İlişkilerde Birbirine Karışmak

İlişkilerde Birbirine Karışmak

İlişkilerde Birbirine Karışmak

Bizi Takip Et


İlişkilerde eksikliği hissedilen, olmadığında kesinlikle ciddi sorunlara yol açan, üstelik sorunun en temel kaynağından biri olduğu halde çoğu zaman farkedilmeyen, farkedilse bile gözardı edilen konulardan biri de “sınır” meselesidir.

Eşler, genç ebeveynler ve çocukları, arkadaşlar, kardeşler, iş arkadaşları, akrabalar, yetişkin çocuklar ve ebeveynleri arasında günlük yaşamın akışı içinde kanıksanmış olan, kökleri derinlerde ve güçlünün güçsüz olana uygulamaya hakkı olduğunu düşündüğü “sınırsızlık” davranışı üzerinde durulmaya değer.

Sınır deyince ne anlıyoruz?

Karşımızdakinin isteklerine, düşüncelerine, duygularına önem vermek, yaşam deneyimlerine güvenmek, farklı yönlerini kabul etmek ve varoluşuna olduğu gibi saygı duymak, onu değiştirmeye çalışmamak…

Büyüklere saygı küçüklere sevgi gösterilmesi gerektiğini anlatan bu klasik cümlemizin eksik olduğunu, küçüklerin hem sevgiye hem de saygıya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

Ebeveynlerin; çocuklarını yetişkin olsalar dahi kendilerine çeşitli yollarla bağımlı kılmaları, onların varoluş ihtiyaçlarını gözardı ederek yaşamlarını sağlıksız hale getirecek müdahaleleri ve ipotekleri, ilişkilerin düşmanıdır.

Psikolog Nilgün Sarı

Psikolog Nilgün Sarı

Herkes, ama istinasız herkes yakınları tarafından değer verilmek, farkedilmek, görülmek, sevilmek, önemsenmek, saygı duyulmak ister.

Ötekini ezmek, mağdur etmek, baskı yapmak ve lüzumsuz müdahalelerde bulunmak en sonunda karşı tarafın patlamasına neden olacaktır. Karşınızda kendini bir türlü var edemeyen her kimse kendini gösterebilmek için farklı yollara başvuracaktır. Bu yollar genellikle olumsuz davranışlar ve duygulanımlar şeklinde yaşanır. Örneğin çocuklar hırçınlaşabilir, içe kapanabilir, güvensizlik ve mutsuzluk duyguları içinde olabilirler. Bu davranışları çocukların uzaklaşma çabası olarak olarak değerlendirebiliriz. Eğer bu bir yetişkinse fiziksel olarak da bu gibi ilişkilerden uzak durmaya çalışacaktır.

İlişkilerinizde siz hangi taraftasınız?

Gelin hep beraber hayal edelim! Eşlerin ve boşanmış eşlerin birbirini önemsediği, ebeveynlerin çocuklarını duyduğu, kardeşlerin birbirini önemsediği, büyüklerin yeni evlilere saygı duyduğu, herkesin birbirini önemsediği, hissettiği, değer verdiği ilişkiler içinde hayal edin kendinizi.

Duygularınız neler olurdu, nasıl hissederdiniz kendinizi?

İlişkilerde herkesin ihtiyacı olan şeyler, bilinmesi gereken 7 önemli nokta:

1- Karşılıklılık

Siz değer veriyorsanız karşı taraf da size değer verecektir.

2- Sezgi

Küçük, büyük, güçlü, güçsüz, yaşlı, özürlü, engelli, çoluk, çocuk, kadın, erkek, herkesin duyguları ve sezgileri vardır. Sezgilerinize kulak verin, dinleyin ve önemseyin.

3- Öneriler

Büyüklerin küçükler için önerilerini ve yaşam deneyimlerini sunuş biçimi oldukça önemlidir.

4- Öncelik

Bazı ilişkilerin ve durumların önceliği vardır. Örneğin yeni evlilerin ve çocukların önceliği vardır.

5- Güven

İlişkilerde hepimiz kendimizi güven içinde hissetmek isteriz.

6- Tehdit ve korku

Tehdit ve korkunun olduğu ilişkilerde boyun eğme vardır. Bir gün her şey tam tersine dönebilir.

7- Değişim

İnsan her zaman değişebilir. Bilmek, anlamak ve farkındalık değişimin ön koşuludur. Cesaretle zayıflıklarınız, yanlışlarınızla yüzleşin. Eğer ilişkilerinizde yolunda gitmeyen şeyler varsa kendinize dönün ve sorun: Benim bu duruma olumsuz katkım nedir?

Nilgün Sarı

Uzman Psikolojik Danışman

Agape Danışmanlık Merkezi

www.nilgunsari.com


İçeriği Paylaşın