Kadınlarda Omuz Sakatlanmaları

Kadınlarda Omuz Sakatlanmaları

Kadınlarda Omuz Sakatlanmaları

Bizi Takip Et


Günümüzde her 10 kişiden birinde görülen omuz sakatlanmaları, özellikle ev hanımlarında ve ileri yaş gruplarındaki kadınlarda daha sık gözleniyor.
Universal Hastaneler Grubu’na bağlı Universal Kadıköy Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sedat Kaba “Kadınların vazgeçilmez aksesuarları olan kol çantaları omuz sakatlanmalarına davet çıkartıyor. Özellikle büyük boydaki hacmi geniş çantalarda ev dışında ihtiyaç duyulan şeylerden fazlası taşınıyor. İskelet sisteminizi korumak için her sabah çantanızın içini kontrol edin, o gün ihtiyacınız olmayacak şeyleri evde bırakın. Sokaktayken çantanızı taşıdığınız omzunuzu belirli periyodlarda değiştirmeyi unutmayın” dedi.

EV HANIMLIĞI BİR İŞTİR; HEM DE ‘AĞIR İŞLER’ GRUBUNA GİRER

Günlük sohbetlerde ne iş yapıyorsunuz, sorusuna “Çalışmıyorum, ev hanımıyım” diye cevap verilir. Oysaki günlük ev işlerinin gerektirdiği fiziksel çalışma, ev hanımlığını ‘ağır işler’ grubuna almaktadır. Omuz sakatlanmaları, meslek hastalığı olarak bilinir. Halı silkelemek, üst raflara uzanmak, ağır eşyalarının yerini değiştirmek, örgü örmek gibi ev hanımlarının gündelik hayatında fazlasıyla yer alan eylemler omuz sakatlanmalarına zemin hazırlıyor.

ALIŞVERİŞ TORBALARI İÇİN TEKERLEKLİ ÇANTA TERCİH EDİN

Omuz sakatlanmalarını engellemek için tavsiyelerde bulunan Universal Kadıköy Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sedat Kaba “Üst raflara uzanmak için bedeninizi zorlamayın, merdiven veya tabure kullanın. Banyo, tuvalet gibi ıslak zeminler için kaymayı önleyici paspaslar kullanın. Alışverişe tekerlekli çantalar ile çıkın. Duruş pozisyonunuzu düzeltin, dik durun. Kemik yapısını güçlendirici besinler almaya önem verin” dedi. Kaba, çok ağrılı durumlarda omuz eklemini rahatlatmak için uzman hekim ve fizyoterapistin önerisi ile omuz askısı kullanılabileceğinin altını çizdi.

HER GÜN 2 BARDAK SÜT İÇİN, MEYVELERDEN KİVİYİ TERCİH EDİN

Kadınların erkeklere oranla kalsiyum ve D vitamini alımına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Universal Çamlıca Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Samet Yağlı, “Özellikle menopoz sırası ve sonrasında, kadınlarda kemik erimesi görülme oranı artar. Her gün 2-3 bardak süt veya süt ürünleri tüketimi günlük kalsiyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar. Ayrıca kurubaklagiller, yeşil sebzeler ve meyvelerden özellikle kivi kalsiyum alımını destekleyen besin gruplarındandır. D vitamini için yaz aylarını fırsat bilin, güneşten faydalanın. Eğer güneşe çıkamıyorsanız hekiminizin önerisi doğrultusunda D vitamini eklenmiş kalsiyum tableti de alabilirsiniz” dedi.


İçeriği Paylaşın