Kanserden Korkmayalım, Geç Kalmaktan Korkalım

Kanserden Korkmayalım, Geç Kalmaktan Korkalım

Kanserden Korkmayalım, Geç Kalmaktan Korkalım

Bizi Takip Et


Bakırköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından  Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı dolayısıyla ‘Meme Kanseri Tanı ve Tedavi Yöntemi’ semineri düzenlendi. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Turgay Dağtekin’in katıldığı seminer Bakırköy Belediyesi Tıp Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Seminere, Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu’nun yanı sıra meme kanseri hakkında bilgi sahibi olmak isteyen Bakırköylüler de katıldı.

Seminer açılışında bir konuşma yaparak katılımcılara teşekkür eden Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu, Türkiye’nin maalesef kanser ile mücadele karşısında beklenilen seviyede olmadığını belirterek: “Bu konuda toplumu yeterince bilgilendirici olamıyoruz. Sorunun temeli, genel sağlık anlayışımızda olduğu gibi hasta olmadan önce yurttaşlarımızın hastalığa karşı korunmasından ziyade, hasta olduktan sonra tedaviye başlanması anlayışının yerleşik olmasından kaynaklanmaktadır. Oysa biz hekimler biliriz ki koruyucu ve önleyici tedbir, erken teşhis ve tedavi aslolandır. Kanserden korkmayalım, geç kalmaktan korkalım” dedi.

Seminerde meme kanseri hakkında geniş bir bilgilendirme sunumu yapan Op. Dr. Turgay Dağtekin ise, tüm dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türü meme kanseri olduğuna dikkat çekerek günümüzde her sekiz kadından birinde meme kanseri görüldüğünü dile getirdi. Meme kanserinin kesin nedeninin tam olarak bilinmediğini, ancak riski arttıran en önemli faktörün cinsiyet ve yaş olduğunu belirten Dağtekin, yaş ilerledikçe meme kanserine yakalanma riskinin arttığını vurguladı. Diğer risk faktörleri hakkında da bilgiler veren Dağtekin: “Daha önce bir memede kanser gelişmiş olması ya da memede kansere öncü sayılabilecek bir lezyonun bulunmuş olması, genetik olarak meme kanseri gelişimine yatkın genlerin taşınması, ailesinde veya akrabalarında meme kanseri gelişmiş olması gibi faktörleri de kanser oluşumunda etkilidir” dedi.

Meme kanserini arttıran diğer etkenlerden bahseden Dağtekin, “Erken adet görme ve geç menopoz, hiç doğum yapılmaması veya ilk doğumun 30 yaşından sonra yapılması, aşırı yağlı gıdalarla beslenme alışkanlığı, mamografi taramalarında yoğun meme saptanması, yumurtalık ya da rahim kanseri hikayesi olması, elektromanyetik alanlara ve radyasyona sürekli maruz kalma gibi nedenlerin de meme kanseri riskini artırıyor” diye konuştu.

Meme kanserinde ilk belirtinin çoğunlukla memede elle kontrol sırasında hissedilen kitleler olduğuna dikkat çeken Dağtekin, bunun yanı sıra; meme başında akıntı, çökme, kabuklanma-soyulma; meme derisinde kızarıklık, portakal kabuğu görünümü, ödem oluşması ve şekil bozukluğu gibi değişikliklerin de görülebildiğini kaydetti. Erken teşhisin önemine de değinen Op.Dr.Turgay Dağtekin, “Erken teşhis ile daha erken evrede yakalanan bir meme kanseri olgusunun; daha az agresif cerrahi, daha az agresif kemoterapiler ya da sadece hormonoterapi ile tedavi edilebilir.” şeklinde konuştu.


İçeriği Paylaşın