Keratokonus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Keratokonus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Keratokonus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bizi Takip Et


Keratokonus Nedir? Kimlerde Görülür? Keratokonus nasıl belirti verir? Keratokonus tedavisi hangi yöntemlerle nasıl yapılır? Katarakt nasıl bir hastalıktır? Katarakt görme ile ilgili hangi şikayetlere neden olur? Lazerle katarakt tedavisi yapılabilir mi?

Dünya Göz Hastanesi Op. Dr. Efekan Coşkunseven, keratokonus hastalığına ve tedavisine dair merak edilenleri Türkiye’ye Sağlık Yolu programında anlattı.

KÜÇÜK YAŞLARDA BİLE GÖRÜLÜYOR

. Keratokonus Nedir? Kimlerde Görülür?
Keratokonus, gözün önündeki camsı tabakanın öne doğru sivrileştiği, sivrileşirken inceldiği ve bunun ilerleyici olduğu bir hastalıktır. Bu hastalık çok küçük yaşlarda başlayabilir ve 35-40’lı yaşlara kadar ilerleyerek devam edebilir. Daha önceleri bu hastalığın 14 yaşta başlayıp 40 yaşa kadar devam ettiği biliniyordu. Bugün 8 yaşında bile tedavi edilen hastalar vardır.”

. Keratokonus nasıl belirti verir?
“Eğer çocuğun gözü her muayeneye gittiğinde ilerliyorsa , elleriyle gözünü ovalıyor, kaşıyorsa alerjik konjoktivit tanısıyla doktoru tarafından takip ediliyorsa keratokonus hastalığı akla gelmelidir. Keratokonus ilerlemeye başladıktan sonra görme bozukluğu başlar ve hastalar ışıkların gece eğrildiğinden, az görme şikayetlerinin başladığından şikayet ederler. Ancak bu çok ileri keratokonusta karşımıza gelir.”

Op. Dr. Efekan Çoşkunseven

 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

. Keratokonus tedavisi hangi yöntemlerle nasıl yapılır?
“Bugün keratokonusu erken dönemde durdurabilmek mümkündür. Çapraz bağlanma (Corneal Cross-Linking) yöntem ile 2003 yılından beri keratokonus durdurulmaktadır. Ancak bunun için erken teşhis ve tedavinin yapılması gerekir. İkinci tedavi şekli hastanın görme kalitesini arttırmaktır. Çünkü keratokonus da hastanın görme kalitesini bozar. Görme kalitesini arttırmak için 3 yöntem vardır. Bunlar kornea içi halka, topografik lazer ve göz içi kontakt lens yöntemleridir. Eğer hastanın görmesi bozulmamışsa ve hastalık ilerliyorsa Corneal Cross-Linking ile hastalık durdurulur. Hastalıkta ilerleme var ve aynı zamanda görme kalitesi de bozuluyorsa önce kornea içi halka tedavisi uygulanır sonra Corneal Cross-Linking hastalık durdurulur. Aradan 6 ay geçtikten sonra eğer hala korneada düzeltilmesi gereken bir bozukluk bulunuyorsa topografik lazer tedavisi uygulanır. Bu üçlü yöntemle hem hastalık durulur hem de hastanın görme kalitesi düzeltilmiş olur. Eğer hastada aynı zamanda çok yüksek miyop ve astigmat varsa göz içi kontakt lens tedavileri de keratokonuslu hastaların görmelerini arttırmada çok faydalıdır. Halka, cross-linking, topografik lazer ve göz içi lens yöntemlerinin bir arada uygulanmasına Dörtlü Tedavi adı verilir ve kombine tedavilerin en başarılısıdır.”

YAŞLILIK HASTALIĞI: KATARAKT

. Katarakt nasıl bir hastalıktır? Katarakt görme ile ilgili hangi şikayetlere neden olur?
“Katarakt, gözün içindeki merceğin saydamlığını yitirmesidir. En çok görülen sebebi yaşlılıktır ama bununla beraber travmayla, endokrinolojik hastalıklarla ya da gözün başka bir hastalığıyla beraber karşılaşılabilir. Hastaların en büyük geliş sebebi görmelerindeki fluluktur. Bazı hastalar belli bir yaştan sonra aniden yakın görmelerinin düzeldiğini de ima ederler. Çünkü katarakt bazen yakın görmeyi rahatlatabilir. Hastanın uzak görmesi bozulurken gece ışıklarda dağılma gibi şikayetleri olacaktır.”

FEMTOSANİYE LAZER İLE KATARAKTA VEDA

. Lazerle katarakt tedavisi yapılabilir mi?
“Dünyada en popüler katarakt tedavisi FAKO denilen ultrasonografik ses dalgalarıyla olan tedavi şekli idi. 2012 yılından beri göz içindeki merceğin lazerle parçalanarak 8-10 saniye gibi kısa bir süre içerisinde kataraktı hazır bir hale getirmesi mümkün olmaktadır. Buna femtosaniye lazer ile katarakt cerrahisi denir ve dünyada artık çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu cerrahi ile saniyeler içerisinde doktor kornea giriş yerlerini hazırlar, kataraktın kapsülünü keser ve kataraktı parçalara ayırır. En büyük avantajı güvenli cerrahi olmasıdır. 20-25 saniye gibi kısa bir süre içerisinde çok sert kataraktlar parçalara bölünebilmekte ve bu nedenle de gözün içinde harcanan süre ve enerji azalmaktadır. Femtosaniye lazerin diğer büyük avantajı ise yakın görme için kullanılan göz içi lenslerinin yerleşiminde bize daha bir güvenlik ve başarı sağlamasıdır.”


İçeriği Paylaşın