Kataraktda Yenilikler

Kataraktda Yenilikler

Kataraktda Yenilikler

Bizi Takip Et


Tıpkı bir fotoğraf makinesinin objektifi gibi gözümüzün içerisinde de doğal-saydam bir lens vardır ve bu lens nesnelere odaklanarak görüntünün net bir şekilde gözün retina tabakasına aktarılmasına yardımcı olur.

Yaşımız ilerledikçe (50 – 60 ‘ lı yıllarda) lens saydamlığını kaybetmeye başlar. Bu değişimi görme kalitemizde azalma, renkleri daha donuk görme, sisli bir perde arkasından bakıyormuş gibi hissetme şeklinde algılarız. Belli bir seviyeye kadar kullandığımız gözlükler bu şikayetlerin azalmasına yardımcı olabilir. Kataraktın ilerlemesini durduracak, etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış bir damla tedavisi ne yazak ki yoktur.

Vitamin ve minarallerden zengin – doğal bir diyet ve zararlı ultraviyole ışınlardan korunmamızı sağlayacak bir güneş gözlüğü, başlangıç kataraktı olanların alabileceği en önemli tedbirlerdir.

Katarakt ilerledikçe görme kaybı belirginleşir ve günlük işlerimizi yaparken ve çalışma hayatında zorlandığımızı hissederiz. Artık gözlüklerin de pek fayda etmediği bu dönemde katarakt ameliyatı olmayı değerlendirmeniz gerekir.

Dünyada en çok uygulanan cerrahi müdahalelerden birisi olan katarakt ameliyatında, kataraktlı lens temizlenir ve bunun yerine göze sentetik bir göz içi lensi yerleştirilir. Halk arasında FAKO ameliyatı olarak bilinen bu teknikte; kataraktlı mercek ultrasonik güç kullanarak temizlenmektedir. Ameliyat sıklıkla damla anestezisi ile yapılır ve milimetrik kesi yerleri dikiş konulmasına gerek olmadan kapanır.
Son yıllarda bu cerrahiyle ilgili en önemli gelişim göz içi merceklerinin teknolojisinde yaşanmaktadır.

Sentetik göz içi lensleri sıklıkla akrilik veya silikon materyalden üretilmektedir. Ortalama 5 mm çapında olan bu lensler kullanılan materyal sayesinde katlanıp küçük kesilerden göz içerisine yerleştirilebilmektedir. Şeffaf ve pürüzsüz olan bu mercekler doğal lensimizin görevini yapmak üzere tasarlanmıştır. Katarakt ameliyatlarında yaygın olarak kullanılan klasik, monofokal (tek odaklı) ve sferik yüzeyli göz içi mercekleri bu fonksiyonu bir noktaya kadar yerine getirmektedir. Ancak tek odaklı mercekler yalnızca uzağı veya yalnızca yakını net görecek şekilde ayarlanabilmektedir ve bu merceklerin sferik yüzeyi görüntü kalitesinin kısıtlı olmasına neden olmaktadır.

PREMIUM LENSLER

Premium göz içi mercekleri çok odaklı (multifokal: yakın, ara mesafeler ve uzak) veya yakına uyum yapabilen (akomodatif) lenslerdir. Ayrıca bu lenslerin yüzeyleri asferik olarak dizayn edildiği için görüntü kalitesi daha üstündür (asferik dizayn HD veya akıllı lens olarak da bilinir). Torik dizaynlı premium lensler aynı zamanda gözünüzdeki astigmatı da düzeltebilir. Bazı premium lenslerde ise ultraviyole blokaj filtreleri de mevcuttur.

LAZERLE KATARAKT AMELİYATI

2011 yılı katarakt tedavisi için bir dönüm noktası olacaktır. Bugüne kadar katarakt ameliyatında uygulanan küçük kesiler milimetrik bıçaklarla, kataraktın temizlenmesi işlemi ise FAKO adı verilen ultrasonik dalga yayan bir cihazla yapılmaktaydı. Sert kataraktlar ve tecrübesiz ellerde uzun süren cerrahi müdahale ultrason enerjsinin yüksek ısı olarak göz içersine yayılmasına ve kornea hasarına neden olabilmektedir.
Femtosaniye lazerler ile artık bıçaksız cerrahi kesiler yapılabilmekte ve katarakt parçalanması sorunsuz bir şekilde sağlanabilmektedir. Lazerin katarakt cerrahisindeki diğer bir avantajı da sık görülen komplikasyonlardan olan ‘lens kapsül’ problemini ortadan kaldırması ve kataraktlı dokuya sorunsuz bir şekilde ulaşılmasını sağlamasıdır.

Katarakt cerrahisinde göz içi kapsülün sağlam kalması, kataraktın tam olarak temizlenebilmesi için önemlidir. Lazerle katarakt ameliyatı göz içi lensinin yerleştirilmesi ile son bulur.

Doç. Dr. Barış Sönmez
Memorial Göz Merkezi Bölüm Başkanı

www.memorial.com.tr
www.barissonmez.com


İçeriği Paylaşın