Hipertansiyonunuzu Düşürmek İçin Harekete Geçme Zamanı!
Hipertansiyonunuzu Düşürmek İçin Harekete Geçme Zamanı!
Bizi Takip Et
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya üzerindeki her 8 ölümden birinin nedeni olan ve en öldürücü 3. hastalık olarak kabul edilen hipertansiyonu kontrol altına almanın önemi, son yılların en önemli hipertansiyon araştırması olarak kabul edilen Sprint’le bir kez daha gözler önüne serildi.
50 yaş üzerinde kalp damar hastalıkları riski yüksek olan 9361 kişi üzerinde 3,5 yıl süren araştırmanın sonuçları yıllardır bilinin aksine yaşlılarda tansiyonun biraz yüksek seyretmesinin kabul edilebilirliğinin doğru olmadığını kanıtlar nitelikte… Araştırma sonuçlarını ve hipertansiyonu kontrol altına almak için yapılması gerekenleri Hastane Derindere İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Gündüz’le konuştuk…
Sprint araştırmasının sonuçlarının yaşlanmayla birlikte kabul edilebilir bir değer olan 140 mm sistolik kan basıncının yeterli olmadığına; 120 mm civarına indirildiğinde kalp damar hastalıkları konusunda ciddi bir azalma oranını da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Gündüz; ‘Yıllardır 50 yaş üzerinde kabul edilebilir gözüyle değerlendirdiğimiz sistolik kan basıncı değerinin 14 civarında olmasının bu araştırmayla aslında yeterli olmayacağı; yoğun bir tedaviyle değerin 12 seviyesine yakın tutulması gerektiği sonucuna ulaşıldı. Bu çalışmada yer alan hastaların yüzde 28,2’si 75 yaş üzerinde, yüzde 28,4’ü kronik böbrek yetmezliği olan hastalardı. Yayımlanan araştırmada yoğun tedaviyle sistolik kan basıncı 14’ün altına düşürüldüğü; hatta 12 civarına getirilebildiği takdirde kalp ve damar hastalıklarının görülme riskini yüzde 25 azalttığı sonucuna ulaşıldı. Aynı çalışmada ölümlerin yoğun tedavi grubunda yüzde 27 daha az olduğu ortaya çıktı. Bu çalışmadan yola çıkarak sistolik tansiyonu kontrol almanın sağlıklı yaşlanma konusunda önemli bir rolü olduğunu söyleyebiliriz’ açıklamasında bulundu.
Hipertansiyonunuzu kontrol altına almak için;
- Düşük kalorili ve küçük porsiyonlar tercih edin.
- Kırmızı et yerine, tavuk veya balık tüketin.
- Şeker ve şeker ilaveli gıdaları hayatınızdan çıkarın.
- Paketlenmiş ürünlerinden uzak durun.
- Isıl işlem görmüş, salam, sucuk, sosis gibi gıdaları yemeyin.
- Süt, yoğurt, peynir gibi besinlerin yağsız olanlarını tercih edin.
- Protein, magnezyum ve kalsiyumdan zengin kurubaklagillere sofranızda yer açın.
- Tuzu hayatınızdan çıkarın.
- Beslenmenize dikkat ederken, egzersizi de günlük rutininize ekleyin.
İçeriği Paylaşın