Kemik Kayıplarına İmplant Tedavisi
Kemik Kayıplarına İmplant Tedavisi
Bizi Takip Et
Tıp bilimindeki gelişmeler, teknolojik gelişmelerle birleştiğinde imkansız gibi görülen ameliyatlar, yapılabilir hale geliyor. Günümüzde 3 boyutlu bilgisayar teknolojilerinin ve yazılımların geliştirilmesiyle, vücudunda hasar oluşan, kemik kayıpları bulunan hastalara, özel ameliyat teknikleriyle implantlar, yeniden yapılandırılmış kemiklerle yeni bir hayat kazandırmak mümkün olabiliyor.
Acıbadem Bakırköy Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Halil İbrahim Canter, “Örneğin kaza veya travma sonucunda hastanın kafatasının sol bölümünde kemik kaybı olduğunda, önce bilgisayarda özel bir yazılım kullanarak 3 boyutlu olarak sağlam tarafın görüntüsünü alıyoruz. Ardından kemik eksikliği olan bölümün de görüntüsünü alıp ikisini eşleştiriyoruz. Eksik kalan bölüm milimetrik ölçüyle somut bir şekilde elimizde olduğundan, bu bölümü tamamlayacak ameliyatlar yapıyoruz” diyor.
VÜCUTTAN YEDEK PARÇA SAĞLANIYOR YA DA DIŞARIDA ÜRETİLİYOR
Bilgisayar teknolojisi ameliyat öncesinde eksik alanların eksiksiz ve tam ölçüsüne uygun bir şekilde tamamlanabilmesi için cerraha yardım ediyor. Doç. Dr. Halil İbrahim Canter, bu ameliyatlarda bazen hastanın vücudundan kemik ve doku sağlandığını, bazen ise dışarıda üretilen implantların kullanıldığını söyledi. Dr. Canter, yüzdeki onarımların nasıl yapıldığına ilişkin olarak şu bilgileri verdi:
“Bazı kemik kayıplarında hastanın uygun kemiği olmayabilir ya da üç boyutlu olarak kemiği olması gereken şekle getirmeniz mümkün olmayabilir. Çene kemiği yapacaksanız düz olduğu için kaval kemiğini kullanabilirsiniz. Ancak bunu elmacık kemikleri için yapmanız mümkün değildir. Elmacık kemiği yuvarlak olduğundan düz şekilli kaval kemiği bu onarımı yapmaya uygun olmaz. Eğer hastanın sağ taraftaki elmacık kemiğinde kayıp varsa, bilgisayarda sağlam olan sol tarafın görüntüsü çıkarılır. Elde edilen üç boyutlu şekiller hastanın mevcut kemiklerini bilgisayar ortamında tüm ayrıntılarıyla gösterecektir. Bu durumda eksik alanın ölçüsü alındığından, bu ölçüye uygun olarak implant yapılabilecektir. “
SAĞLAM TARAFIN GÖRÜNTÜSÜ ALINIYOR, EKSİK TARAF TAMAMLANIYOR
Aynı şekilde kafatasındaki kemik kayıplarının giderilmesinde de, bilgisayarla önce sağlam tarafın görüntüsünün alınıp, eksik kısmın ölçüsünün belirlendiğine değinen Doç. Dr. Halil İbrahim Canter, şunları söyledi:
“Böylece vücudun eksik kalan bölümleri için, yedek parça sağlayıp ameliyat yapmış oluyoruz. Yük taşıyan kemiklerde ise hibrit implantlar kullanıyoruz. Örneğin yanakta üst dişlere ve alt dişlere, kaval kemiğinden parça naklediyor ve üzerine de diş implantı yapıyoruz. Kemik ve implant birbirine kaynadığından üzerine protez yerleştirmek mümkün olabiliyor. Üst dişlere sadece titanyum implant yapılsa bunlar kemikten gevşemeye başlıyor. Bunu engellemek için diş yapılacak yerlere, doku ve kemik nakli yapıyoruz. Eğer yüzün, alt çenenin şekli çok uygun değilse kemiği getirince tutturacağımız plak ve vidaları, implantın dış konturunu oluşturacak şekilde planlıyoruz.”
İçeriği Paylaşın