Karton Kahve Bardaklarındaki Nanoplastikler İçeceğe Geçiyor

Sıcak içecekler için kullanışlı olan karton bardaklarda gizli tehlike ortaya çıktı. 100 derece suyla buluşan karton bardaklardaki nanoplastiklerin eriyerek, içeceğe karıştığı ortaya çıktı.

Karton Kahve Bardaklarındaki Nanoplastikler İçeceğe Geçiyor

Bizi Takip Et


İngiltere'de yapılan yeni bir çalışmada bilim insanları, içeceğin ısısını korumak için plastik bir astarla kaplı olan karton bardakların, gözle görülmeyen trilyonlarca nanoplastiği sıcağın etkisiyle saldığını buldu. 

Yeni bir araştırma, sıcak içecek kaplarının içeceklere trilyonlarca mikroskobik plastik parça döktüğünü ortaya çıkardı.

İngiltere’de yer alan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, genellikle su geçirmez bir astar olarak kullanılan yumuşak, esnek bir plastik film olan düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) ile kaplanmış tek kullanımlık sıcak içecek kaplarını analiz etti.

Bu kapların 100 derece suya maruz kaldıklarında, litre başına trilyonlarca nano parçacığı suya saldıkları keşfedildi.

Environmental Science and Technology adlı dergide yayımlanan çalışmanın yazarı kimyager Christopher Zangmeister, "Nereye baksak plastik buluyoruz. Karton bardaklar, litre başına trilyonlarca nano plastiği içeceklere karışmasına neden oluyor” dedi.

"HÜCRELERE GİREREK İŞLEVİNİ BOZABİLİR"

Zangmeister "Bizim çalışmamız farklı, çünkü bu nanoparçacıklar gerçekten küçük bir hücrenin içine girip işlevlerini bozabilir” diyerek nanoparçaların sağlıkla ilgili tehlikelerine dikkat çekti. 


İçeriği Paylaşın