Kadınlar Cinselliklerini Yaşayamıyorlar
Kadınlar Cinselliklerini Yaşayamıyorlar
Bizi Takip Et
Fransa’nın Lyon şehrinde Avrupa Cinsel Tıp Kongresi düzendi. Avrupa Cinsel Sağlık Birliği Başkanı ve Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı İrem Hattat, Kongre bünyesinde düzenlenen “Artık Kadınların Cinsel Sorunlarını Dinleme Zamanı!” başlıklı, uluslararası bir toplantıya ev sahipliği yaptı.
Toplantıya, Birliğin Türkiye Temsilcisi Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat ve Cinsel Wellness çalışmalarıyla adından söz ettiren Dr. Ece Hattat da katılarak; geçtiğimiz 7 yılı kapsayan “Türkiye’deki Kadın Cinselliği” çalışmasını sundular.
Toplantının Türkiye ayağı, Sevgililer Günü kapsamında Aile Sağlığı Araştırma Derneği tarafından İstanbul’da gerçekleşti.
Toplantının konusunu Kadın Cinselliği üzerine seçmesinin nedenini İrem Hattat şöyle açıklıyor:
“Son yıllarda sürekli erkeklerin cinsel fonksiyon sorunları özellikle de sertleşme sorunları üzerinde duruldu. Nitekim geliştirilen ilaçlarla tedavi kolaylaştı. Fakat kadın cinselliği hakkında dünyada fazla bir çalışma yok ve kadınlar sessiz. Oysa ki cinsellik, aslında iki kişiyle yapılıyor. Sadece erkeklerin sorunlarının ele alınması ve tedavisi yetmiyor. Dolayısıyla bilimsel çalışmalarımızın ilgisi, kadınlara da yönelmeye başladı. Avrupa Cinsel Sağlık Birliği’nin çalışmaları sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada kadınların cinsellikten zevk almayı bir hak olarak görmediğini, sorunlarının tedavisinin mümkün olduğunun farkında olmadıklarını gözler önüne seriyor.
Son 10 yıl içerisinde Avrupa Cinsel Sağlık Birliği danışma hatları 25,000 den fazla kadın hastaya yardımcı oldu. Buna rağmen kadın hastalardan gelen aramalar halen çok düşük oranda; tüm aramaların sadece %15-20’si kadınlara ait. Hattı arayan kadınlar da yarı yarıya çocukları ve partnerleri için danışıyorlar. Kendi cinselliklerini sorgulamıyorlar. Kendileri için en çok sordukları sorunlar; isteksizlik, orgazm ve ilişki sırasında acı duymaya ilişkin sorunlar. Araştırmalarımız, kadınların cinsel ilişki kurmadan veya sağlıklı bir cinsellik yaşamadan yıllarca idare ettiğini gösteriyor. Tedavi edilebileceğini bilmiyorlar. ‘Böyle yaşayacağım ‘diye kabulleniyorlar, sonra da eşlerini ‘acaba ne yapıyor’ diye yakından takip ediyorlar. Biz bu kabullenmeye karşı olarak, Türkiye’de Aile Sağlığı Araştırma Derneği olarak yapmakta olduğumuz kadın çalışmalarını Avrupa bünyesinde devam ettirme kararı aldık ve bu toplantı ile de bunu gündeme getiriyoruz. Bu toplantının Türkiye ayağının da Sevgililer Günü bünyesinde Türk kadınının sorunlarını vurgulamak için son derece gerekli olduğunu düşünüyoruz”
CİNSELLİK KADINLARDA KAPALI KUTU
İrem Hattat cinselliğin kadınlarda çok daha komplike bir durum olduğunun altını çiziyor:
“Kadınlarda cinsellik, kapalı bir kutu gibi. Kadınların cinselliği araştırılırken, önceleri yapıları erkekler gibi sanılırdı. Fakat kadınlardaki sorunlar organik ve psikolojik faktörlerin çok değişik bir kombinasyonu. Erkeklerde organik sorunlar daha net ortaya konabiliyor. Kadınları etkileyen faktörler çok fazla. Özellikle kadın cinselliğinde son dönemde duygusal ve düşüncesel faktörlerin cinsel cevap oluşturmada son derece önemli olduğu anlaşıldı. Bu tür problemler hem isteği azaltabilir, hem de uyarılma ve ağrı hastalıklarına yol açabilir.
İlk ilişki yaşı, doğum sonrası stresler, menopoz öncesi sonrası cinselliğe bakış, toplumsal baskılar, cinselliği açıkça ifade edememesi, ifade ettiğinde de basit kadın denmesinden çekinmesi ve daha başka faktörler kadın cinselliğinde rol oynuyor. Hiçbir zaman cinselliklerini tam ve rahat ifade edemiyorlar. Çalışmalarımızın asıl hedefi kadınları bu konuda konuşmaya, en azından doktora gitmeye yönlendirmek.
Örneğin bize en sık sorulan sorulardan olan Cinsel isteksizlikte bir veya birden fazla faktör bir arada görülebiliyor. Hormonal eksiklikler cinsel isteksizliğin başta gelen nedenlerinden biri. Bu nedenle menopoz sonrası kadınların dikkatle izlenmesi gerekiyor. Özellikle son dönemde hayat tarzı faktörleri önem kazandı. Sağlıksız beslenme, egzersiz seviyeleri, sigara-alkol kullanımı, aşırı stres gibi faktörler cinsel isteği azaltabiliyor.
Bir de sorun altta yatan hastalıklardan kaynaklanabiliyor. Özellikle depresyon ve endişe-kaygı hastalıkları, nörolojik problemler, ameliyatlar, kullanılan ilaçlar cinsel isteği azaltabilir. Kadın cinselliğinde psiko-sosyal faktörler de çok önemli. Kadının cinselliğe, partnerine, kendi vücuduna bakışı cinselliğini etkileyebiliyor. Burada partnere bağlı faktörler de ön plana çıkıyor. Kadının partnerinde sertleşme problemi, erken boşalma, isteksizlik varsa kadın da etkileniyor.
Kadın cinselliğinde önemli noktalardan biri bu sorunun kadında yarattığı etki. Son dönemde yapılan çalışmalar kadın cinsel sorunlarının, mesela istek azlığı, orgazm problemi, uyarılma sorunları veya ağrı hastalıklarının hem fiziksel hem de duygusal tatmini azalttığını, genel bir mutsuzluk hissi verdiğini gösteriyor. Bizim yaptığımız çalışmalarda da cinsel isteksizlik yaşayan kadınlar kendilerini mutsuz, hayal kırıklığına uğramış, yetersiz, kadınlığının azalmış, cinsel olarak başarısız ve eşlerini yarı yolda bırakmış gibi hissettiklerini belirtti. Cinsellikten daha fazla keyif almak istediğini belirten kadınlarda %88 oranlarında. Başka çok önemli bir nokta da Derneğimize ulaşan kadınlarda cinsel sorunların genelde bir arada görülmesi. Yani cinsel ilişki sırasında ağrı yaşayan veya orgazm olamayan bir kadın bir süre sonra cinsel isteksizlik de yaşamaya başlıyor.”
İrim Hattat, kadınlara, cinsel sorunlarını içlerine atarak kapalı ve mutsuz bir şekilde yaşamayı kabullenmemelerini, tedavinin mümkün olduğunu bilerek bu konuda konuşmaya başlamalarını öneriyor. Tatmin edici bir cinselliğin tüm kadınların en doğal hakkı olduğunu vurguluyor.
Doktorlara ise, cinsellik konusunda hastalarına soru sormaktan kaçınmamalarını önererek, „Doktorlar rahat ve doğal olacak ki, kadınlar da utanmadan, rahatlıkla problemlerini dile getirecek” diyor.
AİLE SAĞLIĞI ARAŞTIRMA DERNEĞİ NE İŞ YAPIYOR?
Avrupa Cinsel Sağlık Birliği uluslar arası boyutta cinsel sağlık konusunun tabu olmaktan çıkması misyonunu üstlenmiş bulunuyor. Birliği oluşturan dernek ve vakıflar, hastaları ve onların ihtiyaçlarını ön planda tutan, kar amacı gütmeyen halk sağlığı projelerini gerçekleştiriyor ve telefon danışma hatları ve internet siteleri üzerinden cinsel sağlık konusunda danışmanlık veriyor. Avrupa Cinsel Sağlık Birliği’nin Türkiye’deki temsilcisi, Aile Sağlığı Araştırma Derneği. 2002 yılında kurulmuş olan Derneğin Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat.
Derneğin web sitesi www.cinselliksor.com /www.esdaturkey.org
Cinsel Sağlık Danışma Hattı: 0212 282 01 01
İçeriği Paylaşın