Hızla Yayılıyor! Belirtileri Koronavirüs İle Aynı Olan Krup Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Baş-boğaz ağrısı, burun akıntısı, yüksek ateş ve öksürük, koronavirüsün en yaygın belirtileri arasında yer alıyor. Bu belirtilere sahip olanlar PCR testine başvururken, ‘negatif’ sonuç alanlar arasında sıklıkla “Krup hastalığı” tanısı koyuluyor. Peki Krup hastalığı nedir, belirtileri neler, koronavirüsten nasıl ayırt ediliyor?

Hızla Yayılıyor! Belirtileri Koronavirüs İle Aynı Olan Krup Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Bizi Takip Et


Son günlerde özellikle çocuğunda koronavirüs benzeri belirtiler fark eden bir çok aile, ‘Çocuğum Covid-19’a yakalandı’ endişesi ile hastanelere akın ediyor. Ancak pek çok kişinin PCR testi negatif çıkıyor çünkü sebebi belirtileri koronavirüsle benzerlik gösteren Krup hastalığı... Peki krup hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Delta/Delta Plus varyantları ile neredeyse aynı semptomlara sahip olan Krup hastalığı maske, mesafe, hijyen gibi kişisel önlemlerin azaldığı yaz aylarında artışa geçti. Hele de yüz yüze eğitimin yeniden başladığı bugünlerde daha da sık karşımıza çıkıyor.

Hürriyet Gazetesi’nden Fulya Soybaş’a konuşan Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hilal Kızıldağ Göktürk, Krup’un kışın daha çok görüldüğünü ancak bu ara sıklıkla karşılaşmaya başladıklarını doğruluyor, “Geçtiğimiz kış daha az rastlamıştık. Tabii hijyen kurallarına uyum vardı, maske ve mesafe ile teması azaltmıştık. Yazın gelmesi, kısıtlamaların gevşemesiyle bizlerde de biraz rahatlama oldu. Temasın artması ile yeniden görmeye başladık. Hızlı yayılıyor ve son günlerde klinikte de sıklıkla görmeye başladık” dedi. 

Bu uyarının aslında önemli bir sebebi de çocukların okula dönmesinden kaynaklanıyor.  Zira bu sıra veliler arasında ‘aşılı-aşısız’ tartışmaları gündemde...

KRUP NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Krup, koronavirüs gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonudur ancak ses tellerinin hemen altında, soğuk algınlığının devamı şeklinde, ödem olarak ortaya çıkar. Buna bağlı olarak da nefes alma sırasında bir solunum güçlüğü yaşanır. Hastalığın en tipik bulgusu havlar biçimde boğuk bir öksürük, geceleri daha da belirginleşen soluk darlığıdır.

Genellikle 3 ay-6 yaş aralığındaki çocuklarda görülür. Kreş, yuva, okul gibi kalabalık ortamlarda öpme, yakın pozisyonda konuşma, hapşırma, öksürme ile havaya saçılan damlacıklardaki virüslerin, ağız ve burundan alınmasıyla kolaylıkla bulaşır. 

Belirti gösteren çocuklara önce PCR testi uygulanıyor eğer sonuç negatif gelirse krup tedavisine başlanıyor. Hastalığın sıcağı sevmediğini dile getiren uzmanlar soğuk buhar uygulanması, bol ılık sıvı içirilmesi, yüksek ateş varsa ateş düşürücü verilmesini öneriyor. Mesafenin korunmasını tavsiye ediyor. 


İçeriği Paylaşın