bulaşır mı?

. Hepatitli kişiler için seks yorucu bir eylem midir? Viral hepatitler cinsel isteksizliğe yol açar mı?

. Siroza, karaciğer yetmezliğine ya da karaciğer kanserine dönüşme riski olan viral hepatitler gibi kronik bir hastalıkla yaşamak başlı başına bir cinsel isteksizlik nedeni olabilir mi?

. Şüpheli cinsel ilişkide bulanan biri hangi uzmana başvurmalı?

. Şüpheli cinsel ilişkiden ne kadar süre sonra hepatit ortaya çıkabilir?

. Prezervatif erken çıkarsa, yırtılır ya da delinirse hepatit bulaşma riski nedir? Böyle bir durumda hangi koruyucu önlemler alınmalıdır?

. Hiper immünglobülin iğnelerinin cinsel yolla hepatit B ve C bulaşmasını önlemedeki etkisi nedir?

. Hepatit B ya da Hepatit C şüphesiyle bir kişi size geldiğinde hangi testleri yapıyorsunuz?

. Bir kişinin Hepatit B taşıyıcısı ya da kronik hasta olduğunu partnerine söylemesi gerekir mi? Söylemezse bu yasal bir suç teşkil eder mi?

Kaynak:
Kitap ismi: “Sorular ve  Yanıtlarla Hepatitler…. Sarılık ile Hepatit Aynı Şey mi?”
Yazar: Esra Kazancıbaşı Öztekin
Yayınevi: Sağlık Adası


İçeriği Paylaşın