Kanser Ağrılarına Mahkum Değilsiniz!

Kanser Ağrılarına Mahkum Değilsiniz!

Kanser Ağrılarına Mahkum Değilsiniz!

Bizi Takip Et


Kanser tanısı alan kişilerin neredeyse yüzde 90’ı ağrı şikayeti yaşıyor. Yaşamı tehdit eden bir hastalık olan kanser; aynı zamanda ciddi ağrı problemleri ile kişinin yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor. Algoloji (Ağrı) Uzmanı Prof. Dr. Emine Nur Tozan, günümüzde gerek ilaçlar, gerekse girişimsel yöntemlerle kanser ağrılarının kontrol altına alınabildiğini belirterek şu bilgileri veriyor:

KANSER AĞRILARININ NEDENLERİ

“Kanser hastalığında ağrılar, üç nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kitlenin kendisi bulunduğu bölgede ağrıya neden olabilmektedir. İleri organ metastazı denilen durumda kanserin yayıldığı bölgelerden kaynaklı ağrılar ortaya çıkabilmektedir. Kemoterapi, radyoterapi veya geçirilen cerrahiye bağlı olarak da ağrılar gelişebilmektedir. Tüm bu ağrıların tedavileri birbirinden farklıdır. Uygulanan tedaviler sayesinde günümüzde kanser ağrıları dindirilebilmektedir. Kanser ağrılarının giderilmesi yaşam kalitesinin yükselmesine ve tedavi sürecine uyumunun artmasına da yardımcı olmaktadır.

Prof. Dr. Emine Nur Tozan

KANSER AĞRILARINDA GİRİŞİMSEL TEDAVİLER…

Kanser ağrılarında, ağrının türüne bağlı olarak kişiye özel bir tedavi planlaması yapılmaktadır. İlk seçenek ilaçla; yani ağrı kesici ilaçlarla tedavidir. İlaç tedavisinde “ağrı basamak tedavisi” esas alınmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ağrının şiddetine göre üç basamaklı ardışık merdiven tedavisi uygulanmasını önermektedir.

Kişinin durumuna bağlı olarak öncelikle daha zayıf etkili ağrı kesici ilaçlar verilmektedir.  İhtiyaç halinde giderek daha kuvvetli ağrı kesici ilaçlarla süreç şekillenmektedir. Ağrının şiddetine bakılarak ilaçların dozları ya da çeşitleri değiştirilebilmektedir. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda “girişimsel yöntemler” ile ağrıya neden olan sinirler bloke edilmekte ya da ağrı pompaları (epidural port) denilen sistemler uygulanabilmektedir.

Sinir blok işleminde, organın sinirine çeşitli kimyasal maddeler uygulanarak ağrıya karşı duyarsızlaşması sağlanmaktadır. Ağrı pompası yönteminde ise omuriliğe bir kateter ve cilt altına bir pompa yerleştirilmektedir. Daha sonra kateter bu pompaya bağlanmakta ve onun yardımıyla verilen morfin kanser ağrısının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Bu ilaçların herhangi bir şekilde bağımlılık yapma durumu yoktur. Ancak etkili olabilmeleri için deneyimli algoloji uzmanları tarafından uygulanmaları gerekmektedir.”


İçeriği Paylaşın