Kadınlar Cinsel Sorunlarını Gizliyor
Kadınlar Cinsel Sorunlarını Gizliyor
Bizi Takip Et
Yaşamımızın en önemli konularından biri olan cinsellikle ilgili çok sayıda sorunla karşılaşıyor olabiliriz. Ancak uzmanların söylediğine göre, sorunlardan çok bu sorunları dile getirememek “sorun”. Biz konuşmadıkça hastalıklarımız yerinde duruyor, yani en azından tedavi edilemiyor. İşte bu nedenle uzmanlar, utanıp sıkılmayı bir yana bırakıp cinsel sorunlarımızı anlatmamızı istiyorlar.
Toplumumuzda kadınlarda cinsel işlev bozukluklarının ortaya çıkma oranı yüzde 25-50 arasında değişiyor. Ancak uzmanlara göre, kadınların önemli bir çoğunluğu bu sorunlarını doktorlara açmaktan çekiniyor. Açıkça anlatılamadığı için de yapılan araştırmalar gerçeği tam olarak yansıtmayabiliyor. Bir araştırmaya göre, kadınlara cinsellikle ilgili şikayetleri sorulduğunda kadınların sadece yüzde 16’sının gerekli bilgiyi verdiği ortaya çıkmış.
Kadınlarda başlıca 4 cinsel işlev bozukluğu görülüyor: Cinsel ilişki sırasında ağrı, Seksüel arzuda azalma, orgazm olamama, Cinsel ilişkiye girememe (vaginismus).
CİNSEL İLİŞKİDE AĞRI
Kadınlarda görülen cinsel işlev bozuklukları arasında en önemli oranı, cinsel ilişki sırasında duyulan ağrı oluşturuyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hakan Seyisoğlu, kadınların yaklaşık yüzde 50’sinin cinsel ilişki sırasında ağrı sorunuyla karşı karşıya kaldığını belirtiyor.
Nedenleri:
*Ağrı ilk ilişkiden beri süregeldiği gibi, daha sonradan da ortaya çıkabilir
* Sonradan oluşan ağrılar, kadının ruhsal yapısındaki değişimden, jinekolojik hastalıklardan ve cerrahi işlemlerden kaynaklanabilir
Organik nedenin bulunamadığı durumlarda psikolog görüşü alınmalıdır
* Kadında anksiyete ve depresyona varan sorunlar ortaya çıkabilir
TEDAVİSİ
Öncelikle soruna yol açan nedeni aradıklarına değinen Prof.Seyisoğlu, kayganlaştırıcı kremler yardımıyla vajinanın kayganlığının sağlanabildiğini söylüyor. Tüm bunların yanısıra, vajinada sıklıkla görülebilen iltihaplanmalar vajinayı hassaslaştırabildiği için, kadının cinsel ilişkiden ağrı ve yanma duymasına, dolayısıyla cinsel ilişkiden uzaklaşmasına yol açıyor. Cinsel yolla bulaşabildiği gibi, normalde vajinada bulanan bakteri, parazit veya mantarların neden olduğu bu hastalıkların, günümüzde hızlı ve etkin tedavisini gerçekleştiren güçlü ilaçlar kullanılıyor.
CİNSEL İSTEK AZALMASI
Kadınlarda en sık rastlanan cinsel işlev bozukluklarından ikincisi ise, yaklaşık yüzde 20 civarında görülen “cinsel istekteki azalma” sorunu.
Nedenleri:
* Eşlerden birinin isteğinin azalması diğerini de etkiliyor
* Güvensizlik, anlaşmazlık, doğum cinsel isteği azaltıyor
* Psikiyatrik hastalıklar ve tedavisinde kullanılan ilaçlar bu isteği azaltıyor
* Depresyon libidoyu azaltıyor
* Menopoz seksüel isteği olumsuz etkiliyor
Tedavisi
Cinsel istekte azalma meydana geldiğinde kadınlarda uykusuzluk, iştahsızlık, hayattan zevk alamama, enerji kaybı ve genel isteksizlik görüldüğüne değinen Prof.Seyisoğlu, “Hastada depresyon belirtileri gözlemleniyorsa sadece cinsel sorunların çözümlenmesi yönünde değil, psikolojik anlamda da uzmanlar tarafından destek verilmesi gerekiyor” diyor.
ORGAZM OLAMAMA
Bilimsel araştırmalar bu konudaki gerçeğin ne kadarını yansıtıyor bilemesek de, kadınların yüzde 8-10’unda “orgazm” sorunu bulunduğunu ortaya koyan araştırmaları inkar edemeyiz. Orgazm sorunu cinsel ilişkinin başlangıcında ortaya çıkabildiği gibi, sonrasında da ortaya çıkabiliyor. Bazı kişiler normal bir şekilde orgazm olamamalarına karşılık, örneğin düşünce, oral seks ya da mastürbasyon yoluyla orgazmı yaşadığını söylemekte.
Nedenleri:
* Kadının kültürel yapısı
* Erkeğin erken boşalması
* Erkekte görülen sertleşme sorunu
* Ön sevişme yapılmaması
* Eşlerin cinsellikle ilgili bilgilerinin azlığı
Tedavisi:
Eşlerin birlikte tedavisi büyük önem taşıyor. Fiziksel olarak organların tanınması, bedensel ve klitoral uyarının ne olduğu, cinsel birlikteliğe hazırlık gibi bilgilerin verilmesi, tedavinin ana prensipleri arasında yer alıyor. Fakat yine de sonradan gelişen orgazm sorunlarının tedavisi, başlangıçtan beri süregelen problemlerin çözümlenmesine göre daha zor oluyor.
KASILMA
Cinsel ilişkiye girememe, vajina etrafındaki adalelerin istemsiz olarak kasılması sonucunda ortaya çıkan bir hastalık. Tıpta “vajinismus” olarak adlandırılıyor. Cinsel temas girişimi ileri derecede ağrılı olduğundan başarısızlıkla sonuçlanıyor.
Nedenleri:
* Vajina ameliyatları ve iltipaları sonucunda oluşabilir
* Psikolojik olarak ağrılı travma yaşamış kişilerde bu olay daha sık görülür
* Erken dönemde çözümlenemezse, ilişkiden korkma, anksiyete gibi psikolojik olaylar devreye girer.
Tedavisi
Hastalığın ortadan kaldırılmasında, öncelikli olarak zeminde yatan psikolojik nedenler araştırılıyor. Bu sırada vajinada uygulanacak genişletme egzersizleri ya da kızlık zarının cerrahi olarak açılması gibi işlemler, temel tedavi olan psikolojik tedavilere yardımcı yöntemler olarak görülüyor.
Menopoz isteği azaltıyor
Bu arada kadınlarda menopozdan sonraki evre büyük önem taşıyor. Bu dönemde östrojen hormonu azaldığından, vajina duvarlarında incelme ortaya çıkıyor. Bu da vajinada yanma ve ağrılı cinsel ilişkiye neden oluyor. Kadında seksüel arzu azalıyor ve kadın cinsel yaşamdan uzaklaşmaya başlıyor. Yaşlanma psikolojisine giren kadın, hayatının ikinci baharı olan bu dönemde, uzman bir doktor tarafından düzenlenecek hormon tedavisi ile cinsel fonksiyonları iyieşebiliyor.
Prof. Dr. Hakan Seyisoğlu
Acıbadem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
www.acibadem.com.tr
İçeriği Paylaşın