Japonya’da Yezo Adı Verilen Yeni Bir Virüs Bulundu!

Japonya’da daha önce bilinmeyen yeni bir virüs bulundu. Bilim insanları tarafından bu virüse Yezo adı verildi. Bu virüs insanlara kene ısırmasıyla geçiyor, ateş, kan pıhtısı hücreleri ve akyuvarlarda azalmayla teşhis edilebiliyor.

Japonya’da Yezo Adı Verilen Yeni Bir Virüs Bulundu!
KENE

Bizi Takip Et


Japonya'da yapılan yeni bir araştırmaya göre, daha önce rastlanmamış yeni bir virüs keşfedildi. Bilim insanları tarafından Yezo adı verilen virüs, kene ısırması yoluyla bulaşıyor.

7 VAKA TESPİT EDİLDİ

Hokkaido Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, “Japonya’da 2014’den bu yana en az 7 Yezo virüsü vakası belirlendiğini ancak şimdiye kadar ölen olmadığını” belirtildi. 

HASTALARDA ATEŞ VE BACAK AĞRISI ŞİKAYETLERİ GÖRÜLDÜ

Yezo virüsü, Hokkaido’da ormanda yürürken kene olduğu sanılan bir eklembacaklı tarafından ısırılan 41 yaşında bir erkek 2019’da ateş ve bacak ağrıları ile hastaneye başvurduğunda keşfedildi.

Hasta iki hafta sonra tedavi edilerek taburcu edildi. Ancak yapılan testler bölgedeki kenelerin taşıdığı bilinen bir virüs bulaşmadığını gösterdi. Ertesi yıl kene ısırdıktan sonra aynı belirtileri gösteren başka bir hasta daha tedavi edildi. İki hastanın kan örneklerinden izole edilen genetik virüsün genetik analizi sonucunda, Kırım Kongo kanamalı ateşine benzer patojenler içiren Nairovirüs’ün yeni bir türü bulundu.

ANORMAL CİĞER FONKSİYONLARI GÖRÜLDÜ

Bilim insanlara yeni virüse Japonya’nın kuzeyinde büyük bir ada olan Hokkaido’nun Japonca’daki tarihsel adı olan Yezo adını verdi. Yeni virüsün sırasıyla Romanya ve Ökzbekistan’da belirlenen Sulina ve Tamdy virüsleri ile yakından bağlantılı olduğu, Tamdy virüsünün son zamanlarda Çin’de insanlarda ağır ateşe neden olduğu belirtildi.

Şimdiye kadar tespit edilen 7 hastada diğer belirtilerin yanısıra anormal ciğer fonksiyonları da belirlendi.

Araştırma ekipleri yeni virüsün kaynağını belirlemek için 2010 ile 2020 arasında bölgedeki vahşi hayvanlardan örnekler topladı. Araştırma sonucunda Hokkaido’da yaşayan Sika geyikleri ve rakunlarda antikorlar belirlendi.


İçeriği Paylaşın