İş Yerinde Bel Ağrısına Kulak Ver
İş Yerinde Bel Ağrısına Kulak Ver
Bizi Takip Et
Global biyofarma şirketi AbbVie’nin öncülüğünde hayata geçirilen ve inflamatuvar bel ağrısı konusunda farkındalık yaratmayı hedefleyen “Bel Ağrısına Sırtını Dönme’’ projesinin 22’nci toplantısı Sakarya’da gerçekleştirildi. Toplumun yüzde 3’ünü etkileyen inflamatuvar bel ağrısını ele alan etkinlikte Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi FTR Romatoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. İbrahim Tekeoğlu ve Prof. Dr. Ayhan Kamanlı 2 farklı konuyla konuşmacı olarak katıldı.
‘’Bel Ağrısına Sırtını Dönme’’ projesi çerçevesinde, iş yeri hekimlerinin bilgilendirme toplantıları 2015’ten beri devam ediyor. Son olarak 17 Kasım 2017 tarihinde Ramada Sakarya Otel’de gerçekleştirilen etkinliğe Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi FTR Romatoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. İbrahim Tekeoğlu ve Prof. Dr. Ayhan Kamanlı konuşmacı olarak katıldı. ‘İnflamatuvar Bel Ağrısına Yaklaşım’ başlıklı konuşmasında konuşan Prof. Dr. İbrahim Tekeoğlu ise, “İnflamatuvar bel ağrısı genellikle mekanik bel ağrısıyla karışmaktadır. İnflamatuvar bel ağrısını mekanik bel ağrısından ayıran bazı özelliklere sahiptir. Bu özellikler şunlardır: Genç yaşta, tipik olarak 40 yaş altında başlayan ağrı sinsidir, 3 aydan uzun sürer ve istirahatle de iyileşmez. Gece ağrısı bireyi sıklıkla gecenin ikinci yarısında uyandırır ve sabahları 30 dakikadan uzun süren tutukluk yaşanır. Bel ağrısının nedenleri zamanla daha da kötüleşebileceğinden erken tanı önemlidir. ” dedi.
‘Mekanik Bel Ağrısı Tanısı’ başlıklı konuşmasıyla panelin ikinci bölümünde konuşan Prof. Dr. Ayhan Kamanlı “Toplumda en sık rastlanan bel ağrısı tipi mekanik bel ağrısıdır. Mekanik bel ağrısı olan kişiler bunu genellikle “zonklama” veya “acıma” olarak tanımlamaktadırlar. Ayrıca ağrının hareketle kötüleştiğini ve istirahatle iyileştiğini belirtmektedirler. Mekanik bel ağrısı hayatı birçok yönden etkileyebilir ve genellikle zorlanma veya yaralanmalardan kaynaklanır ancak, mümkün olan en kısa sürede doğru tanı konması çok önemlidir.1” dedi.
‘’Bel Ağrısına Sırtını Dönme’’ projesi kapsamında 2015 yılından bugüne Manisa, Sakarya, Adana, İzmit, Ankara, Kayseri, Trabzon, Malatya, Denizli, İstanbul, Bursa, Hatay, Sivas ve Kayseri’de toplam 21 toplantı gerçekleştirildi.
İçeriği Paylaşın