İnme (Felç) Geçirme Riskiniz Nedir?
Bizi Takip Et
Sabah ısrarla çalan telefonla uyandım. Arayan babamdı. Telaşla açtım telefonu. Ancak telefonun öbür ucunda babam yoktu. Kalp atışlarım hızlandı. Telaşlı bir ses babamın yutkunmakta zorlandığını, ağzının kaydığını, baş dönmesi ve denge sorunu yaşadığını söyleyip, “Hangi hastaneye götürelim?” diye sorduğunda önce taş kesildim. Babamın evine yakın acil servisi donanımlı hastaneler, tanığım doktorlar aklımdan uçup gitti. Neyse ki, bu şok kısa sürdü. Hastaneye vardığında yapılan tetkikler sonucunda 89 yaşındaki babamın inme geçirdiği anlaşıldı.
Diyabet, kalp ve yüksek tansiyon hastası babamın boynundan atan minik bir pıhtı beyninde konuşma, yutma ve denge merkezini etkilemişti. Felç yüzünden yutkunamıyordu. Zaman zaman konuşması peltekleşiyor, ne dediği anlaşılmıyordu. Ellerini ve ayaklarını hareket ettirebiliyordu ama baş dönmesi ve denge problemi nedeniyle ayağa kalkamıyordu. Aradan geçen yirmi günde babamın inmeden kaynaklanan yakınmaları giderek düzelmeye başladı. Ancak şimdi O’nu sabır gerektiren uzun bir tedavi ve rehabilitasyon süreci bekliyor.
İNMENİN BU BELİRTİLERİNE DİKKAT!
Babamın yaşadığı inme; Türkiye’de her 3 dakikada 1 kişiyi etkileyen önemli bir problem. Bir başka deyişle inme, her yıl yaklaşık 200 bin kişinin sağlığını tehdit ediyor. İnme hayat kayıplarına yol açmakla kalmıyor, onbinlerce insanı yatağa mahkum ediyor ya da başkalarının yardımına muhtaç hale getiriyor.
Eğer, diyabet, hipertansiyon, obezite, şah damarınızda tıkanıklık gibi bir probleminiz varsa, orta yaşta veya üzerindeyseniz inme riskiniz diğer kişilerden yüksek demektir. Peki, kendinizin veya bir yakınınızın inme geçirdiğini nasıl anlayacaksınız?
- Vücudun yarısında his ve kuvvet kaybı
- Konuşamama veya konuşma güçlüğü
- Hafızayla ilgili geçici problem
- Ani görme kaybı veya çift görme
- Baş dönmesi ve dengesizlik
- Başağrısı
- Bulantı, kusma
Eğer, bu belirtiler var ise mümkün olan en kısa sürede hastaneye başvurulması gerekiyor. Çünkü inme tedavisinin başarısında hastanın ilk saatlerde hastaneye getirilmesi son derece önemli. Babam erken dönemde hastaneye başvurduğu için tedavide daha olumlu yanıt alınıyor. Ancak, iyi tedavi edilmeyen inmelerin tekrarlama ihtimalinin oldukça yüksek olduğu da unutulmamalı. İnme geçiren kişinin tansiyonunu, kan şekerini, kilosunu, kan yağlarını dengede tutması, alkol ve sigaradan uzak durması da gerekiyor. Hastanın doktorunun verdiği reçeteye uyması da bir diğer önemli konu, Aksi takdirde, iyileşen 4 inme hastasından 1’i yeniden inme geçirebiliyor.
Esra Kazancıbaşı Öztekin
sagligimicin@gmail.com
Not: Bu yazı 15 Eylül 2018 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.
İçeriği Paylaşın