İlaç Saklama Koşulları
İlaç Saklama Koşulları
Bizi Takip Et
Doktorunuzun verdiği ilaçların muhafaza koşullarına dikkat göstermemeniz sizi büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bırakabilir. Bursa Eczacılar Kooperatifi (BEK) Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Yeşim Baş, ilaçları muhafaza ettiğimiz yerlerin büyük önem taşıdığını belirtiyor. İlaçlarınızı alırken eczacınızın verdiği bilgiyi dikkatle dinlemeniz ve anlaşılmayan bir nokta varsa tekrar tekrar sormanız gerekiyor.
BEK Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Yeşim Baş, her ilacın kutusu üzerinde yazan saklanma koşullarına mutlaka uyulması gerektiğini vurguluyor. Ecz. Yeşim Baş ilaçların muhafaza koşulları ile ilgili olarak şu bilgileri veriyor:
“İlaç, evde saklamanız için size verilmiş bir ürün değildir. İlaç tüketilmesi gereken bir üründür. Ancak en büyük yanlışımız şikayetimiz hafifleyince ilacı yarım bırakıp, kalanı günü gelir diye saklamamızdır. Evde sadece basit yaralanmalarda kullanabileceğimiz pansuman malzemesi, basit ağrı kesici ve ateş düşürücü, bir de kronik hastaların sürekli kullandıkları ilaçlar dışında ilaç olmamalıdır. Oysa evlerimizde çok miktarda ilaç bulundurup bir de bunların saklanma koşulunu öğrenmeye çabalıyoruz.
Doktorun verdiği ilaçları doktorun söylediği süre ve miktarlarda kullanmalıyız. Ama yine de evimizde ilaç varsa öncelikle bütün ilaçları buzdolabına koymamalıyız. Her ilacın kutusu üzerinde saklama koşulu mutlaka yazar. Çoğu ilacın 25 0C’nin altında, oda ısısında, ısı ve ışık kaynaklarından uzakta saklanması yeterlidir. Buzdolabında saklanması gereken ilaçlar ise buzdolabının kapağında değil iç raflarında saklanmalıdır. Çünkü buzdolabı kapağı buzdolabının iç ısısını aynen muhafaza edemez ve sık sık ısı değişikliği olur. Ayrıca, sulandırılarak hazırlanmış ilaçları kesinlikle 2 haftadan daha uzun süre saklamamalı ve kullanmamalıyız.”
İçeriği Paylaşın