Jinekolojide Robotik Cerrahi
Jinekolojide Robotik Cerrahi
Bizi Takip Et
Memorial Ataşehir Hastanesi ve Femical Kadın Sağlığı Merkezi işbirliğiyle “Jinekolojik İleri Düzey Laparoskopi ve Robotik Cerrahide Son Gelişmeler” konferansı, 18 Temmuz 2011 Pazartesi günü Memorial Ataşehir Hastanesi’nde yapıldı.
Dünyanın önemli merkezlerinde kullanılan ve teknolojinin ulaştığı ileri düzey olarak kabul edilen robotik cerrahi, jinekolojik ameliyatlarda da aktif olarak kullanılıyor. Memorial Ataşehir Hastanesi’nde gerçekleştirilen ve konunun uzmanlarını bir araya getiren konferansta, “yöntemin avantajları, kullanım alanları ve eğitim programları” masaya yatırıldı.
Konferansa konuşmacı olarak katılan; Memorial Ataşehir Hastanesi Tüp bebek ve Endoskopik Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Cem Demirel, “Benign jinekolojik hastalarda robotik cerrahi”, ABD San Diego Scripps Hastanesi Robotik Cerrahi Bölüm Direktörü ve Femical Kadın Sağlığı Merkezi Robotik Cerrahi Konsültanı Dr. Melih Kurtuluş “Jinekolojide minimal invazif cerrahisi ve robotik cerrahi” hakkındaki bilgilerini, meslektaşları ile paylaştılar. Konferansın diğer konuşmacı konuğu Prof. Dr. Gürkan Zorlu ise “Jinekolojik onkolojide robotik cerrahi” konusunda son gelişmeleri açıkladı.
Doktorların operasyonlara ait ameliyat görüntülerini katılımcılara paylaştığı konferansta, laparoskopi ve robotik cerrahi alanındaki gelişmeler de tartışıldı.
DA VİNCİ ROBOTİK CERRAHİ
Panelin düzenleme komitesi adına Doç. Dr. Cem Demirel, Doç. Dr. Arda Lembet ve Doç. Dr Tolga Ergin yaptıkları konuşmalarda; robotik cerrahinin özellikle 3 boyutlu bir görüntü eşliğinde kapalı ameliyat tekniği ile yapılmasının yanı sıra kullanılan enstrümanlardaki teknik hareket ve manevra kabiliyetinin insan elinden üstün olması nedeniyle; ameliyatın hiçbir detay atlanmadan gerçekleştirilebilmesi ve oldukça komplike durumlarda bile daha net cerrahi ulaşılabilirlik ile başarı sağlaması, ameliyat sonrası ağrının daha az olması, hastaneden aynı günde dahi taburcu olabilmesi ve hastanın oldukça kısa bir zamanda işe dönüş imkanı vermesi açısından oldukça avantajlı olduğunu belirttiler.
Açık cerrahide iyileşme süresi 6-8 haftayı bulurken robotik cerrahide bu sürenin sadece 1-2 hafta olduğuna dikkat çeken hekimler; özellikle miyomlar, endometriozis / çikolata kistleri, rahim sarkması, anormal rahim kanamaları ve jinekolojik kanserler robotik cerrahinin başlıca jinekolojideki kullanım alanları içinde yer aldığını da vurguladılar.
İçeriği Paylaşın