Katarakt Cerrahisinde ZEPTO Yöntemi
Katarakt Cerrahisinde ZEPTO Yöntemi
Bizi Takip Et
Katarakt sıklıkla orta yaş üstü kişilerde görülen bir göz hastalığı. Katarakt cerrahisindeki son yeniliklerinden biri ise zepto yöntemi. Bu yöntem, kataraktın en kısa sürede temizlenip lensin göze yerleştirilmesi işlemini kolaylaştırıyor.
Veni Vidi Göz Sağlığı Grubu’ndan Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu, katarakt cerrahisindeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Kataraktın yeni doğan bebeklerde, şeker hastalarında, göze gelen fiziksel darbeler sonucunda, uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda, romatizma ve kas hastalıklarında da görülebildiğini söyleyen Op. Dr. Kavalcıoğlu, ‘‘Hastalık ilk döneminde genellikle uzak görmede azalma yakın görmede ise düzelme şeklindedir. Daha sonraki süreçte ise görme tamamen azalır ve eğer tedavi edilmezse tamamen görme kaybı ortaya çıkar’’ dedi.
Kataraktın gözümüzün doğal gelişiminin bir parçası olduğunu vurgulayan Op. Dr. Kavalcıoğlu, katarakt cerrahisinde son yeniliğin akıllı lens son teknoloji olduğunu belirtti. Kataraktın göz içindeki lensin koyulaşmasıyla meydana geldiğini ve onun yerini konulan yapay lensin ömürlük olduğunu anlatan Op. Dr. Kavalcıoğlu, şöyle devam etti:
İŞLEMİ KUSURSUZLAŞTIRAN YÖNTEM
‘‘Eskiden tek odaklı mercekler kullanılıyordu. Bunlarla hem uzak hem yakını göremeyen hastanın uzak numaraları sıfırlanıyor, yakın mesafe için yakın gözlüğü kullanması gerekiyordu. Bu durumu çözmek için çok odaklı mercekler geliştirildi. Eski teknoloji ile mercek takılan gözlerde gözde ışık parlaması, renkleri bozuk görme gibi bazı problemler olabiliyordu. Teknoloji ilerledikçe Zepto yöntemi ile yan etkiler azaldı. Katarakt operasyonlarında kullanılan Fako yöntemine yıllar içinde femtosaniye lazer eklendi. Femtosaniye ile kataraktın ön yüzeyi düzgün bir biçimde açılabiliyordu. Zepto teknolojisi ise işlemi kısa bir sürede kataraktın temizlenip bu açıklığın içine göz lensi yerleştirme işlemini kolaylaştırıp kusursuzlaştırdı.’’
ZEPTO YÖNTEMİNİN AVANTAJLARI
Zepto yönteminin kısa sürede tamamlandığı için çocuk hastalara da rahatlıkla uygulanabileceğini belirten Op. Dr. Kavalcıoğlu, ‘‘Ayrıca küçük gözbebeği olan kişiler, femtosaniye lazer katarakt cerrahisi için uygun olmayan kişiler, şişkin kataraktı olanlara da daha güvenli bir şekilde Zepto yöntemiyle katarakt operasyonu uygulanır’’ dedi. Op. Dr. Kavalcıoğlu’nun verdiği bilgiye göre, katarakt ameliyatı, kısa sürede acısız, ağrısız, basit bir yöntemle göze akıllı lens takılmasıyla sonlanan bir operasyon. Dikişsiz bir yöntemle takıldığı için göz açıldığı anda hasta görmeye başlıyor ve günlük hayatına gözlüksüz geri dönüyor. Operasyon sırasında göz damlası damlatılarak gözün uyuşması sağlanıyor. İki göz bir hafta ara ile ameliyat ediliyor.
KATARAKT OLDUĞUNUZU NASIL ANLARSINIZ?
* Görmede yavaş yavaş azalma
* Işığa hassasiyet, göz kamaşması
* Çift görme, okuma zorluğu
* Gece görüşünde bozulma
* Renklerde soluklaşma veya sararma
* Gözlük numaralarının sık değişmesi
İçeriği Paylaşın