‘İş-Uğraş Atölyeleri’ Engelli Bireyleri Topluma Kazandırıyor
‘İş-Uğraş Atölyeleri’ Engelli Bireyleri Topluma Kazandırıyor
Bizi Takip Et
Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nde oluşturulan ‘İş-Uğraş Atölyeleri’ engelli bireyleri topluma kazandırıyor. Engelli bireyler iş uğraş atölyelerinde üretiyor, yeteneklerini keşfediyor ve iletişim becerileri kazanıyor.
Döşemealtı İlçesi Çıplaklı Mahallesi’nde 13 bin metrekare alan üzerine kurulu Türkiye’nin en büyük engelli merkezi olan Büyükşehir Belediyesi Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi, gerçekleştirdiği faaliyetlerle alanında örnek olmaya devam ediyor.
Başkan Türel tarafından kurulan, özel eğitimde örnek ve önder olma vizyonuyla hareket eden merkez, engelli bireylerin yarınlara umutla bakmasını sağlıyor. Engelli bireylerin üretime katkı sunmalarına yardımcı olabilmek için oluşturulan ‘İş-Uğraş Atölyeleri’nde öğrenciler, becerilerini keşfediyor, üretime katkı sunuyor ve topluma kazandırılıyor. Tekstil, drama, el sanatları, yaşam atölyesi, müzik, seramik, koku-mum-taş, görsel sanatlar, turistik ve hediyelik eşya, turizm, ahşap, spor, tarım ve hayvancık atölyelerinde eğitimlerini sürdüren öğrenciler, birlikte üretmenin keyfini yaşıyor.
BİRBİRİNDEN KEYİFLİ 13 ATÖLYE
İş-Uğraş Atölyeleri hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi Engelli Hizmetleri Koordinatörü Niyazi Arşın, temel hedeflerinin engelli ailelerinin üzerindeki yükü hafifleterek, engelli bireyleri tüm ilgi, beceri ve iletişim yönleriyle ele alınıp topluma kazandırılması olduğunu belirtti. Niyazi Arşın, “Bireylerin üretici olma yönünde, bir şeyleri yapabilme güdülerinin geliştirilmesi, grup halinde çalışma imkanının sağlanması ve toplumsal uyum becerisi dediğimiz davranışları kazanması amacıyla iş-uğraş atölyeleri oluşturduk. Engelli bireylerimizin de her insanda olduğu gibi potansiyelleri, kişilik özellikleri, ilgi alanları ve yetenekleri vardır. Bu yetenekleri engel türünün kısıtlamasına rağmen bireyin potansiyelini en üst seviyeye çıkararak onları bu beceri alanına yönlendirmek bizim görevimizdir” dedi.
2014’TE SADECE 3 ATÖLYE VARDI
Toplamda 613 engelli bireye hizmet verdiklerini aktaran Kurum Koordinatörü Niyazi Arşın, engelli öğrencilerin üretimlerini Antalyalılarla buluşturduklarını ifade etti. Arşın, “Bu atölyelerin her birinde değişik programlarla değişik gruplarla, değişik engel türleri ile çalışma yapılıyor. Amacımız burada çocuğumuzu tek bir atölyeye almak değil, bütün kazanımlarını diğer atölyelerde de gerçekleştirebilecek bir program oluşturabilmek. 2014’te devraldığımız zaman sadece 3 atölyemiz vardı, diğer 10 atölyeyi biz burada yeniden inşa ettik. Burada yapılan ürünleri kermeslerle, sergilerle tüm Antalya’ya ulaştırıyoruz” diye konuştu.
MEMNUNİYET YÜZDE 95
Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek çalışmasıyla Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi atölyelerinde başarılı olan toplam 35 bireyin de belediye bünyesinde iş sahibi olduğu bilgisini veren Niyazi Arşın, ailelerin de kurumdan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti. Arşın aynı zamanda ailelerin “Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi’ni başka bir engelli ailesine tavsiye eder misiniz?” sorusuna yüzde 95 evet yanıtı verdiklerini de sözlerine ekledi.
İçeriği Paylaşın