Kemik Eğriliğinde (Skolyoz) Uzatılabilen Çubuk Sistemi
Kemik Eğriliğinde (Skolyoz) Uzatılabilen Çubuk Sistemi
Bizi Takip Et
Hong Kong ve İngiltere’de uygulanan “uzatılabilen çubuklar sistemi”, Florence Nightingale Şişli Hastanesi`nde doğuştan skolyoz (kemik eğriliği) hastası olan 9 yaşındaki Duygu Ecem’e uygulandı.
Florence Nightingale Şişli Hastanesi Omurga Merkezi’nde Prof. Dr. Ahmet Alanay, “uzatılabilen çubuklar sistemi” ile ilgili bilgi vermek üzere bir basın toplantısı düzenledi. Prof. Dr. Alanay, uygulamanın anesteziye gerek kalmadan poliklinik şartlarında dışarıdan müdahaleyle 30 saniyede gerçekleştirildiğini ve böylelikle hastanın 4 yıl boyunca 8 ayrı ameliyat olmaktan kurtulmuş olduğunu bildirdi.
Doğuştan skolyozu olan ve ilk kez dört yaşında tedavisine başlanan Duygu Ecem’in kemik eğriliğinin yedi yaşına kadar uzatılabilen çubuklar ile kontrol edildiğini ve büyümenin devam ettiğini belirten Prof. Dr. Alanay, bu 3 yıl içinde hastanın 6 kez ameliyat edilmek zorunda kaldığını söyledi ve şu bilgileri verdi:
“Bu son yerleştirilen; dışarıdan uzatılabilen çubuklar ile bundan sonra seri ameliyatlara gerek kalmayacak ve eğrilik, büyümenin sonuna kadar poliklinik şartlarında anestezi kullanmadan uzatılabilen çubuklar ile kontrol edilebilecek. Omurga Eğriliği (skolyoz hastalığı) genellikle gözlem yapılarak yani hasta kontrol altında tutularak, korse takılarak ve cerrahi müdahale ile tedavi ediliyor. Ergenlik yaşlarında eğriliğin büyük oranda ilerlemesi nedeniyle; gözlem ve korse tedavisi başarısız oluyor bu yüzden de cerrahi müdahale gerekiyor.
Bu tedavi yöntemleri erken yaştaki hastada büyümede engel teşkil ettiği için gövdenin kısa kalmasına, akciğer, kalp ve göğüs kafesinin normal hacmini almasına engel olarak gelişimi etkilediğinden ileride ciddi hastalıklara yol açıyor.”
58 DERECE EĞRİLİK 38 DERECEYE DÜŞÜRÜLÜYOR
Doğuştan anne karnındayken kromozomlarda oluşan anomali sebebiyle eksik gelişen ve böylelikle 58 derecelik eğriliğin bu yöntemle 38 dereceye düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Alanay, Duygu Ecem’in tedavisinin bu şekilde ergenliğe kadar sürdürülebileceğini kaydetti.
Prof. Dr. Alanay, hastaya son olarak dışarıdan yerleştirilen uzatılabilen çubuklar sayesinde ameliyat gerekmeden manyetik bir araçla 30 saniyede çubuklara müdahale ettiklerini belirti ve şöyle devam etti:
“Çubuklar eğriliği kontrol ederek büyümenin devamını sağlıyor. İşlem sonrası hasta, günlük yaşamına devam edebiliyor. Uzatılabilen çubuklar sistemi ile omurgalara füzyon uygulanmadığı için eğrilik, büyümenin sonuna kadar kontrol edilebiliyor. Çubuklar ortalama senede bir santimetre uzadığından altı ayda bir çubuklara müdahale ediliyor. Bu sayede hastanın yaşam kalitesinde gözle görülebilir düzeyde yükseliyor.”
İçeriği Paylaşın