Kalp Pili Hakkında Merak Edilenler

Kalp Pili Hakkında Merak Edilenler

Kalp Pili Hakkında Merak Edilenler

Bizi Takip Et


Kalp yetmezliği, ritm bozukluğu gibi sorunlarının tedavisinde “kalp pilleri”nin önemi fonksiyonları var. Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Aritmi Bölümü’nden Doç. Dr. İzzet Erdinler kalp pilleri konusunda merak edilen soruları yanıtladı:

. Kalp pili nasıl takılır? Hastaneler anestezi ile uyutulur mu? Kalp pilinin takılması zor bir işlem midir?

“Kalp pili lokal anestezi ile köprücük kemiğinin altındaki toplardamarlardan girilerek kalbin sağ kulakçık ve karıncığına konulan teller yardımıyla takılır. Kalp pili bataryası köprücük kemiğinin altında hazırlanan cebe yerleştirilir. İşlem lokal anestezi altında yapılır. İşlem genellikle zor değildir. “

. Kalp pili takılması ne kadar sürer?

“Genellikle 1-1.5 saat sürer. Biventriküler kalp pilleri üç odacıklı olup takılma süresi 2-3 saati bulabilir.”

. Kalp pili nereye yerleştirilir, nasıl çalışır?

“Batarya temelde üç yere konulabilir. Sağ ve sol köprücük kemiği altına sıklıkla yerleştirilir. Ayrıca karın boşluğuna da yerleştirilebilir. Nadiren koltuk altına konulur.”

. Pil, kalp piline gereksinim duyan her hastaya takılabilir mil?

“Kalp pili ihtiyacı olan her hastaya takılabilir. Kalp pili temelde nabız düşmesi ya da nabız duraklaması olan kişilere takılır. Nabız düşmesi ya da duraklaması sürekli ya da aralıklı olabilir. Nabız düşmesi ya da duraklaması kalbin elektirik üreten sistemlerinin yeterince çalışmamasına (hasta sinüs sendromu ) ya da üretilen iletinin kalp içinde iletilememesine bağlı olabilir (atrioventriküler bloklar, ventrikül içi bloklar) Ayrıca bu ileti üretememe ya da kalp içinde uygun şekilde iletinin dağıtılamaması geçici ya da kalıcı nedenlere bağlı olabilir. Kalıcı nedenlere bağlı olanlara kalp pili takılması özellikle önerilir.

Ayrıca kalp içi ileti gecikmesi olan hastaların kalp fonksiyonları azalabilir. Bu durumda kalbin fonsiyonlarını sağlamak ve kalp içi iletinin senkron olarak devamını gerçekleştirmek için üç odacıklı kalp pilleri takılabilir.”

. Kalp pilinin takılması aşamasında ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir? İşlem sırasında kalp pilin yerleştirilmesine engeleyen ne tür durumlar yaşanabilir?
“Kalp pili takılacak damarın tıkalı olması, damarın doğuştan tellerin konulacağı boşluğa açılmaması sık karşılaşılan problemlerdendir. Ayrıca kalp içi uygun eşik değere sahip olmayan boşlukların varlığı da bir sorundur (sessiz kulakçık). Bazen kanama ve yakın komşuluğu nedeniyle akciğer zarının zarar görmesi de olabilir. Nadiren kalbe konulan teller kalp boşluklarını delerek kalp etrafında kan toplanmasına yol açar.”

. Kalp piline bağlı leadlerin  (tellerin) yerinden oynaması riski en çok hangi dönemde vardır? Bu dönemde nelere dikkat etmek gerekir?
“İlk üç ile altı ayda tellerin yerinden oynaması olabilir. Kol hareketlerine dikkat edilmelidir.”

. Kalp pili takılan bir hastada ileriki dönemlerde ne tür sorunlar olabilir?
“Üç odacıklı kalp pilleri kalp içi yeniden terse doğru  buradaki anlamı kalp pilinin kalp fonksiyonlarını düzelmesini sağlamasıdır)  şekillenme yaratarak kalp içi hacimleri ve basınçları azaltırlar. Bu da kalp boyutlarını azaltır ve kalp içi kapak bozukluklarını daha az hale getirir. Kalp boyutlarının küçülmesi etrafı tam sarılı olmayan kalp içi tellerin yerinden oynamasına ya da uyarılma eşiklerinde değişikliklere neden olabilir.”

. Bir pilin ömrü ne kadardır?  Pilin ömrünü neler belirler?
“Bataryanın genellikle ömrü 6-8 yıldır. Kendi kalp ritmi olanlarda ve bazı pillerde süre uzayabilir.”

. Pil değişimi zor bir işlem midir?

“Kalp pili değiştirme operasyonları uygun batarya ve sağlam tellerin varlığında komplike operasyonlar değildir.”


İçeriği Paylaşın