Herpes Virüsü Dudak Uçuklatıyor
Herpes Virüsü Dudak Uçuklatıyor
Bizi Takip Et
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, herpes (uçuk) ile ilgili bilgi verdi.
- Herpes nedir?
Herpes labialis, Herpes Simplex virüsünün neden olduğu bir deri enfeksiyonudur. Tek doğal kaynağı insanlardır, tüm dünyada yaygın olarak bulunmaktadır. En önemli özelliği insana bir kez bulaştıktan sonra ömür boyu insan vücudunda kalmasıdır. Herpes virüsleri güneş, soğuk, ateşli hastalık sırasında ve stresli durumlarda yeniden aktif hale gelir ve enfeksiyon başlar. - Nasıl bulaşır?
Virüs salgılarla doğrudan dokunma ile dudak veya burundan veya bütünlüğü bozulmuş deriden girer. Enfeksiyon en sık 15-35 yaşlar arasında görülür ancak bulaşma genellikle daha erken yaşlarda olur. İlk bulaştığında sıklıkla belirtisiz olmasına karşın, 5 yaş altı çocuklarda diş ve damakta enfeksiyon ve farenjit ile kendini gösterir. Daha sonra bu döküntüler dudak ve yanaklara yayılır. Ateş ve lenf bezlerinde büyüme görülebilir. 10-14 gün içinde iz bırakmadan kendiliğinden iyileşir. - Belirtileri nelerdir?
Erişkin hastalarda tekrarlayan özellikle dudak kenarında ve burun delikleri etrafında ağrılı, yanma hissi veren, kaşıntılı, içi sulu döküntü şeklinde görülür. 5-10 gün içinde iz bırakmadan iyileşir. - Hastalığın seyri nasıldır?
Hastalık daha çok bağışıklığın zayıfladığı (stres, üzüntü, ateşli hastalık, güneş, soğuk gibi) durumlarda görülse de bazı kişilerde daha sık oluşur. - Görülme sıklığı nedir?
Tüm dünyada yaygın görülen bir enfeksiyondur. Hemen hemen herkes hayatında en az bir kez herpes enfeksiyonu geçirmiştir. Bazı kişilerde bu daha sık karşımıza çıkmaktadır. - Nasıl tedavi edilir?
En sık kullanılan ilaç asiklovir içeren merhemler ve bazı durumlarda da tabletlerdir. Ancak tedavinin etkili olabilmesi için döküntü çıkmadan önce veya çıkar çıkmaz başlanması gerekir. Hiç tedavi almayanlarda da iz bırakmadan tamamen iyileşme olur, ilaçlar hastalığın ağırlığını ve süresini azaltır. Sık çıkan, ve ağır seyreden hastalarda daha düşük dozlarla uzun süreli baskılama tedavileri mevcuttur. Bunun mutlaka doktor kontrolü altında yapılması gerekir.
Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi web sitesi
(www.anadolusaglik.org)
İçeriği Paylaşın