Kanser Hastalarında Ağız ve Diş Sağlığı
Kanser Hastalarında Ağız ve Diş Sağlığı
Bizi Takip Et
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, kemoterapi, radyoterapi gibi tedavilerin kanser hastalarının ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyebildiğine dikkat çekerek, şu önerilerde bulunuyor:
“Kanser tedavi sürecinde bağışıklık sisteminin zayıflaması, ağız kuruluğu, ağız kuruluğuna bağlı dişeti iltihabı, diş çürükleri, ağız-dişlerde ve dişetlerinde ağrı ya da yanma hissi, yeme-konuşma ve yutkunma problemleri ortaya çıkabilmektedir. Kanser tedavisi sırasında gelişen bazı problemler ise tedavinin ertelenmesine ya da bir süre durdurulmasına kadar gidebilmektedir. Bunun için doğru bir planlama ile yan etkilerin azaltılması gerekmektedir.
KANSER TEDAVİSİ ÖNCESİ AĞIZ-DİŞ MUAYENESİ GEREKLİ!
Hastaların, kanser tedavi sürecine başlamadan en geç bir hafta önce kontrol amaçlı olarak diş hekimine gitmeleri gerekmektedir. Bu kontroller; ağızda mevcut hastalıkların giderilmesi, tedavi süreci ve sonrasındaki ağızla ilgili oluşabilecek problemlerin minimumda tutulmasına yardımcı olacaktır. Muayeneden önce diş hekimi, kanser olan hastasının tıbbi hikayesi konusunda güncel bilgiye sahip olmalıdır. Bu bilgiler, diş hekiminin doğru bir şekilde tedavi sürecini planlamasını destekleyecektir.
KANSER HASTALARI GÜNDE 3 DEFA DİŞLERİNİ FIRÇALAMALI!
. Kanser hastaları günde en az üç kez dişlerini fırçalayarak ve iki defa da diş ipi kullanarak ağız hijyenlerini sağlamalıdır. Eğer diş macunu ağız mukozasını yakıyorsa, macunsuz fırçalama sağlanabilir veya organik diş macunları kullanılabilir. Ağız kuruluğunu artırıcı etkisinden dolayı alkol içeren ağız çalkalama sularından uzak durulmalıdır.
EN YUMUŞAK DİŞ FIRÇALARINI TERCİH EDİN!
. Kemoterapi ve radyoterapi tükürük bezlerini etkileyebilmektedir. Bunun sonucunda tükürük salgısı azalarak ağız kuruluğu oluşabilmekte ve tat alma duyusu değişebilmektedir. Tükürük miktarının azalması diş etlerinin hassaslaşmasına ve kolay kanamasına sebep olabilen bir durumdur. Bu nedenle yumuşak diş fırçalarının tercih edilmesi doğru olacaktır.
. Asidik besinler, ağız mukozasını irrite edebilir. Gazlı içecekler ve enerji içecekleri gibi asidik, yüksek şeker içeren içeceklerden kaçınılmalıdır. Greyfurt, portakal ve domates suyu da doğal asidik besinler olduğundan tüketimi azaltılmalıdır.
. Kanser tedavisi boyunca yine sağlıklı bireylere de önerdiğimiz gibi sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.
KANSER SONRASI ÇÜRÜK TEDAVİSİ VE İMPLANT UYGULAMALARI
. Başarılı bir kanser tedavisi sonrası rutin bir şekilde ağız ve diş kontrollerine devam edilmelidir. Müdahale edilmesi gereken bir durum varsa kemoterapi veya radyoterapinin sonlanmasından 6 ay sonra yapılabilir. Örneğin; varsa oluşmuş çürükler dolgu ile tedavi edilebilmekte, diş eti hastalıkları gerekirse derin ve detaylı bir temizlikle düzeltilebilmekte, eksik dişler kanser tedavisi gören kişiler için ideal bir yöntem olan ‘akıllı hidrofilik implantlar’ veya ‘porselen köprüler’ ile tamamlanabilmektedir.”
İçeriği Paylaşın