Kaç Çeşit Liposuction Uygulaması Yapılabilir?

Kaç Çeşit Liposuction Uygulaması Yapılabilir?

Kaç Çeşit Liposuction Uygulaması Yapılabilir?

Bizi Takip Et


Türkçe’ye ‘yağ emme’  olarak çevirebileceğimiz ‘liposuction’, uygun kişilerde kullanıldığında, vücuttaki inatçı, bölgesel yağlardan kurtulmayı sağlıyor ve vücut şekillendirmede kontur düzeltmede ek bir tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Günümüzde ultrason destekli liposuction, lazer destekli liposuction ve motor destekli liposuction gibi yöntemlerle yağ emme işlemi yapılabiliyor. Aile Hastanesi Bahçelievler Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Evren Tevfik İşçi, lazer destekli sistemin toplumda yanlış bilindiğini belirterek, şunları söylüyor.

“Lazer hep yanlış anlaşılan bir konudur. Bu yöntemde cilt dışından ışın yardımıyla yağların eritildiği sanılıyor. Oysa klasik liposuction’da olduğu gibi ince kanüller kullanılıyor. Özel bir lazer ışını yardımıyla, birkaç farklı etki yaratılıyor. Bu etkilerden biri hücre zarını titreştirip patlatmak ki biz buna patlamış mısır efekti diyoruz. Mısır patlatırmışçasına bir ses çıkıyor. Diğer etkisi ise, lazerin yağ dokusunu ısıl etkilerle eritmesidir. Böylece çevre dokulara daha az zarar vererek daha kolay yağ alınabilmekte sonuç olarak morluklar ve ağrı azalıyor, iyileşme daha hızlı olabiliyor. Ayrıca lazer enerjisinin derinin alt katmanlarına ve bağ dokusuna iletilmesiyle elastik liflerde gerilme oluyor ve cildin daha çabuk sıkılaşmasına ve toparlamasına yardımcı oluyor. Ancak bu işlem de yine deri altındaki yağ dokusuna ufak bir kesi yardımıyla kanülle girilmesini gerektiriyor.”

İlk zamanlarda liposuction ameliyatının kuru olarak yapıldığını, bu yöntemin ciddi sıvı kayıplarına yol açması nedeniyle artık ıslak ve süper ıslak yöntemlerin uygulandığını söyleyen Dr. Evren Tevfik İşçi, günümüzde kullanılan teknikleri ve özelliklerini şöyle açıklıyor:

Klasik liposuction: Yağ alınacak bölgelerde küçük delikler açılıyor. Ardından içeri özel elektrolitler ve mineraller içeren sıvı veriliyor. Daha sonra özel liposuction kanülleri ile yağ dokusu parçalanıyor. Parçalanan yağ dokusu yine vakumla dışarı alınıyor. Bu sayede hem kanama azalıyor, hem de elektrolit ve sıvı dengesizliğine neden olunmuyor.

Ultrasonik liposuction: Yağ dokusu kişiden kişiye değişiyor. Liposuction’ın güçlüğü uzun saatler boyunca yağ alınacak bölgede kanüller yardımıyla ileri geri hareketler yapılmasından, bunun sonucunda da vücutta travma oluşmasından kaynaklanıyor. Bunu azaltmak ve cerraha kolaylık sağlamak için ultrasonik yöntem geliştirildi. Cilt altına açılan küçük bir delikten girilerek liposucion kanülü ucundan ultrasonik ses veren bir cihaz kullanılıyor. Cihaz bu alana enerji aktarıp hücreleri patlatıp yağ dokusunu çözüyor, yağlar böylece vücuttan uzaklaştırılıyor.

Motorlu sistem kullanılan liposuction: Bu yöntemde ise, cerrahın kanülleri ileri geri hareket ettirerek yağ alması işlemi, özel bazı motorlu cihazlarla yapılıyor. Cerrahın yerine ileri geri hareketleri cihaz yapıyor. Bu sayede fazla yağlar vücuttan uzaklaştırılabiliyor.

Lazer lipoliz: Bu yöntemde yüzeyel ve az yağ bulunan bölgelerde sadece yağ eritiliyor, emme işlemi yapılmıyor, vücut bu yağı kendisi emiyor. Gıdı, kol ve erkeklerde meme bölgesinde iyi sonuçlar alındığı bildirilmiş ülkemizde de bu cihazlar kullanılıyor. Daha az doku hasarı ve daha az kanama olması ve böylece morluk şişlik ve ağrıların az olması nedeniyle hastaların daha hızlı iyileştiğini gösteren literatürde yayınlar mevcut. Yağ alınan kontür düzeltilmesi yapılan bölgelerde cildin daha iyi topladığı da gösterilmiş.

LİPOSUCTİON KİMLERE UYGUN DEĞİLDİR?

Özellikle de lazer liposuction konusunda pek çok yanlış bilginin bulunduğunu vurgulayan Dr. Evren Tevfik İşçi, bu yöntemin her kadına uygulanamayacağını, bunun için bazı özel şartların bulunduğunu belirterek şu bilgileri veriyor:

–    Lazer liposuction bir zayıflama yöntemi değildir.
–    Bu yöntemle obeziteden kurtulmanız ve ciddi oranda zayıflamanız sözkonusu olamaz.
–    Lazer liposuction, bölgesel zayıflamayla yok edilememiş, şekil bozukluğu oluşan bölgelerde kullanılıyor.
–    Alınan yağ oranı arttıkça ameliyat sonrası komplikasyon riskiniz artar.
–    Lazer yönteminde beş litrenin altında yağ almak güvenlidir, beş litrenin üzerinde yağ alınması metabolik bozukluğa yol açar.
–    Lazer yöntemi bir destek yöntemi olarak da kullanılabiliyor. Örneğin karın germe yapıyorsanız, belin kenarlarındaki yağ simitlerini azaltmanız gerekir, destek ve yardımcı yöntem olarak kullanılabilir.
–    Çok fazla kilosu olan kişiler önce hekim kontrolünden geçmeli, vücudunda metabolik bir bozukluk, başka hastalıklar var mı bakılmalı, buna göre diyet önerilmelidir.
–    Birçok kadın ‘Dolaşmadığım diyetisyen kalmadı, kilo veremiyorum’ gerekçesiyle gelerek lazer yöntemiyle kolayca zayıflamanın hayalini kuruyor. Oysa bu gerçekçi ve bilimsel bir tutum olmaktan çok uzak. Ama örnek olarak diyet ve spor yapmış ideal kilosuna kavuşmuş ya da yaklaşmış kişilerde sarkmaları ve arta kalan diyetle düzeltilemeyen kontur bozukluğu yaratan estetik kusur yaratan yağlanma bölgelerini lazer lipoliz ile düzeltmek mümkün.
–    Lazer de olsa, başka bir yöntem de olsa, yağ alırken önemli olan, cildin elastikiyetidir. Deri esnekliği yüksekse bu yöntemler daha başarılı olur ancak böyle durumlarda vücutta sarkma olmadan yağ uzaklaştırma işlemi başarıyla yapılabilir, cilt toparlama yeteneğini kaybettiyse liposuction ile sarkmalar oluşacaktır. Bu tür hastalarda da tek başına liposuction önerilemez.


İçeriği Paylaşın