Kan Şekeri Yüksekliğinin Cinselliğe Etkileri

Kan Şekeri Yüksekliğinin Cinselliğe Etkileri

Kan Şekeri Yüksekliğinin Cinselliğe Etkileri

Bizi Takip Et


Şeker hastalığı cinsel yaşamı nasıl etkiler? Erkeklerde görülen bir cinsel problem, gizli kalmış diyabetin habercisi olabilir mi? Çocuk sahibi olmak isteyen diyabet hastası kadınlar, nelere dikkat etmeli? Türk Diyabet Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müjde Aktürk, diyabetin cinsel yaşam ve gebelik üzerindeki etkilerine dair merak edilenlerle ilgili bilgi veriyor:

“Diyabet yaşam boyu süren bir hastalıktır. Kan şekeri ayarı iyi olan pek çok diyabet hastası sağlıklı olarak normal yaşamlarını sürdürebilmektedir. Diyabet hastası olmak bazı açılardan zorluklara neden olabilmekle beraber, bu durum hastanın temel ihtiyaçlarının, isteklerinin ve yaşamla ilgili beklentilerinin diğer kişilerden farklı olmasına yol açmamalıdır. Kan şekerinin normal aralıkta tutulması diyabet nedeniyle organlarda oluşabilecek hasarların önlenmesini ve durdurulmasını sağlamaktadır. Diyabeti olan bazı hastalarda cinsel sorunlar da görülebilmektedir. Hatta, nadiren bazı erkeklerde diyabetin ilk bulgusu cinsel fonksiyon bozukluğu olarak karşımıza çıkabilmekte, hastaya diyabet tanısı daha sonra konmaktadır.

DİYABETLİLER, CİNSEL PROBLEMLERİNİ DE DOKTORLARIYLA PAYLAŞMALI!

Kan şekeri yüksekliği cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Erkeklerde sertleşme problemi, cinsel fonksiyonları sürdürmekte zorluk da görülebilmektedir. Vajinal kuruluk ise diyabetli kadınlarda ağrılı cinsel ilişkiye yol açabilen bir sorundur. Diyabet genellikle kısırlığa neden olmaz. Kan şekeri ayarının bozuk olması nedeniyle damar ve sinirlerin etkilenmesi, bazı Tip 2 diyabetlilerde testosteron düzeyindeki azalma veya psikolojik stress; şeker hastalarında cinsel problemlerin başlıca nedenleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaş ilerledikçe problemler artabilmektedir. Kalp hastalığı, kan basıncı ve kolesterol yüksekliği, şişmanlık, sigara alışkanlığı gibi eşlik eden durumlar da bu tabloya olumsuz katkıda bulunmaktadırlar.

Bazı çalışmalarda, cinsel fonksiyon bozukluğu olan erkek hastalarda kalp damar hastalığı gelişme riskinin yüksek olduğu görülmüştür. Yaşam tarzı değişiklikleri, diyabetin yakın takibi ve kontrolü bu problemlerin önlenmesine ve iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Sigaranın bırakılması, kilo verilmesi de faydalı olmaktadır.

Cinsel problemler, diğer tıbbi problemler kadar önemlidir. Ancak, kadın ve erkek diyabet hastaları nadir olarak bu sorunlarını doktorlarına iletmektedirler. Oysa ki, hastanın diğer sağlık problemleri gibi, cinsel problemlerini de doktoruna bildirmesi, yaşam tarzına en uygun tedavi yöntemleri hakkında danışması gerekmektedir.

Prof. Dr. Müjde Aktürk

Günümüzde diyabete bağlı gelişen cinsel problemlerin tedavisi mümkündür. Gerekli durumlarda hasta üroloji veya kadın doğum uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Diğer yandan vurgulamak gerekir ki; erkek ve kadın diyabet hastalarının çoğu herhangi bir cinsel fonksiyon bozukluğu olmaksızın normal cinsel yaşamlarını sürdürmektedirler. Başlangıçtan itibaren diyabetin iyi kontrol edilmesi halinde bu şikayetlerin hiç gelişmeyebileceği de unutulmamalıdır.

DİYABETLİ  KADINLAR KAN ŞEKERLERİ AYARLIYKEN GEBE KALMALILAR”

Önemli bir konu da diyabeti olan kadınların gebeliğidir. Üreme çağındaki diyabet hastası her kadın planlı gebeliğin önemi hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Gebelik öncesinde doktoruna müracaat etmeli ve bebek sahibi olmak istediğini paylaşmalıdır. Kan şekeri düzeyleri normal seyrettiğinde bebekte diyabete bağlı doğumsal anomali riskinin olmayacağı düşünülmektedir. Bu yüzden diyabet hastası kadınların gebelik öncesinde kan şekeri ayarlarının sağlanması, diyabetin komplikasyonları yönünden tetkikleri, kullandıkları ilaçların gebelikde zararı olmayan ilaçlarla değiştirilmesi için doktor takibinde olmaları gerekmektedir. Eğer hamilelik planlanmıyorsa, üreme çağında diyabeti olan kadınlar uygun yöntem ile gebelikten korunmalıdırlar.

DİYABETLE YAŞAM

. Hangi yemeğin, ne zaman ve ne kadar yenildiğinden yapılan aktivitenin süresi, türü ve zamanına  kadar gün boyu yapılan her şey diyabet hastalarının kan şeker düzeyini etkilemektedir.

. Diyabette diyet, ağızdan alınan ilaç, insülin gibi tedavilerin aksatılmadan, önerildiği gibi uygulanması hayati önem taşımaktadır.

. Diyabetin özelliklerine uygun düzenli egzersiz yapılması, kan şekerinin iyileştirilmesi ve komplikasyonların önlenmesi üzerine olumlu etki yaratmaktadır. Diyabet hastasının egzersiz programı sağlık durumuna göre bireyselleştirilmeli, sık kan şekeri ölçümü yapılmalı, hipoglisemi riski yönünden dikkatli olunmalıdır.


İçeriği Paylaşın