Karpal Tünel Sendromu`nun Nedenleri
Karpal Tünel Sendromu`nun Nedenleri
Bizi Takip Et
Karpal Tünel Sendromu, ellerde ağrı ve uyuşma ile başlayan ve geceleri uykudan uyandırma derecesine varan bir hastalıktır. Temel problem ele giden bir sinirin el bileği çevresinde geçtiği bir kanalda çevre kılıf tarafından sıkışmasıdır.
Gece uykudan uyandıran el bileği ve çevresindeki ağrı ve uyuşmaların karpal tünel sendromunun belirtilerinden olduğunu söyleyen Türk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneği Başkanı Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Aydın Yücetürk; 40 yaş üstü kadınların, romatizmal ve kronik böbrek hastalarının karpal tünel sendromu hastalığının risk grubunda olduğunu söyledi.
. El cerrahisi uzmanı kime denir?
El cerrahisi uzmanı olabilmek için ortopedi uzmanı olmak gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın ilavesiyle genel cerrah uzmanlarına da el cerrahisi uzmanı olabilme hakkı verildi.
. Karpal tünel sendromu nedir?
El bileği bölgesinde, elin özellikle baş parmaktan itibaren yüzük parmağa kadar olan bölgeyi ilgilendiren, duyusunu sağlayan, aynı zamanda baş parmağın hareketlerini sağlayan sinirin el bileği seviyesinde basısıyla ortaya çıkan bir durum. Yapılan çalışmalara göre ABD’de el cerrahlarının en çok uyguladığı ameliyat, karpal tünel sendromu. Dolayısıyla çok sık görülen bir durum.
“GECE UYKUDAN UYANDIRAN EL BİLEĞİ AĞRILARI KARPAL TÜNEL SENDROMUNUN İŞARETLERİNDEN”
. Karpal tünel sendromu ne tür yakınmalara yol açıyor?
İlk bulgulardan biri baş parmak dahil yüzük parmağının da olduğu bölgede uyuşma. Bu uyuşmalar özellikle gece uyandırır tarzda ağrıya neden oluyorsa karpal tünel sendromunun artmış olduğunu gösteriyor. Bizim için en büyük kriterlerden birisi, gece ağrılarıyla uyanmaktır. Diğer bulgulardan birisi de parmak uçlarında hissizliğin başlamasıyla ellerine aldıkları düşürmeye başlarlar. İnce işleri yapmakta zorlanırlar.
Telefonlar konuşma sırasında elin uyuşması da önemli belirtilerden bir tanesidir. İlerleyen dönemlerde baş parmağın bulunduğu bölgede adale erimesi de başlar. Adalelerin erimesiyle de baş parmak fonksiyonlarında kayıplar meydana gelir. Baş parmak elin yüzde ellisini oluşturur. Baş parmakta bozulmalar olunca kişiler ellerini kullanmamaya başlarlar.
. Karpal tünel sendromunda kimler risk altında?
* 40 yaş sonrası kadınlar
* Hamileliğin son üç ayındaki kadınlar
* Romatizmal hastalıkları olanlar
* Kronik böbrek hastaları
*Tiroit fonksiyonu bozulmuş olan kişiler.
. Karpal tünel sendromunun tanısını nasıl koyuyorsunuz?
En önemli tanı koyma yöntemimiz muayene. Bunun dışında bir takım testlerde yapıyoruz. El bileğini 30 saniye bükülü tuttuğumuzda parmak uçlarında uyuşma ve karıncalanmanın artması bir bulgudur. El bileğinde sinirin geçtiği bölgeye parmak ucuyla hafif vurmalar yaptığımızda elektriklenme ve ağrının olması da bulguların içerisinde yer alıyor.
“İYİ YAPILMAMIŞ KARPAL TÜNEL SENDROMU AMELİYATININ TEKRAR RİSKİ VAR”
. Karpal tünel sendromunun da tedaviye yaklaşımınız nedir?
Yeni başlamış hafif olgularda biraz sabırlı davranmak gerekiyor. Bir cerrahın görevi hemen ameliyat yapmak değildir. Önce diğer tedavi yöntemlerinin de uygulanması lazım. Hastanın hikayesini dinleyip, muayene bulgularını değerlendirdikten sonra yapacağınız tedaviye karar vermelisiniz. Özellikle hastalığı yeni başlamış, bulguları hafif olan hastalarda ağızdan ilaç verilebilinir. Hastanın şikayetleri çok fazlaysa ve laboratuar testleri de bunu destekliyorsa, gece uyanmaları çok tipikse o zaman cerrahi yönteme başvuruyoruz. Ameliyattan hemen sonra hastanın gece uyanmaları son buluyor.
İyi yapılmamış bir karpal tünel ameliyatının tekrar riski var. Bunların cerrahisi de daha zor oluyor. Biz ameliyatlarda açık ya da kapalı yöntemleri uyguluyoruz. Açık yöntem en sık uyguladığımız yöntem. Özellikle adale erimesi olan hastalarda kesinlikle açık ameliyat yapmak lazım. Ameliyattan sonra hastalara 3 günlük bir sargı yapıyoruz. 3 gün sonra ellerini kullanmalarına müsaade ediyoruz. 12. gün dikişlerini aldıktan sonra; zor işlerde kullanmamak üzere ve 3 ay korumak şartıyla ellerini kullanmalarına müsaade ediyoruz.
İçeriği Paylaşın