İlaç İçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

İlaç İçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

İlaç İçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bizi Takip Et


SÖYLEŞİ: DEMET DEMİRKIR

Diyabet ilaçları dışındaki ilaçların greyfurt ve limon suyu gibi asitli içeceklerle birlikte alınmaması gerekiyor. Diyabet, kalp ve tansiyon ilaçlarının kahvaltıdan önce; mide, karaciğer, kolesterol ilaçlarının ise kahvaltıdan bir saat sonra içilmesi öneriliyor. Tansiyon ve kalp ilaçlarının alkolle alınmasının sakıncalı olduğuna dikkat çekiliyor. Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, ilaç içerken dikkat edilmesi gerekenler hakkında sorularımızı yanıtladı.

. İlaçların su dışında kolalı içecek, meyve suyu ya da sodayla içilmesi doğru mu?

“Mide ilaçları, müsil ilaçları gibi bazı ilaçlar mide bulantısı yapar ve alınması zordur; bu tür ilaçların meyve suyunun içerisine karıştırılarak içilmesi gerekiyor ama bu yöntemle alınması sakıncalı olan ilaçlar da var.

Soda ile ilaç içilmesi ise doğru değil, soda dediğimiz şeyin içinde karbonat ve sodyum bulunuyor; bunlar alkalen bir maddedir.  İçilen ilacın bileşiminde asit varsa sözü edilen bu iki madde birleştiği zaman bir tuz oluşur ve mideye zarar verdiği gibi ve ilacın etkisi de kaybolur.

Aynı sakınca greyfurt ve limon için de geçerli. Greyfurt ve limonun içerisinde bulunan sitrik asitli madde bazı ilaçların terkibini bozar. Üçüncü olarak da greyfurt, limon grubu içinde triptofan diye bir madde vardır, bu madde bir amino asittir, bu amino asit çeşitli maddelerin salgılanmasına neden olur ve ilaçların etkisini bozabilir.”

. Greyfurt suyu ile ilaç alınmaması gerektiği söylenir. Neden? Greyfurt suyu ile özellikle hangi ilaçlar kullanılmamalı?

“Hem greyfurtta hem de limonda sitrik asit bulunuyor. Limon asidi, bazı ilaçların yapısını bozar. Dolayısıyla bu tür ilaçlar, greyfurt veya limon suyu ile birlikte alınmaması gereken ilaçlar grubuna girer. Bu grup ilaçların birincisi kalp ilaçları, ikincisi idrar söktürücü ilaçlardır. Mide, gastrit, ülser ilaçları da yine greyfurt ve limon suyuyla içilmemesi gereken ilaçlardır.

Diyabet ilaçlarında ise böyle bir sorun söz konusu değil, hatta diyabet hastalarına ilaçlarını greyfurt suyuyla içmelerini öneriyoruz.”

“GREYFURT SUYUYLA İLAÇ İÇİP ÖLÜNMEZ”

. Greyfurt suyuyla birlikte içilen ilaçlar ölüme neden olur mu?

“Tıpta greyfurttan ölümü olan vaka hiç olmamıştır, böyle bir şey mümkün değil. 50 senelik hekimim hiç duymadım.”

. İlacın etkisini bozan diğer meyveler ya da meyve suları hangileridir?

“Muz, avakado, limon. İçinde triptofan olan diğer meyveler de bu gruba giriyor. İlaç kullanılırken bu tür meyve veya meyve yenilecekse veya meyve suyu içilecek ise, ilaç
İle arasında bir saat ya da bir buçuk saat olmalıdır. Bir insanın midesinin boşalma süresi en hızlı  olanlarda15-20 dakika, en geç boşalanlarda  bir saat 25 dakikadır. B nedenle  garanti olsun diye verilen ara bir ya da bir buçuk saat olmalıdır.

Greyfurt yenilirse içildiğinden yüzde 50 daha az zararlı etki yapar çünkü posası koruyucu etki yapar.”

ALKOLLÜ İÇECEKLERİN İÇİLMESİ İLE İLAÇ İÇİLMESİ ARASINDA BİR SAAT ZAMAN OLMALIDIR

. Alkollü içeceklerle birlikte hangi grup ilaçların alınması sorun yaratır?

“Antidiyabetikler yani şeker düşürücü ilaçlar; tansiyon yükselmesi ve çarpıntıya neden olan antopus etkisi yapar. Alkolle birlikte antopus etkisi yapan tansiyon ve kalp ilaçlarının alınmaması gerekir. Bir de alkol fazla alındığı zaman gıdaların emilimini kısmen önlediği için beslenmesi bozuk olan, gıda emilimi bozuk olan, anemisi olan dolayısıyla kansızlık ilacı kullanan kişilerin alkolle birlikte ilaç almaması gerekir. Alkol insanlar için tamamen yasak değildir; bir kadeh şarap ya da bir duble rakı zarar vermez. İçki ile ilaç içilmesi arasında bir saat zaman olursa bir mahsur yaratmaz.”

. Kahvaltıdan önce ya da yemek sonrasında alınması gereken ilaçların yanlış zamanlarda ya da aynı anda alınmasının ne gibi sakıncaları vardır?

“Şeker ilacı kahvaltıdan önce alınmak zorundadır. Kalp ve tansiyon ilaçları da kahvaltıdan önce alınır fakat mide, karaciğer, kolesterol ilaçları kahvaltıdan yarım saat ya da bir saat sonra alınabilir. İlaçların hepsi aynı anda alınmamalıdır; mideye giren ilacın kapsülü açılıyor ve midede bulamaç oluyor. İlacın birinde sülfat, birinde klorirhidrat, birinde oksit, birinde hidrojen, birinde oksijen vardır bu durumda oksitler birbirlerine zarar verir. Şekere, kalbe, tansiyona tesir edecek ilaçlar kahvaltıdan önce içilmelidir. İlaçların bir de etki etme süreleri vardır örneğin kolesterole tesir edecek ilaç, alındıktan üç-dört saat sonra etkisini gösterir; kolesterol ilacı 10 dakika sonra kolesterolü düşürmez.”


İçeriği Paylaşın