Hipotansif Anestezi İle Burun Estetiği
Hipotansif Anestezi İle Burun Estetiği
Bizi Takip Et
Burun şeklinin cerrahi yöntemlerle yeniden biçimlendirildiği estetik burun ameliyatları, günümüzde daha sık yaptırılmaya başlandı. Burun boyutunun küçültülüp büyütülmesi, burun deliklerinin daraltılması, burun ucu veya burun sırtının yeniden şekillendirilmesi, burun sırtındaki çıkıntıların düzeltilmesi ve nefes alımını zorlaştıran eğriliklerin düzeltilmesi gibi amaçlarla yapılan estetik burun ameliyatları günümüz teknolojisinin yardımıyla daha ağrısız ve kansız yapılabiliyor.
Konuyla ilgili bilgi aldığımız Anadolu Sağlık Merkezi Estetik Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Can Çınar, bu tür ameliyatlarda kullandıkları ‘hipotansif anestezi’ yöntemi sayesinde ameliyat sırasındaki kanamanın azaltıldığını ve ameliyat sonrasında daha kaliteli bir iyileşme sağlandığını söylüyor.
Hipotansif anestezi nedir?
“Hastanın tansiyonunun kontrollü olarak düşürülmesi” anlamına gelen “hipotansif anestezi” tüm dünyanın kabul ettiği bir teknik, Op.Dr.Can Çınar, tekniğin burun operasyonlarında sağladığı kolaylıkları ve bu konuda nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle anlatıyor: “Hastanın tansiyonunun kontrollü olarak düşürülmesi ameliyatta ortaya çıkan kanamaları azaltıyor ve kanamanın az olduğu bölgede daha rahat çalışma imkanı sağlıyor. Bu sayede hastaların operasyon sonrasında işe dönüşlerinde en büyük problem olan ödem, morluk gibi şikayetlerin daha aza indirildiğini, daha ağrısız ve kaliteli bir şekilde iyileşme sağlandığını görüyoruz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, hastaya kontrollü anestezi uygulayacak ekibin deneyimli bir ekip olması gerekliliği…”
Operasyon ne kadar sürüyor?
“Burun ameliyatlarının belli standart süreleri vardır ama cerrahın süre kısıtlamasında kalmaması lazım. Burun ameliyatı bir sanat olduğu için, tam ‘bitirdim’ dediğinizde tekrar bakıp eksik olan yerlere ‘greft’ dediğimiz, burun kıkırdaklarından veya daha komplike ameliyatlarda kulak kıkırdaklarından alınan bir takım parçalar eklenmesi gerekebiliyor. Aslında bu ameliyatlar bir nevi heykel yapmak gibi; arada bakmak lazım. Bu bilgiler ışığında burun ameliyatlarının ortalama süresi, burunda yapılacak müdahalenin cinsine göre değişmekle birlikte 45 dakikadan 2-3 saate kadar sürebiliyor.”
Hangi ameliyatla ilgili en büyük endişeler neler oluyor?
“ Burun ameliyatlarında genellikle hastanın 3-4 konuda korkusu vardır. Bunlar ağrı, işe dönüş süresi, burun içine konulan tamponlar ve sonradan burnun düşüp düşmeyeceği ile ilgili kaygılar olabiliyor. Hastanın tüm bu endişelerinden kurtulması ve istediği sonuçları alması için burun ameliyatlarında iyi planlama, iyi teknik ve ağrısız anestezi çok önemli. Çünkü birtakım kritik noktalara dikkat edilmezse, burun ucunun normal projesiyonunun altına kayması söz konusu olabilir. Ayrıca atravmatik teknikler kullanılmaz, yani dokuya saygılı kalınmazsa ağrı, şişlik, morluk gibi şikayetler hastayı ameliyat olduğuna pişman edebiliyor. Hastalarınnın operasyon sonrası burun içine konulan ve ameliyatın ikinci gününde çıkarılan tamponlar hakkında ise bugün daha rahat olduklarını söyleyebiliriz. Çünkü kullandığımız havayolunu rahatlatan tamponlar sayesinde artık pek çok hasta bu sürecin korktuğu kadar zor gelmediğini ifade ediyor. Estetik burun operasyonları için hastalarımızın bize en çok sorduğu sorulardan birisi de işe dönüş süreleridir. Operasyonun bitiminde burun dışına koyduğumuz alçı 1 hafta sonra çıkartılır. Bunlar kaba alçılar olmamakla birlikte, bu süreçte hastanın alçıyla işe gitmesi pek mümkün değil. Bizce asıl önemli olan, hastanın en kısa sürede normal hayatına geri dönebilmesi ki buradaki en büyük korku ödem ve şişlikler oluyor. Ancak her ne kadar hastaya göre değişse de modern teknikleri kullanarak, morluk ve şişliklerin şiddetini ve süresini azaltmak mümkün.
Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi web sitesi
(www.anadolusaglik.org)
İçeriği Paylaşın