Hızlı Zayıflamak İçin Omurganıza Yüklenmeyin

Hızlı Zayıflamak İçin Omurganıza Yüklenmeyin

Hızlı Zayıflamak İçin Omurganıza Yüklenmeyin

Bizi Takip Et


Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte diyet ve spor mevsimi de başladı.  Son dönemlerde spor salonunda yapılan antrenmanların yanı sıra evde yapılan antrenmanlar da artış göstermeye başladı. Evde spor yaparken internetten izlenen videolar ve alınan bilgilerle yapılan sporlar, herkes için doğru seçim olmayabilir. Spor yapmanın kişinin fiziksel yapısına olduğu gibi psikolojisine de etki eden bir aktivite olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çağatay Öztürk, bilinçsiz yapılan sporun omurgalara zarar verebileceğinin altını çizdi.

Profesyonel bir sporcu olmayanların ve spora yeni başlayanların uzman yardımı olmadan yapacağı hareketlerin omurgaya ciddi zararlar verebileceğinin altını çizen Doç. Dr. Çağatay Öztürk, evde yapılan sporlar konusunda herkesi uyarıyor. Omurganın rotasyon yapmaması gereken bir organ olduğunu bu nedenle de spor yaparken çok dikkati olunması gerektiğini belirten Öztürk, “Bilinçsizce yapacağınız bir hareket omurganız için negatif sonuçlar doğurarak kalıcı hasarlar bırakabilir. Kronik bel ağrısı, sırt ağrısı çeken hastalarımız için ‘yasak hareketler’ olarak nitelendirdiğimiz bir takım pozisyonlar var. Özellikle karın içi basıncı artırıcı hareketler yapmak ve yerden ağır bir şey kaldırmak omurgayı ciddi şekilde etkiliyor. Bu hareketlerin yapılması için bel ve sırt kaslarının gelişmiş olması gerekiyor” dedi.

EVDE PİLATESE DİKKAT!

Özellikle kadınların tercih ettiği sporların başında pilatesin geldiğini söyleyen Öztürk, “Pilates vücudun esnemesi ve omurga için sağlıklı bir spor. Ancak pilatesin kesinlikle uzman ile yapılmasını öneriyoruz. Çünkü hareketler sırasında omurganın nötral aksının korunması büyük önem taşıyor. Hareketlerin doğru yapılmaması belin zorlanmasına, aşırı yüklenmesine bunun sonucunda ise kalıcı rahatsızlıklara neden olabiliyor. Özellikle mat pilateste sakatlanma riski çok yüksek. Eğer vücudunuzun alt yapısı yoksa yaptığınız bazı hareketler ömür boyu sürecek sakatlanmalara neden olabiliyor.”

Evde pilates yaparken omurga sağlığı için kullanılan malzemelere de dikkat çeken Doç. Dr. Çağatay Öztürk, ekipmanlarla ilgili şunları söylüyor;

  • Spora yeni başlayanlar ve çok ara vermiş olanlar egzersizin şiddetini, sıklığını ve süresini ilk başlarda çok düşük tutulmalı, yavaş yavaş arttırılmalı. Farklı bir egzersize geçerken de yeni yapılacak egzersize alışıncaya kadar dikkatli olunmalı.
  • Başlangıç seviyesinde ya da spora ara verilen durumlarda bel ve omurga güçlendirici hareketlerde belin desteklenmesi çok önemli. Bu tür egzersizlerde kullanılan malzeme seçimine özen gösterilmeli
  • Omurgasında lordoz ya da skolyoz rahatsızlığı olanlar egzersiz yaparken daha dikkatli olmalı. Bu tür durumlarda kullanılan mat minderin kalınlığı daha yüksek olmalı. Eğer herhangi bir rahatsız yoksa daha verimli sonuç almak için daha ince bir minder seçilebilir.
  • Egzersiz esnasında oluşabilecek sakatlanmaların önüne geçmek için yapılan alan gürültüsüz ve sessiz olmalı.

İçeriği Paylaşın