Hepatit D (Delta Hepatiti) Bulaşma Ve Tedavi

Hepatit D (Delta Hepatiti) Bulaşma Ve Tedavi

Hepatit D (Delta Hepatiti) Bulaşma Ve Tedavi

Bizi Takip Et


Delta Hepatiti ya da bir başka deyişle Hepatit D en hızlı ilerleyen ve en agresif viral hepatit olarak tanımlanıyor. Delta Hepatiti’nin nasıl bulaştığı, risk grubunda kimlerin yer aldığı, teşhis ve tedavi yöntemleri konusunda ayrıntılı bilgi Sağlık Adası Yayınları’ndan çıkan “Sorular ve Yanıtlarla Hepatitler” isimli kitapta yer alıyor. Gazeteci Esra Kazancıbaşı Öztekin’in alanında 15 uzman hekimle yaptığı söyleşilerden oluşan kitapta. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi ve Ankara Üniversitesi Hepatoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cihan Yurdaydın’ın Hepatit C tedavisinde merak edilen soruları yanıtlıyor:

.Delta Hepatiti nedir? Viral hepatitler içinde ne sıklıkla görülen bir hastalıktır?
“Delta Hepatiti az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerin hastalığıdır. Türki Cumhuriyetleri’nde, Doğu Avrupa’nın görece fakir Romanya, Arnavutluk gibi ülkelerinde, Güney Afrika’da Amazon bölgesinde, Afrika’da hastalık vardır. Bütün bu yerlerin ortak özelliği fakir olmaları ve sağlık alt yapılarının yetersiz olmasıdır. Türkiye’de de Delta Hepatiti Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sıklıkla görülür.

Amerika, Batı Avrupa, Japonya gibi gelişmiş ülkelerde Hepatit D vakaları çok nadirdir. Gelişmiş ülkelerde D Hepatitine çoğunlukla uyuşturucu bağımlılarında rastlanır.

Delta hepatiti en hızlı ilerleyen hepatit hastalığıdır. HIV/AIDS konusunda inanılmaz kamuoyu baskısı yakın zamana kadar en korkulan ve ölümle sonuçlanan bu enfeksiyon hastalığını tamamen tedavi edilebilir hale getirmiştir. D Hepatiti AIDS’ e yol açan HIV virüsüne göre çok daha bulaşıcıdır. Ancak üzerinde en az durulan viral hepatittir. Bu nedenle ‘bilimsel reklama’htiyacı olan hastalıklar arasında başı çekmektedir.”

HEPATİT B VE DELTA VİRÜSÜ

. Delta Hepatitiyle B Hepatiti arasındaki ilişki nedir?
“Delta Hepatiti’nin hastalık yapması için vücutta mutlaka B Hepatiti’nin olması gerekir. Ya daha önce Hepatit B’si olan hastaya Delta virüsü enfeksiyonu eklenir. Ya da kişi iki virüsü birlikte alır. Delta tek başına vücutta hastalık yapmaz.”

. Kronikleşmiş Hepatit B hastaları mı yoksa taşıyıcılar mı delta enfeksiyonuna karşı daha risk altındadır?
“Sonuçta taşıyıcılar da Kronik B Hepatiti’nin bir alt grubudur. Delta hepatiti genelde daha önce vücuda giren B virüsüne eklenir. Delta hepatiti görülen vakaların ancak yüzde 5’inde kişi hem Hepatit B’yi, hem de Hepatit D’yi birlikte alır. Çoğu vakada ise B virüsü olan bir kişide Delta virüsünün de eklenmesiyle hastalık daha saldırgan hal alır. Delta Hepatit bütün viral hepatitler arasında en hızlı seyreden ve en agresif olan hastalıktır.”

. Delta Hepatit’inin belirtileri nelerdir?
“Delta Hepatiti diğer kronik hepatitlerde olduğu gibi halsizlik, yorgunluk yapabilir. Dolayısıyla klinik seyri itibariyle deltaya özgü bir yakınma diyeceğimiz bir belirti yoktur. Ancak daha hızlı seyrettiğini ve sirozun daha erken ortaya çıktığını söylemek mümkün.”

Sağlık Adası yayınlarından çıkan “Sorular ve Yanıtlarla Hepatitler” isimli kitapta, Hepatit D, kronikleşme, teşhis ve tedavi yöntemleri, Delta Hepatiti (D hepatiti) tedavisindeki gelişmeler konusunda aşağıdaki soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Hepatitli hastalar ve hasta yakınları için bir başucu rehberi olan kitap, kitapevlerinin yanısıra, zincir marketlerde de satışa sunulmaktadır. Kitabı ayrıca online kitapçılardan da temin etmek mümkün.

. Delta hepatiti hangi yolla bulaşır?

. Delta Hepatit teşhisi için yapılan testler nelerdir?

. D Hepatiti (delta hepatiti) nasıl tedavi edilir?

. Delta Hepatitinde (D hepatiti) interferonların (iğnelerin) yeri nedir?

. Hepatit B aşısı olan bir kişi Delta Hepatit’ine de karşı bağışıklanmış olur mu?

Kaynak:
Kitap ismi: “Sorular ve  Yanıtlarla Hepatitler…. Sarılık ile Hepatit Aynı Şey mi?”
Yazar: Esra Kazancıbaşı Öztekin
Yayınevi: Sağlık Adası


İçeriği Paylaşın