Kadınların Korkulu Rüyası Olan İdrar Kaçırma Sorunu Nasıl Çözülür?

İdrar kaçırma korkusu, kadınların evden dışarı çıkmaya çekinmesine ya da toplum içerisinde yapılan aktivitelere katılmasına engel oluyor. Peki idrar kaçırma sorunu nasıl çözülür? İşte detaylar...

Kadınların Korkulu Rüyası Olan İdrar Kaçırma Sorunu Nasıl Çözülür?

Bizi Takip Et


İdrar kaçırma özellikle kadınların kâbusu haline gelen bir sorun. İdrar kaçırma sorunu genellikle stres kaynaklı veya öksürme, hapşırma, gülme, aniden ayağa kalkma, ağır bir şey kaldırma sonrasında gerçekleşir. Stres kavramı karın içi basıncındaki değişmeyi ifade eder. Stres tipi idrar kaçırmalar, mesaneye destek olan ya da idrarın boşalmasını düzenleyen kas ve dokuların zamanla zayıflaması sonucunda oluşur. En büyük risk faktörleri doğum yapmak ve menopozdur” dedi.

Genellikle kadınlarda görülen idrar kaçırma problemi hakkında bilgi veren VM Medical Park Mersin Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Tolgay Tuyan İlhan, “İdrar kaçırma problemi, 50-60 yaş grubunda özellikle menopoz döneminde östrojen hormonunun azalması sonucunda genital bölgede oluşan kas kaybı ile gelişen bir durumdur. İdrar kaçırma korkusu, kadınların evden dışarı çıkmaya çekinmesine ya da toplum içerisinde yapılan aktivitelere katılmasına engel olur. Hatta idrar kaçırma problemi olan kişiler her zaman tuvaletin en yakınına oturur ve tuvaletin yerini bilir” ifadelerini kullandı.

İdrar kaçırmanın kadınlarda erkeklerden daha sık gözlenen bir durum olduğunu vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Tolgay Tuyan İlhan, başarılı bir tedavi ile hastalığın kâbus olmaktan çıktığını dile getirdi.

İDRAR KAÇIRMA TİPİNE GÖRE TEDAVİ BELİRLENMELİ

İki farklı idrar kaçırma tipinin olduğunu belirten Doç. Dr. Tolgay Tuyan İlhan, sıkışma tipi idrar kaçırmanın, mesane dolu olmasa da hastada bir anda sıkışma yaşandığını kaydederek bu durumun genellikle idrar yolu enfeksiyonlarında, mesanede taş olmasında, Alzheimer ya da Parkinson gibi hastalıklarda gözlendiğini, sebebinin de mesanedeki kasların istemsiz bir şekilde kasılması olduğunun altını çizdi.

DOĞUM YAPMAK VE MENOPOZ RİSK FAKTÖRLERİ ARASINDA

Doç. Dr. İlhan, “Stres tipi idrar kaçırma ise öksürme, hapşırma, gülme, aniden ayağa kalkma, ağır bir şey kaldırma sonrasında gerçekleşir. Stres kavramı karın içi basıncındaki değişmeyi ifade eder. Stres tipi idrar kaçırmalar, mesaneye destek olan ya da idrarın boşalmasını düzenleyen kas ve dokuların zamanla zayıflaması sonucunda oluşur. En büyük risk faktörleri doğum yapmak ve menopozdur” diye konuştu. 

TEDAVİDE FARKLILIKLAR OLABİLİR

Genellikle stres tipi idrar kaçırmada cerrahi müdahalede bulunduklarını ifade eden Doç. Dr. İlhan şu bilgileri paylaştı:

“Sıkışma tipi idrar kaçırma için ilaç tedavisi uygulayabiliyoruz. Stresi tipi idrar kaçırmada ana problem, idrar kesesinin boynunun fazla hareket etmesi oluyor veya idrar kesesinin boynunda yer alan idrarı tutan bir oluşumun yetersizliğinden kaynaklanabiliyor. Öncelikle bunlardan hangisinden kaynaklandığını bulmak gerekiyor çünkü tedavilerde farklılık karşımıza çıkıyor. Aynı fıtık cerrahisinde kullanılan yamalar gibi bir yama kullanılır. Mesane boynunu yukarı kaldırarak desteklenmesi sağlanıyor.” 

YÜZDE 95-90 ORANINDA BAŞARI ELDE EDİLEBİLİR

Ameliyatın 20 veya 30 dakika sürdüğünü söyleyen Doç. Dr. Tolgay Tuyan İlhan, “Ameliyattan 1 hafta sonra kontrole çağırdıkları hastalarda yüzde 85-90 oranında bir başarı elde ediyoruz. Hastanın herhangi bir şikâyeti yoksa 6. ve 12. ayda kontrollerini gerçekleştirerek, ameliyat sonrası bir gün müşahede altında tutuyoruz ya da aynı gün taburcu ediyoruz” şeklinde konuştu.

TAMAMEN İYİLEŞMEK İÇİN 6 HAFTA GEREKEBİLİR

Tamamen iyileşmek için 6 haftanın geçmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Tolgay Tuyan İlhan, hastanın eski aktivitelerini yerine getirebilmesi ve cinsel ilişki için 6 hafta beklenmesi gerektiğini belirtti. Şeker rahatsızlığı bulunan hastaların ameliyat sonrası şekerlerini kontrol altında tutmaları gerektiğini, kilo almamaları ve ağır kaldırmamaları gerektiğini de söyledi. 


İçeriği Paylaşın