Kalp Yetersizliği Hastalarına Sağlıklı Yaşam Önerileri

Kalp Yetersizliği Hastalarına Sağlıklı Yaşam Önerileri

Kalp Yetersizliği Hastalarına Sağlıklı Yaşam Önerileri

Bizi Takip Et


“Kalp Yetersizliği Günü” etkinlikleri kapsamında Türk Kardiyoloji Derneği tarafından yapılan açıklamada, ülkemizde yaklaşık 9 milyon kişinin kalp yetersizliği riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin ile Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Sarı hastalara sağlıklı yaşam için şu önerilerde bulunuyor:

 BİRKAÇ GÜNDE 2-3 KİLO ALDIYSANIZ DİKKAT!

Kilonun korunması: Kalp yetersizliği vücut ağırlığınızda hızlı değişikliklere neden olabilir. Birkaç gün içinde vücut ağırlığının 2-3 kilodan fazla artması kalp yetersizliğinde kötüleşme olabileceği anlamına gelir. Alınan idrar söktürücü ilaç dozunun doktor kontrolünde arttırılmasını gerektirir. Kısa zaman içersinde istemsiz kilo kaybı da ciddi bir durumun habercisi olabilir. Yeterli miktarda kalori almamaya, hareketsizliğe veya kalp yetersizliğinden dolayı kas kitlesi kaybına bağlı gelişebilir. Ayrıca idrar söktürücü ilaç dozunuzun fazla olduğu anlamına da gelebilir.

Sıvı alımı: Kalp yetersizliği hastalarında günlük alınması gereken toplam sıvı miktarı 1.5-2 litre civarındadır. Bu miktara su, çay, kahve, meyve suları, çorbalar, süt ve gazlı içecekler de dahildir. Günlük sıvı tüketiminin azaltılmasında büyük bardak ve kupa yerine küçük bardakları tercih etmek, suyu ve meyveleri soğuk olarak tüketmek faydalı olabilir.

AŞIRI ALKOL, KALP YETERSİZLİĞİ NEDENİ OLABİLİR!

Alkol tüketimi: Eşlik eden kalp hastalığı olduğunda fazla miktarda alkol tüketmek kalp hızını ve kan basıncını yükseltir. Alkol bağımlılarında, “alkolik kardiyomiyopati” denilen kalp yetersizliği gelişebilir. Genel bir öneri olarak günlük alkol tüketiminin 1-2 bardağı geçmemesi önerilir. Kalp yetersizliğine bağlı şikayetler ciddi ise alkol tüketiminden tümüyle uzak durulmalıdır.

Potasyum alımı: Kalp yetersizliği için idrar söktürücü ilaç kullanan hastalarda potasyum kaybı olabilir. Bu durumda doktorunuz ilaçlarda değişiklik yapabilir veya muz, portakal, kuru erik, soya fasulyesi, patates, kavun, karpuz, balık gibi potasyumdan zengin gıdaları tüketmenizi tavsiye edebilir.

Aktivite ve egzersiz: Egzersize başlamadan mutlaka doktorunuza danışın. Eğer nefes darlığı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, bulantı veya soğuk terleme hissederseniz hemen egzersize son verin. Ağır bir yemekten veya uzun bir açlıktan sonra egzersiz yapmayın. Nefes tutma, direnç ve ani hareket gerektiren egzersizlerden kaçının.

“UZUN SEYAHATLERDEN KAÇININ”

Seyahat: Kalp yetersizliği kontrol altında ise hafif orta seviyeli seyahat için bir engel yoktur. Uzun süreli seyahatlerde özellikle oturur vaziyette durmak ayak bileklerinizde şişmelere ve bazen kramplara neden olabilir. Ayakları düzenli olarak hareket ettirmek faydalı olabilir. Bazı durumlarda doktorunuz seyahat sırasında damarlarınızda pıhtı oluşumunu önlemek için diz üstü destek çorapları giymenizi önerebilir.

Araç kullanımı: Kalp yetersizliği olan çoğu kişi güvenli bir şekilde araç kullanabilir. Ancak daha önce ritim bozukluğuna bağlı bilinç kaybı (bayılma) öyküsü olan hastalar doktorlarına danışmalıdır.

Cinsel yaşam ve kalp yetersizliği:  Çoğu hasta durumları kontrol altında olmak kaydıyla normal cinsel yaşamlarına devam edebilir. Ancak cinsel aktivite için stressiz, dinlenmiş ve rahat olduğunuz zamanları seçin. Ağır bir yemekten veya aşırı miktarda alkol aldıktan sonra cinsel aktiviteden kaçının. Ortamın çok sıcak veya soğuk olmamasına dikkat edin. İlişki sırasında herhangi bir rahatsızlık, yorgunluk veya nefes darlığı hissederseniz devam etmeyin. Sertleşme (impotans) gibi problemler için doktor önerisi dışında ilaç kullanmayın.


İçeriği Paylaşın