Hepatit C virüsü (HCV), kan yoluyla bulaşıyor ve karaciğeri etkileyen bir enfeksiyona yol açıyor. Ancak günümüzde Hepatit C tedavi edilebilen hastalıklar arasında yer alıyor. Tedavisinde kullanılan 2 tip ilaç var. Bu ilaçlara ek olarak Johnson and Johnson ilaç firması tarafından yeni bir ürün geliştirildi. Ancak geliştirilen bu yeni ürün daha önceden kullanılan ilaçlarla bir arada kullanılacak.
Ürünün lansman toplantısı 21 Mart Çarşamba Günü Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD) Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Ulus Salih Akarca, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak ve Acıbadem üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nudan Tözün’ün katılımıyla bir bilgilendirme oturumuyla gerçekleştirildi.
“ÖNLEM ALINMASI HASTALIĞI AZALTTI”
Toplantıya katılan Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, “Türkiye’de 500 bin ile 700 bin arasında Hepatit C hastası var. ülkemizde 1992’den beri kan merkezleri taranıyor. O yüzden hastalık giderek azalıyor. Hepatit C kan yoluyla bulaşıyor. Çoğunlukla cerrahi müdahaleler, diş tedavileri, damar içi uyuşturucu kullanımı ve güvenli olmayan enjeksiyonlardan geçebiliyor. Akupunktur, piercing ve cinsel yolla minumum seviyede bulaşma oluyor. Dünyada da yeni vaka sayısı az. Çünkü bulaşma yollarının bilinip önlem alınması hastalığı azalttı” dedi.
“YENİ TEDAVİLER KARACİĞER NAKLİNE GİDİŞİ ÖNLÜYOR”
Hepatit C’nin tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, “ Hastalık yüzde 80’in üzerinde tedavi edilebiliyor. Genotipine göre tedavi değişiyor. Hastalık pek belirti vermediği için hasta rahatsızlığını ya evlilik ve ameliyat öncesi yapılan testlerden ya da kan bağışışı yapacaksa öğreniyor. Hastalığın erken evrede yakalanabilmesi çok önemli. Bu tedavilerin 20 yıllık bir geçmişi var. Hepatit A ve B’nin aksine HCV için geliştirilmiş bir aşı yok. Ancak tedavi sonrasında virüs vücuttan tamaman çıkartılıyor. Tedavi 6 ay ile 1 yıla kadar uzayabiliyor. Yeni tedaviler karaciğer tarasplantasyonuna gidişi önlüyor” diye belirtti.
Acıbadem üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nudan Tözün ise “bu hastalığın yüzde 70’i kronikleşiyor. Bunların yüzde 20’si siroza gidebiliyor. Bu 20-30 yılı buluyor. 40 yaşından önce yüzde 6’ı siroza gidiyor. Fakat hepatit C’nin 40 yaşından sonra 7-8 senede siroza dönüştüğü de görülüyor. Hepatit C gerçek anlamda pozitif ise mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor” diye ifade etti.