Sürekli Yorgun Hissediyorsanız Sebebi Fibromiyalji Olabilir

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Nihal Özaras, kas ağrısı ve yorgunluğa neden olan fibromiyalji ile ilgili bilgiler ve tavsiyeler paylaştı.

Sürekli Yorgun Hissediyorsanız Sebebi Fibromiyalji Olabilir

Bizi Takip Et


Fibromiyalji, yaygın kas-iskelet sistemi ağrıları, yorgunluk ve uyku bozuklukları ile seyreden kronik bir rahatsızlıktır. Fibromiyalji kadınlarda erkeklere kıyasla 3 kat fazla görülüyor ve vücuttaki yaygın ağrının hastalıktaki temel belirti olduğu biliniyor.

Uzmanlar, hastalık tanısının klinik değerlendirme ile konduğunu söylüyor ve ağrıların arttığı atak dönemde düzenli egzersiz yapılmasını, stresten uzak durulmasını, sağlıklı beslenmeyi ve uyku saatlerine dikkat edilmesini tavsiye ediyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Nihal Özaras, fibromiyalji ile ilgili bilgiler ve tavsiyeler paylaştı.

FİBROMİYALJİ KADINLARDA 3 KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR

Fibromiyaljinin yaygın kas-iskelet sistemi ağrıları, yorgunluk ve uyku bozuklukları ile seyreden kronik bir rahatsızlık olduğunu belirten Doç. Dr. Nihal Özaras, “Fibromiyaljiye kadınlarda erkeklerden 3 kat daha fazla görülüyor. Ortaya çıkma nedeni tam olarak bilinemese de genetik yatkınlık, kadın cinsiyet, stres, aksiyete, panik bozukluk, depresyon gibi ruhsal durumlar, viral enfeksiyonlar ve obezite risk faktörleri arasında sayılıyor.” dedi.

FİBROMİYALJİ TANISI KLİNİK DEĞERLENDİRME İLE KONULUYOR

Vücuttaki yaygın ağrının hastalıktaki temel belirti olduğunu belirten Doç. Dr. Nihal Özaras, “Fibromiyaljide el ve ayaklarda yanma, karıncalanma, yorgunluk, uykudan dinlenmemiş olarak kalkmak, hafıza ve konsantrasyonla ilgili problemler, mide ve bağırsak sorunları da görülebilir. Tanısı için özel bir kan testi veya görüntüleme yöntemi bulunmıyor. Klinik değerlendirme ile tanısının konduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle hastayı hastalık ve tedavi süreçleri hakkında bilgilendirmek tedaviden iyi yanıt almak için çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

FİBROMİYALJİ AĞRILARINIZI BU TAVSİYELERLE AZALTABİLİRSİNİZ

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Nihal Özaras, bazen hastalarda şikayetlerin daha da arttığı atak denilen dönemler olabildiğini söyledi ve şu tavsiyelerde bulundu;

“Düzenli egzersiz yapılması, stresten uzak durulmaya çalışılması ve gevşeme tekniklerinin öğrenilmesi gibi hayat tarzında değişiklikler yapılması uzun dönemde faydalı olacaktır. Germe egzersizleri, aerobik egzersizler, yoga ve benzeri hareketler tercih edilebilir. Ayrıca uykunun düzenli olmasına dikkat etmek ve sağlıklı beslenmek şikayetlerin hafif seyretmesine, atak sıklığının ve şiddetinin azalmasına yardımcı olacaktır. Bu dönemlerde fizik tedavi, lokal enjeksiyonlar ve ilaçlar tedavide kullanılabilir.” 


İçeriği Paylaşın