Kalp Sağlığının Korunmasına Yönelik Öneriler

Kalp Sağlığının Korunmasına Yönelik Öneriler

Kalp Sağlığının Korunmasına Yönelik Öneriler

Bizi Takip Et


Dünya genelinde bir sağlık problemi olan kalp hastalıkları, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yoksunluğu ve obezite gibi başlıca risk faktörleri, kalp hastalıklarının etken sebepleri arasında yer almaktadır.

Kalp sağlığının korunması açısından, uygun tetkik ve tedavinin yapılması, sağlıklı yaşam bilincinin yerleşmesi ve risk faktörlerinin (sigara, kolesterol, kan basıncı yüksekliği şeker hastalığı, stres, depresyon, obezite, hareketsiz yaşam gibi.) bilinerek bunlara uygun yaşam tarzı değişikliğine özen gösterilmesi uzun vadede kalp sağlığının korunması açısından önem taşımaktadır. Kalp hastalığı oluşturan risk faktörleri ve sağlıksız yaşam şartlarının düzeltilmesiyle, kalp damar hastalıkları ve oluşabilecek kötü sonuçların önlenmesi mümkündür.

Sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskini azaltmak için temel olarak yapılması gerekenler;

FİZİKSEL AKTİVİTE ARTTIRILMALI

Her yıl dünyada yaşanan ölümlerin yüzde 6’sı hareketsizlikten kaynaklanmaktadır. Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmeleri, erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırmaktadır.

Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı riskini azaltır.

SAĞLIKLI BESLENMEYE DİKKAT EDİLMELİ

Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığından korunmaya yardımcı olur.

Tuz tüketimi günde beş gramla (bir tatlı kaşığı) sınırlandırılarak, porsiyon düzenlemesi için daha küçük tabaklar kullanılmalı, tüketilen meyve ve sebze porsiyonlarının et ya da karbonhidratlı gıdalardan daha fazla olması sağlanmalıdır.

TÜTÜN VE TÜTÜN ÜRÜNLERİNDEN UZAK DURULMALI

Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Günümüzde sigara içen çocukların ve gençlerin sayısı ne yazık ki giderek artmaktadır. Her yıl aralarında çocukların da bulunduğu 600.000’den fazla insan, tütün kullanmadıkları halde pasif içicilik nedeniyle yaşamlarını kaybetmektedir. Bebeklerde tütün dumanına pasif maruziyet nedeniyle ani ölümler yaşanmaktadır.

“Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp hastalığı riskini azaltır. Bu nedenle tütün ve tütün ürünlerinden uzak durarak, ailenizin ve sevdiklerinizin sağlığı için evinizde sigara içilmesine müsaade etmeyin. Çocuklarınıza sigara kullanmanın sakıncalarını anlatın.”

KAN DEĞERLERİ VE KİLO TAKİBİ YAPILMALI

Yaş, cinsiyet ve boya göre ideal kilonun öğrenilmesi ve kilonun kontrol altına alınması için doktor ve diyetisyenlerden gerekli destek alınmalıdır. Düzenli sağlık kontrollerinin yapılması kalp sağlığını korumak için bahsedilen diğer adımlar kadar önemlidir. Hekime başvurarak; kan basıncı, kolesterol ve glukoz düzeyleri kontrol edilmeli, kilo ve vücut kütle indeksi (VKİ) ölçtürülmelidir.

Çoğunlukla yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, fazla kilo ve obezite, tütün kullanımı ya da diyabet gibi risk faktörlerinin tetiklediği kalp hastalığı ve inme önlenebilir hastalıklardır. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanarak, düzenli egzersiz yaparak ve tütün kullanmayarak bu hastalıklardan büyük ölçüde korunabilirsiniz.      

Prof. Dr. Ahmet Lütfullah ORHAN

İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği

Genel Sekreter


İçeriği Paylaşın