İdrar Kaçırmaya Botoks Tedavisi

İdrar Kaçırmaya Botoks Tedavisi

İdrar Kaçırmaya Botoks Tedavisi

Bizi Takip Et


Botox sinirler üzerine etki eden insanlık tarihinin bilinen en kuvvetli zehirlerinden biridir. Ancak İnsanoğlu bu zehiri tedavi amacıyla kullanmayı başardı. Günümüzde botox birçok hastalığın tedavisinde başarıyla kullanılıyor. Botox tıpta öncelikle felç sonrası kasılı kalmış kasların açılmasında, estetik cerrahide kozmetik amaçlı, göz kapağı felcinde, şaşılık durumlarında kullanılıyor. Üroloji`de ise omurilik yaralanması sonucu ortaya çıkan nörojenik mesaneye bağlı idrar kaçırmanın önlenmesi ve mesane basıncını düşürerek yaşamı tehdit eden böbrek yetmezliği durumundan korunmak amacıyla kullanılıyor. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği web sitesinde botoks’la ilgili sorular şöyle yanıtlanıyor.

BOTOX NASIL UYGULANIYOR?
Botox tedavisinin esası, idrar torbası duvarının içine botox enjeksiyonu yapılmasıdır. İşlem sırasında hasta genel anestezi almakta yani uyumaktadır ve ağrı hissetmemektedir. İşlem idrar deliğinden sistoskop (ucunda ışık bulunan ince bir kamera) ile girilerek yapılmaktadır. Herhangi bir cerrahi kesi yapılmamaktadır. İşlem Sonrası herhangi bir yara izi olmamaktadır.

BOTOX`UN ETKİSİ NE KADAR SÜRMEKTEDİR?

Botox`un etkisi nörojenik mesaneli hastalarda 11`aya kadar uzayabilmekle beraber ortalama olarak 4-6 ay sürmektedir. Botox özellikle idrarını aralıklı sonda ile boşaltan omurilik yaralanmalı hastalarda sonda aralarında görülen idrar kaçırmaların ortadan kaldırılmasında son derece başarılı olmaktadır.

BOTOX`UN YAN ETKİSİ VAR MIDIR?

Botox`un bilinen önemli bir yan etkisi bulunmaktadır. İdrarını aralıklı sonda kullanmadan kendisi yapan hastalarda seyrek olarak idrar tutukluğu görülebilir.

Kaynak: Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği


İçeriği Paylaşın