İnfluenza A (Grip) Bizim Evin Kapısını Çalınca…
Bizi Takip Et
İnfluenza A (grip) nedeniyle hastanede geçirdiğim yılbaşı gecesinden bugüne kadar evden dışarı adım atamadım. Bu 11’inci gün. İlk zamanlarda bilgisayarımı açacak halim bile yoktu. Beş gün böyle geçtikten sonra şükürler olsun ki; her geçen gün kendimi daha iyi hissettim. Hastalık sesimi de etkilediğinden geçtiğimiz çarşamba televizyon programımızın çekimlerini iptal etmek zorunda kaldım. 80 yaşındaki anneme de hastalık bulaşınca ev adeta karantinaya döndü.
Kiminle konuşsam, aynı dertten; gripten muzdarip. İşte bu yüzden, henüz hastalanmamış kişileri korumak ve yaşayarak edindiğim tecrübeleri sizlerle paylaşmak istedim.
. Bende influenza A ateş, halsizlik, şiddetli boğaz ve baş ağrısıyla başladı. İştahsızlık ve mide bulantısı da oldu.
. Ateşim çok yüksek olmasa da, kalbimin hızlı attığını hissediyordum.
. Yılbaşı gecesi acil servise başvurduğumda yapılan influenza testi negatif sonuç verdi. Tam 4 gün sonra annem tanı alınca bana yapılan ikinci testte aslında influenza A olduğum ortaya çıktı.
. Boğazdan ve burundan materyal alımındaki yanlışlık gibi faktörlere bağlı olarak influenza testlerinde hata oranı yüzde 20 imiş. Aslında bu test yapılan her 5 kişiden birinde yanlış negatif sonuç alınması demek. İnfluenza A tanısının konulamaması demek.
. Uzmanlar, İnfluenza A tanısı alan hastalara 5 gün süreyle günde iki doz antiviral ilaç veriyorlar. Evde hasta olmayan kişilere de koruma amaçlı günde bir doz antiviral öneriliyor. Antibiyotikler influenzada işe yaramıyor. Ancak, öksürüğüm olduğu için acil servisteki doktor bana antibiyotik de yazdı.
. Maske kullanımı çok önemli. Bizim evde de hasta olsun ya da olmasın herkes maskeyle gezdi.
. Gribin salgın hale gelmesini önlemek için ellerinizi sık sık yıkayın. Umumi tuvaletlerde kapı kollarına, musluklara, AVM’lerde yürüyen merdivenlerdeki trabzanlara çıplak elle dokunmayın. Dokunsanız dahi hemen ellerinizi yıkayın.
. Devlet dairesi, banka gibi yerlerde ortak kullanılan kalemlerle form doldurmak, imza atmak yerine, çantanızda ya da cebinizde taşıyacağınız kendi kaleminizle bu işleri yapın.
. Uzmanlar, özellikle yaşlılara, çocuklara, kalp ve KOAH hastalarına grip aşısı olmalarını öneriyorlar.
YAŞLILARDA GRİP VE YÜKSEK ATEŞ…
Annem gribe yakalandığımda gördüm ki; yaşlı hastaların sağlığı yüksek ateşten çok etkiliyor. Annemin ateşi 37.8’di. Yani çok yüksek değildi. Ancak ateşe bağlı olarak elleri titremeye başladı. Oturduğu yerden yardımsız kalkmayı başaramadı. Koluna girerek ellerini yıkaması için banyoya götürdüğümde musluğu açamadı, mesafeyi bir türlü ayarlayamadı. Daha önce bir kez daha böyle bir tablo yaşadığımız için bu sefer panik olmadım. İki yıl önce annemin felç geçirdiğini düşünerek çok kaygılanmıştım. Şimdi bunun ateşe bağlı olduğunu biliyordum. Öğrendiğim bir diğer şey de; aynı çocuklar gibi yaşlılardaki ateşi de önemsememiz gerektiğiydi.
Sabaha karşı fenalaşan annemle ilgili ne yapmam gerektiğini düşündüm. Ben de henüz iyileşmemiştim. Ambulans çağırıp annemi acil servise götürmek yerine bir hastanenin evde sağlık hizmetlerinden destek istedim. Eve gelen ekip annemi muayene etti, kanlarını aldı, influenza testi yapıp, serum bağladı. Bu acil müdahale ile annem rahatladı.
GRİP PSİKOLOJİYİ BOZUYOR…
Bu arada el yıkama alışkanlığının ben de takıntıya dönüştüğünü söylemeliyim. Burnumu her silişte, her öksürdüğümde ellerimi yıkamam yüzünden cildi kabardı, egzama oldu. Yani, kısacası influenza biraz psikolojiyi de bozuyor eviniz karantinaya döndüğünde.
Soranlarınız olacaktır. Geçirdiğim gergedan gribi denen şey mi? Bilemiyorum. Benim doktorlar pek bir ciddi yaklaştılar ve influenza A dediler, başka bir şey demediler.
Esra Kazancıbaşı Öztekin
sagligimicin@gmail.com
Not: Bu yazı 12 Ocak 2019 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.
İçeriği Paylaşın