Karekodsuz İlaca 2011`e Kadar İzin

Karekodsuz İlaca 2011`e Kadar İzin

Karekodsuz İlaca 2011`e Kadar İzin

Bizi Takip Et


Danıştay, İstanbul Eczacı Odası`nın başvurusu üzerine karekodsuz ilaçların 01 Haziran tarihinden itibaren geçersiz olması uygulamasını durdurdu. 16 Mayıs tarihinde tekrar yürürlüğe giren İlaç Takip Sistemi`nin neden olduğu sorunlar yüzünden birçok vatandaş ilaç alamamıştı. Danıştay kararına göre, 24 bin eczanede bulunan binlerce karekodsuz ilaç tekrar sisteme girecek ve 01 Ocak 2011 tarihine kadar satışa sunulabilecek.

Bir basın toplantısı düzenleyen İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, ilaç takip sisteminin sanal olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Danıştay 10. Dairesi, aldığı kararla, karekodsuz ilaçların 1 Haziran tarihinden itibaren geçersiz olması uygulamasının yürütmesini durdurdu. Odamız tarafından Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün 2010/12 sayılı genelgesinin 4. ve 6. maddelerinde yer alan 01.06.2010 tarihlerinin iptali istemiyle açtığı davada 2010/2527 esas sayılı dosyada Danıştay 10. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karara göre karekodsuz ürünlerin 1 Ocak 2011 tarihine kadar eczanelerden hastaya verilmesine olanak tanınmış oldu.”

“İLAÇ TAKİP SİSTEMİ FİLİİ OLARAK ÇÖKTÜ”

16 Mayıs 2010 tarihinde altyapı hazırlıkları tamamlanmadan uygulamaya konulan İlaç Takip Sistemi`nin ülke genelinde ilaç hizmetini durdurduğunu ileri süren Başkan Semih Güngör, “Akşam saatlerinde yapılan değişiklikle, her kayıt edilen ilaca bir kez kayıt onayı vermesi gereken İlaç Takip Sistemi, aynı ilacın farklı reçetelerde ve elden yapılan tüm satışlarında onay verir hale getirildi. Yani sisteme her türlü ilaç kayıt edilebilmekte, aynı ilaç defalarca sistem üzerinden satılabilmektedir” diye konuştu.
Sistemin, olmayan, hayali karekodlara dahi onay verdiğine işaret eden Güngör şöyle konuştu:

“Böylece sahte ilacı önlemek iddiası ile devreye sokulan İlaç Takip Sistemi, mükerrer satışa onay verecek şekilde değiştirilmiştir. Bu da sistemin fiilen çöktüğünü göstermektedir. Sisteme girilen her türlü ilacı kabul eden ve aynı ilacın defalarca sistem üzerinden satılmasına izin veren İlaç Takip Sistemi uygulaması denemesi bir kez daha hüsranla sonuçlanmıştır. Ayrıca sistemin çökmesi nedeniyle bulunan bu çözüm de yeni çözümsüzlüklere gebedir. Yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye ve tamamen işlevsiz kalan İlaç Takip Sistemi uygulamasını derhal sonlandırmaya çağırıyoruz. “


İçeriği Paylaşın