İmplant Tedavisi Hakkında Merak Edilenler
İmplant Tedavisi Hakkında Merak Edilenler
Bizi Takip Et
İmplant tedavisi hakkında merak edilenleri Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Bölümü’nden Dr. Mustafa Temiz anlattı.
İMPLANT TEDAVİSİ
Ağız diş ve çene cerrahisi hangi hastalıkların tedavisini içerir?
Ağız, diş, çene cerrahisi; diş çekimi, gömülü dişler, kistler, eklem problemleri, çene kırıkları, ankidoz denilen ağzın açılmama durumları, ortometrik cerrahi ve dental implantları içeren bir bölümdür. İmplant tedavisinin aslında çok geniş bir kullanım alanı var. Tek diş ya da birkaç diş eksikliğinde veya ağızda hiç diş bulunmayan hastalara da uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. İmplantın sayısına, hastanın kullanmak istediği proteze göre tedavi planı şekillenmektedir.
İmplant tedavisi nasıl yapılır?
İmplant tedavisi, dişin köklerini taklit eden fabrikasyon ürünlerdir. Çene kemiğine yerleştirilir. Belli bir bekleme süresinden sonra çene kemiği ile tamamen kaynaşan ve altyapı sağlayan parçalardır. Genelde titanyum ve titanyum alaşımı maddelerden yapılır. Bu kaynaşma süresi beklendikten sonra özellikle implantların üst parçaları yani ağızda görünen parçaları yerleştirilir ve sabitlenir. Normal ağızda kesilmiş bir diş formu vardır ve onlar üzerine protez yapılabilir.
İMPLANT TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANABİLİR?
İmplant tedavisi herkese yapılabilir mi?
İmplant tedavisi bazı hastalıklar dışında herkese yapılabilir. Kanser tedavisi gören bazı hastalar, baş boyun bölgesinde radyoterapi gören ya da görme ihtimali olan hastalara bu tedaviler uygulanamaz. Radyoterapi gördükten belli bir süre sonra hekiminden ilgili izinler alındıktan sonra bu hastalara implant tedavisi uygulanabilir. Bir diğer durumda kanama problemi olan hastalardır. Bunlarda da yine bazen faktör replasmanı eğer faktör eksikliğine bağlıysa faktör replasmanları yapılıp, işlem öncesinde de onlara da uygulanabilir.
İmplant tedavisi ne kadar sürer?
İmplant tedavisi süre olarak değişkenlik gösterebilir. Ön dişlerde bir diş eksikliği varsa aynı gün implant tedavisi uygulanır ve protez yapılabilir. Bu, sadece bir gün süren bir tedavi protokolüdür. Ancak bazen suni kemik tozu kullanma gibi durumlar gelişebilir. Bu durumda 3-4 ay bekleme süresi olabilir. Daha sonra üzerine sabit protezler uygulanabilir.
İMPLANT VE KEMİK YAPISI
Kemik yapısı yetersiz olduğunda nasıl bir tedavi planı belirliyorsunuz?
Hastanın eğer küçük bir kemik defekti varsa, suni kemik tozlarıyla defekti kapatıp implant uygulaması yapılabilir. Derecesine göre ağız içinde alt çene arka bölge, alt çene ön bölgedeki çene ucundan dışarıdan iz olmayacak şekilde kemik greftleri de blok şeklinde alınıp defektin olduğu bölgeye sabitlenebilir. Daha sonra da implant tedavisi uygulanabilir. Daha ileri seviye kemik erimeleri ya da kemik defektlerinde ise kalçadan kemik alınabilir. Kalçadan kemik alınır ve ilgili bölgelere uygulanır. 4-5 ay sonra da implant uygulaması yapılabilir. Ancak bazen hastalar bu bölgelerden kemik alınmasını istemeyebiliyor. Bu durumda da farklı implant seçenekleri gündeme geliyor. Bunlar All on 4 ya da zigoma implantlardır. All on 4 implant seçenekleri genelde çenenin ön kısmında yeteri kadar kemik olduğunda uygulanan, 4 tane implant üzerine yapılan sabit protez seçeneğidir. Zigoma implantlar ise özellikle üst çenede hiç kemik yoksa kalçadan alınacak kemik de yeterli olmayacaksa elmacık kemiklerine implantlar yerleştirilir ve üzerine sabit protezler yapılır.
İMPLANT TEDAVİSİNDE ALL ON FOUR YÖNTEMİ
All on four yöntemi nedir? Avantajları nelerdir?
All on four, 4 tane implant üzerine sabit protez uygulanan tedavi yöntemidir. Alt ve üst çene ayrı değerlendirilir. Üst çenede özellikle kemik içinde sinüsler denilen bir anatomik yapı vardır. Bunlar burun içine açılır ve havalandırmada görev yapan yapılardır. Üst çenede özellikle arka taraflarda kemik erimesi çok olduğu zamanlarda suni kemik tozlarıyla bu sinüsün yükseltilmesi gerekir. Çünkü implanta yeterli bir kemik sahası açılmalıdır. Suni kemik tozları yerleştirildiği zaman 6 ay kemikleşme beklenir. Daha sonra da implant uygulanır ve implantın iyileşmesi için beklenir. All on 4 konsepti bunun aslında önüne geçen bir şey. Tedavi süresini oldukça kısaltan bir yöntemdir. Sinüse herhangi bir işlem yapmadan, sinüsün ön duvarından açılı bir şekilde hem sağ hem sol tarafa birer tane implant açılı bir şekilde yerleştirilir ve ön bölgelerde bunun hemen alt tarafına da 2 tane düz implant yerleştirilir. Bunlar üzerine sabit protezler yapılır.
Alt çenede ise durum biraz daha farklıdır. Alt çenede özellikle kemik içinden geçen ve dudaklara gelen bir sinir vardır. Bu sinirin olabildiğince korunması gerekir. Çünkü olası bir hasarda dudağı hissetmeme olabilir. Arka bölgelere implant uygulanmak istenirse, burada da sinirin kemik içindeki tam çıkış yerinin hemen ön tarafına hem sağ hem de sol tarafa açılı 2 implant yerleştirilir, ön tarafa 2 tane düz implant yerleştirilir ve bunların üzerine protez yerleştirilir. Bu yöntemde bir diğer avantaj aynı gün protez yapılabilmesidir. Artık hastalar hiçbir şekilde dişsiz kalmak istemiyor. Bu sistemde aynı gün cerrahi işlemler yapılır ve implantlar yerleştirilir, aynı gün ölçü alınır ve hibrit protez denilen geçici protez yapılır. 3 aylık bir süre için hibrit protezler sabitlenir. Hasta bu şekilde 3 ay bu protezi rahatlıkla kullanabilir. Üç ay sonra implantın iyileşme aşaması tamamlanmışsa daimi protez kısmına geçilir. Daimi protezin geçici protezden farkı biraz daha hafif materyallerden oluşmasıdır. Daimi protezlerle titanyum, titanyum üstü porselen estetik uygulamalar daha fazla yapılır.
Bu tedaviler için yurtdışından gelecek olan hastalar nelere dikkat etmeli? Örneğin kaç günlerini ayırmalılar? Onlara neler önermek istersiniz?
Yurt dışından gelecek olan hastalar öncelikle telefon, mail yoluyla iletişime geçmelidir. Hastalardan öncelikle varsa filmleri, ağız içi görüntüleri, fotoğrafları istenir. Bu bilgiler dahilinde durum belirlenir. Dolgu, kanal tedavisi, dental implant ya da bu tarz işlemler aynı gün ya da birkaç gün içinde bütün tedaviler bitecek şekilde organize edilebilir. Ortognatik ya da kist, kırık gibi cerrahilerde hastanın genelde 1 hafta misafir edilmesi gerekebiliyor. İmplatlarda ise 3-4 aylık bir kaynaşma süresi vardır. Bunun için hastanın 3-4 aylık süreç tamamlanınca tekrar gelmesi ve protezinin takılması gerekir. Bu da tahmini bir haftalık bir süreci kapsar.
İçeriği Paylaşın