“Kanıta Dayalı Olmayan Yöntemler KOAH’ta Çözüm Gibi Sunuluyor”

“Kanıta Dayalı Olmayan Yöntemler KOAH’ta Çözüm Gibi Sunuluyor”

“Kanıta Dayalı Olmayan Yöntemler KOAH’ta Çözüm Gibi Sunuluyor”

Bizi Takip Et


Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), kanıta dayalı olmayan tedavi yöntemleri ile KOAH hastalığına çözüm sağlanabildiği yönündeki bilgilerin yanıltıcı olduğuna dikkat çekti. Bu hastalığın tedavisinde uygulanan bazı yöntemlerin ‘ameliyat’ olarak adlandırıldığına işaret eden TÜSAD, “Kamuoyunu yanıltıcı bu tür bilgiler verilmesi ve bunun üzerinden yüksek kazanç elde etme çabası ahlaki değerlere uymadığı gibi tıp meslek etiğine de aykırıdır” açıklaması yaptı.

KOAH (Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı) tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de başta sigara içenler olmak üzere milyonlarca insanı tehdit ediyor. Dünya genelinde 400 milyon, Türkiye’de 5 milyon civarında KOAH hastası bulunuyor. Son zamanlarda KOAH tedavisine yönelik yanıltıcı açıklamalar yapıldığına dikkat çeken Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), kanıta dayalı olmayan tedavi protokollerinin hastalığın kesin çözümü gibi aktarıldığı uyarısı yaptı.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına konu ile ilgili bir açıklama yapan TÜSAD, “bir operasyon ile bu hastalığın tedavi edilebildiği” yönündeki ifadelerin yanıltıcı olduğunu belirtti. KOAH’ın solunum sisteminde geriye dönüşü olmayan ve düzelmeyen hasarlara yol açan bir hastalık olduğuna dikkat çekilen TÜSAD açıklamasında, halen bazı hekimler tarafından uygulanan ve ‘ameliyat’ olarak nitelendirilen ‘bronkoskopi’ adı verilen endoskopik yöntem, yani balon kullanılarak nefes borularını genişletme ve mukusu (balgamı) temizleme amaçlı bir yöntem olduğu belirtildi. KOAH tedavisinde böyle bir metodun yeri bulunmadığı vurgulanan TÜSAD açıklamasında, şu bilgilere yer verildi: “Kanıta dayalı olmayan tedavi protokollerinin hastalığın kesin çözümü gibi aktarılması, kamuoyunu yanıltıcı bilgilerin verilmesi ve bunun üzerinden yüksek kazanç elde etme çabası, ahlaki değerlere uymadığı gibi tıp meslek etiğine de aykırıdır.”

Tümüyle ortadan kaldırılamamakla birlikte, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olan KOAH’a ilişkin yanıltıcı açıklamaların, toplum sağlığı açısından tehlikeli olduğunu dile getiren TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici ise, bu hastalık ile mücadelede doğru bilgilendirmenin önemini vurguladı. TÜSAD olarak hasta ve hasta yakınlarının bilinçlendirilmesine büyük önem verdiklerini dile getiren Mirici, bu konuda şunları söyledi: “KOAH dünya genelinde 40 yaş üstündeki her 10 kişiden birini etkiliyor. Ne yazık ki, 20 yıl günde bir paket sigara içen her tiryaki KOAH adayı olarak kabul ediliyor. Geçmeyen öksürük, balgam ve nefes darlığı gibi belirtiler ile kendini gösteren KOAH tedavisinde erken teşhis büyük önem taşıyor. KOAH’ın erken teşhisi için sigara içen ve 40 yaşını aşmış herkesin yılda bir kez solunum testi yaptırması gerekiyor. Bu hastalıktan korunmanın birinci koşulu sigara içmemek. KOAH tedavisinde başarılı olabilmek için de öncelikle sigaranın bırakılması, tozlu ve dumanlı ortamlardan uzak durulması ve düzenli ilaç tedavisi çok önemli.”


İçeriği Paylaşın