Her 4 Kişiden Birinin Kabusu Olan Reflüye Karşı 10 Etkili Yöntem

Acıbadem Fulya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Oya Yönal, özellikle pandemi döneminde yoğun stres ve düzensiz beslenme nedeniyle artan reflü şikayetleriyle ilgili merak edilenleri yanıtladı ve reflü ağrısını hafifletmenin yollarını anlattı.

Her 4 Kişiden Birinin Kabusu Olan Reflüye Karşı 10 Etkili Yöntem

Bizi Takip Et


Özellikle pandemi döneminde reflü şikayetleri hem ülkemizde hem de dünyada artış gösterdi. Türkiye'de her 4 kişiden biri reflüden muzdarip. Yoğun stres, hareketsiz yaşam ve düzensiz beslenmenin reflü şikayetlerini tetiklediği biliniyor. 

REFLÜ NEDİR?

Mide asidinin yemek borusuna doğru geri kaçarak yemek borusunda yanma, ağıza acı-ekşi su gelmesi gibi şikayetlere yol açan reflünün yaşam kalitesini önemli ölçüde bozduğunu dile getiren Prof. Dr. Oya Yönal, hastalığın tedavi edilmediği taktirde kansere yol açabildiğini söyledi.

Acıbadem Fulya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Oya Yönal,  reflü şikayetlerini azaltacak 10 etkili kuralı anlattı, önemli uyarı ve önerilerde bulundu. 

YAĞLI GIDALARDAN UZAK DURUN

Kızartmalar, fast-food, susamlı yiyecekler ve margarinden kaçının. Yağlı yiyeceklerin midede kalma süresi uzundur, mide boşalmasını geciktirir ve alt özofagus (yemek borusu) sfinkter basıncını düşürerek reflü şikayetlerini artırmaktadır.

ÇİKOLATAYI ABARTMAYIN

Çikolata iki nedenle reflüye yol açar. Birincisi; özellikle de aç karnına ve çok miktarda tüketildiğinde yemek borusu ve mide arasındaki kapak düzeneğini gevşetmesi, ikincisi ise kendisi tek başına reflü nedeni olan bol kafein içermesidir.

ALKOL VE KAFEİNLİ İÇECEKLERDEN KAÇININ

Kahve, tatlandırılmış gazlı içecekler, buzlu çay gibi kafein içeren içecekler ve alkol, kola, gazoz, portakal suyu gibi asitli içecekler yemek borusunda sfinkter basıncını düşürerek ve asit salınımını artırarak reflüyü çok hızlı şekilde tetiklerler. Bu nedenle bu içeceklerden uzak durun ve her gün 2 litre su tüketmeye özen gösterin.  

BAHARATLI GIDALARI AZALTIN

Acı yeşil biber, kırmızı biber ve karabiber içeren gıdalar reflünün en büyük tetikleyicilerindendir. Baharatlar aşırı tüketildiklerinde reflü hastalığı olan kişilerde asit salınımını artırarak göğüste yanmayı hızlandırır. Bu nedenle baharatlı gıda tüketimini azaltmak gerekiyor. 

SİGARAYI BIRAKIN 

Yapılan bilimsel çalışmalar sigaranın sağlığa son derece zararlı olduğunu ortaya koyarken, birçok hastalık gibi alt özofagus (yemek borusu) sfinkter basıncını düşürerek reflüye de yol açtığını gösteriyor.  

REFLÜ ŞİKAYETİ OLANLARA BESLENME ÖNERİLERİ

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Oya Yönal, reflüye karşı beslenme koşullarını değiştirmenin şart olduğunu belirterek önerilerini şöyle sıralıyor;

  • Fazla yemek mide basıncını artırarak reflüyü tetiklediğinden fazla yemekten kaçının. 
  • Az miktarda sık ve düzenli yemek yiyin.
  • Yiyecekleri yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin. 
  • Sıvı tüketimi mide basıncını arttırdığı için yemeklerde değil, öğün aralarında alın.
  • Yatmadan 3-4 saat önce yeme-içmeyi kesin. (Mide dolu olunca mide içeriğinin yemek borusuna kaçması kolay olduğundan reflü şikayetleri artar.) 
  • Yemek sonrası karın basıncını artıracak hareketler yapmayın, eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet bekleyin.

İDEAL KİLONUZA ULAŞMAYA ÇALIŞIN

Yeni çalışmalarda vücut kitle indeksi ve bel çevresi ile reflü arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Obezlerde reflü artışı; karın içi basınç artışının mide içi basınç artışına neden oluşu ile izah edilmektedir. Mide içi basınç artışı mide fıtığı gelişme riskini de artırarak reflüye neden olabiliyor. O nedenle reflü şikayetlerinin azalması için fazla kilolu hastalar kilo vermelidir. 

STRESTEN UZAK DURUN

Reflü semptomlarının oluşmasında yemek borusunda aşırı duyarlılığa sebep olan visseral sinir yollarındaki bozukluklar da etkili olabiliyor. Bu nedenle reflü şikayetlerinde artışa neden olan stresinizi yönetmeye, aşırı stresten uzak durmaya çalışın. 

YATAĞINIZIN BAŞINI YÜKSELTİN

Çift yastık kullanmak ya da yatağın başını 30-45 cm yükseltmek ve sol yana doğru yatmak reflü şikayetlerini azaltmaktadır. 

DAR KIYAFETLER GİYMEYİN

Pantolon ve eteğinizin bol olmasına dikkat edin. Dar pantolon, sıkı kemer ve korse mide asidinin yemek borusuna ulaşmasını kolaylaştırırken, karın basıncını artırıyor ve reflü yakınmalarını da tetikliyor. 

 


İçeriği Paylaşın