Karnesinde Kırık Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Karnesinde Kırık Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Karnesinde Kırık Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Bizi Takip Et


Sömestr, birçok öğrenci için mutluluk verici olmasına rağmen, bazıları için de stres nedeni… Düşük karne notları olan çocukların, evde anne babalarının vereceği tepkileri düşünerek kaygı ve stres yaşayabileceklerini belirten Acıbadem Ankara Hastanesi’nden Psikolog M. Bülent Baykal, aileleri olumsuz davranışlardan kaçınmaları konusunda uyararak neler yapılması gerektiğini anlattı.

Öğrencilerin yoğun bir eğitim döneminin ardından rahat bir nefes alacakları ve kısa bir tatil yapma fırsatı bulacakları sömestr geldi. Çoğu öğrenci tatil yapacağı için mutluluktan havalara uçsa da, bazıları stres ve kaygıyla boğuşuyor. Karnesinde kırık notları olan çocuğun, “Karnemi anneme-babama nasıl göstereceğim?”, “Acaba nasıl bir tepki verecekler?”, ”Babam kesin beni mahvedecek” gibi önyargılarla dolu düşünceler ve kaygılar yaşayabileceğini dile getiren Psikolog M. Bülent Baykal ailelere seslenerek, “Birkaç dersten kırık not getiren çocuğunuza olumsuz davranmak uzun vadede daha vahim sonuçlara yol açabilir” diyor.

TEPKİLERİNİZ TERS TEPEBİLİR

Öfkelenmek, kızmak, bağırmak gibi olumsuz yaklaşımlar; çocukların baskı altına girmelerine, motivasyonlarının daha da azalmasına, onların da anne babasına kızgınlık duymalarına neden olabiliyor. Psikolog M. Bülent Baykal, anne babasının aşırı tepkisiyle karşılaşan bir çocuğun, kendisi ile ilgili görüşlerinin negatife dönebileceğine ve yetersizlik düşüncesinin pekişebileceğine dikkat çekiyor: “Çocuğunuz, ‘Ben başarısızım, hep başarısız olacağım, ne yaparsam yapayım başaramayacağım’ şeklinde bir düşünce geliştirebilir. Bu da uzun vadede başaracağı ve dersleri öğrenebileceği halde, düşünce yanlışlarından dolayı tamamen başarısız olması ve psikolojik bozukluklar geliştirmesiyle sonuçlanabilir.”

NASIL DAVRANMALI?

Peki, ailelerin eve karnesinde düşük notlarla gelen çocuklarına yaklaşımı nasıl olmalı? İlk önce çocuğunuzu karşınıza alıp, bu notları aldığı için üzgün olduğunuzu söyleyerek işe başlayabilirsiniz. Ona herhangi bir ceza vermeyeceğinizi söyledikten sonra, sakince ve baskı yapmadan kırık notların nedenlerini sorun. Psikolog M. Bülent Baykal, sonrasında yapılabilecekleri ise şöyle sıralıyor:

Kırık not aldığı derslerde başarısız olmasının nedenlerini maddeleyerek bir kağıda yazın ve üzerinden bir kez daha geçin.

Kırık notlarını düzeltmek için kendisi neler yapabilir, siz neler yapabilirsiniz bunları yazın.

Arkadaş ilişkilerinde problemler varsa; eleştirici olmayan bir dille yorum yapın.

Eğer bilgisayar oyunları ve sosyal medyada fazla vakit geçiriyorsa, bunu tamamen kısıtlamak yerine karşılıklı konuşup bir program oluşturun.

Başaramayacağı ile ilgili negatif duygularla boğuşuyorsa, moralini yüksek tutun. Çocuğunuzun gerekli ve uygun şartlar yerine getirildiği zaman başarılı olacağına inanın ve ona göre davranın.

Sömestrde iyice dinlenmesini fakat ikinci dönemde ondan artık daha programlı ve düzenli olmasını beklediğinizi ve bunu nasıl yapacağını düşünmesini söyleyin.

Çocuğunuza içinizden gelerek ve inanarak, sistemli çalışmayla başarılı olacağına ve derslerden rahatlıkla geçeceğine inandığınızı söyleyin. Gerekirse ona dersler ile ilgili her konuda destek olabileceğinizi hatırlatın.


İçeriği Paylaşın